Autor Wątek: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?  (Przeczytany 71241 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?
« Odpowiedź #495 dnia: Października 10, 2020, 09:29:20 »
Ciekawe. Jak się wstrzelą z ceną poniżej 3200zł i do tego będą dostępne (jak zapowiadali), to część osób czekająca na dostawy zielonych może przejść do redów.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #496 dnia: Października 10, 2020, 13:15:35 »
Wygląda na to, że wydajnościowo idealnie pomiędzy 2080 a 3080. Oczywiście pewnie nie będzie ruszać takich sekciarzy, jak ja, co tylko nVidia i Intel całe życie...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #497 dnia: Października 10, 2020, 13:32:41 »
To są marketingowe slajdy od AMD.
Ja Jestem sceptyczny, poczekajmy do końca października, bo nie takie rzeczy w przeszłości AMD obiecywało.
Będą wówczas testy niezależnych portali/graczy i zobaczymy ile te deklaracje są warte.
No i poznamy ceny (a takie obecnie zapowiedziane nowe procesory cenowo są chyba trochę powyżej oczekiwań dotychczasowych klientów). ;)
Sam mam nadzieję na powstanie konkurencji (tak trywialnie to dla nas klientów najlepsza sytuacja), więc na pocieszenie obrazek i artykuł z https://videocardz.com/newz/amd-teases-radeon-rx-6000-big-navi-4k-performance

« Ostatnia zmiana: Października 10, 2020, 14:24:17 wysłana przez KosiMazaki »

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #498 dnia: Października 11, 2020, 03:15:01 »
Dziś w =OPS= polataliśmy trochę w FC (IL2) multi i mogłem w praktyce przetestować 3080 w VR. Podtrzymuję to co pisałem wcześniej, w końcu jest komfortowo na ustawieniach ULTRA. Co prawda nie jest to cały czas 90 fpsów, ale po 3h latania średnia wyszła ~67, co oznacza, że czasami spadało np. do 45, by po chwili wracać na 70-90. Co ciekawe, to w miarę grania pamięć karty była "zjadana", by na koniec wskazywać zajętość 9.5/10GB, jednak nie dostrzegłem, żeby np. gra zwolniła. Lataliśmy zarówno solo, jak i w tandemach typu Bristol z ludzkim strzelcem (niezawodnym Sliderem :-) ). Ogólnie Iłek/FC wygląda w VR obłędnie. Jeszcze raz to napiszę, jest to pierwszy symulator, w którym lata się w VR z podobnymi wrażeniami płynności jak w 2D, a immersja VR zapiera dech.

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #499 dnia: Października 11, 2020, 08:10:50 »
Spoko, ciekawe jak przy Reverbie będzie. Jednak torochę większa rozdzielczość, ale jeśli uciągnie 60fps na wysokich ustawieniach to wypas.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #500 dnia: Października 11, 2020, 10:23:11 »
Spoko, ciekawe jak przy Reverbie będzie. Jednak torochę większa rozdzielczość, ale jeśli uciągnie 60fps na wysokich ustawieniach to wypas.

Ilek 60 wciaga nosem przeciez na 2080Ti.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #501 dnia: Października 11, 2020, 11:10:15 »
Tak? Mam 1080ti i żeby mieć non stop 60 musiałem jednak zejść na opcję balanced bez msa. Jeśli tak jest, to tym lepiej!

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #502 dnia: Października 11, 2020, 12:50:40 »
Ilek 60 wciaga nosem przeciez na 2080Ti.

Redaktorze, ja piszę jak jest, wy jak bywa  :evil:. Oczywiście 2080Ti z iłkiem daje radę, ale jak się robi gęsto, to różnie bywało, szczególnie w ustawieniach ULTRA. Przy 3080 jest lekko i przyjemnie, czuć zapas mocy.
« Ostatnia zmiana: Października 11, 2020, 13:22:43 wysłana przez =OPS=boski qrdl logos »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #503 dnia: Października 11, 2020, 13:44:28 »
Tak? Mam 1080ti i żeby mieć non stop 60 musiałem jednak zejść na opcję balanced bez msa. Jeśli tak jest, to tym lepiej!

Tak jest, po łatce W10 2004 da radę i jest stałe (high, 4K textury i bez msaa, ale tak wolę, jest ostrzejszy obraz) z MR=off. Natomiast te 60FPS przy 60Hz to wciąż za mało w WMR i z Reverbem. Pomimo świetnej płynności obraz mi się nie podobał (wciąż lekki efekt zeza w WMR) dlatego czekam na test w 30xx z 90Hz i 90FPS. Tu jest spora szansa na to, bo obecnie bez MR Iłek na tych ustawieniach mi wyciąga po 75-65 FPS (czyli trzeba latać na MR=on 45fps), więc należy jeszcze dobić do ponad 90 by tak działał elegancko. Z 3080/90 jest bardzo duża szansa na to.

Redaktorze, ja piszę jak jest, wy jak bywa  :evil:.

Nie jesteś benchmarkiem, bo ten Twój VR to jakiś zrąbany od początku. ;>

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #504 dnia: Października 11, 2020, 14:47:36 »

Nie jesteś benchmarkiem, bo ten Twój VR to jakiś zrąbany od początku. ;>

Trudno dyskutować z osobą, która w DCSa ma stałe 45 fpsów w wysokich ustawieniach, Redaktorze  8).

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #505 dnia: Października 11, 2020, 14:51:49 »
No nic na to nie poradze ;D.

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #506 dnia: Października 11, 2020, 15:07:25 »
No nic na to nie poradze ;D.

Cóż, trafiają się takie komputery, na których wszystko śmiga, że aż miło, choć u innych na podobnych konfiguracjach, jest biedniej. Kiedyś był na forum jeden kolega, co to miał na swoim radku wszystkie fpsy w starym iłku, choć ludzi z kartami takimi jak on, ledwo co łapali płynność w niewygórowanych ustawieniach. Po prostu są rzeczy, które się nie śniły fizjologom.
Mnie Wasze słowa Redaktorze cieszą, bo wynika z nich, że im większa rozdzielczość w VR, tym płynniej się robi.

« Odpowiedź #507 dnia: Października 11, 2020, 16:46:04 »
Cóż, trafiają się takie komputery, na których wszystko śmiga, że aż miło, choć u innych na podobnych konfiguracjach, jest biedniej.
Mój kolega kiedyś twierdził, że Windows 98 nigdy mu się nie wiesza. Podczas jednej wizyty u Niego zresetował przy mnie PC cztery razy. ;-) 

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #508 dnia: Października 12, 2020, 08:50:54 »
Cóż, trafiają się takie komputery ...

Tak jak u Ciebie, co ma stałe 60kl. w 4K w DCS na 20xx :118:.

Ja puściłem w końcu zamówienie na 3090, oczywiście głównie pod VR, bo tak to bez sensu przesiadka. Co prawda oczywiście nic nie wiadomo kiedy co i jak, natomiast tak liczę po cichu, że jakaś partia ich trafi do sprzedaży do końca tego miesiąca. O ile 3080 były chociaż przez chwilę i w małych ilościach to 3090 nie było w ogóle, więc coś tam powinno trafić jednak, mam nadzieję ;>.
« Ostatnia zmiana: Października 12, 2020, 08:56:53 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #509 dnia: Października 12, 2020, 09:17:49 »
Dziś pojawił się ciekawy test pt. "Jaki procesor do GeForce RTX 3080 i RTX 3090? Lepsze AMD czy Intel?"
Link do strony purepc.pl:
https://www.purepc.pl/jaki-procesor-do-geforce-rtx-3080-i-rtx-3090-lepsze-amd-czy-intel