Autor Wątek: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?  (Przeczytany 71367 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?
« Odpowiedź #570 dnia: Listopada 02, 2020, 19:54:57 »
Ale to nic nowego, oni tak od miesiąca stoją :D

https://www.morele.net/kategoria/karty-graficzne-12/?q=3080

Można zobaczyć ile zamówień na 3080 jest w samym Morele. O ile wiem większość nadal niezrealizowana.
« Ostatnia zmiana: Listopada 02, 2020, 21:48:09 wysłana przez KosiMazaki »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #571 dnia: Listopada 03, 2020, 15:20:46 »
Znalezione na forum PCLab.
Dedykowane wszystkim którzy zamówili karty serii RTX 30XX ;D :
"Jose Rodrigez w 2016 r. uciekł z Meksyku i przedostał się na teren Stanów Zjednoczonych. Jako nielegalny imigrant imał się różnych ciężkich prac, aby przetrwać. Stabilizację osiągnął dopiero rok temu na terenie Zachodniej Virginii, kiedy w końcu udało mu się zalegalizować pobyt i znaleźć stałą pracę. Ożenił się i wkrótce na świat przyjdzie jego potomek. I mogłoby się wydawać, że losy dzielnego Jose nie mają nic wspólnego z naszymi losami...
Otóż zatrudniony w kopalni krzemu Jose jutro wbije w skałę kilof, której okruch trafi do karty graficznej zamówionej w X-Komie.
To wiedz mój drogi przyjacielu zanim zadzwonisz z pytaniem - co z moją kartą..."

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #572 dnia: Listopada 03, 2020, 16:32:24 »
Czy w goglach HP też jest krzem, bo mam zamówione...?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #573 dnia: Listopada 03, 2020, 16:47:10 »
Nie, ale składane są przez te same chińskie rączki. Może chińskie fabryki jeszcze nie wróciły do wydajności z czasów przed-covidowych.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #574 dnia: Listopada 04, 2020, 04:16:52 »
Qrdl, nie martw się. Jako do jedynego przedstawiciela gatunku na trzy, obecnie NVidia dla Ciebie już drugi równie wyrafinowany prezent. Tym razem będziesz mógł zapewne miło spędzić czas z Call of Duty Black Ops Cold War. :evil:

Jedno co mam dla Asusa, to klasyczne WYPIE****. Strona rejestracyjna jest tak zrobiona, że trudno cokolwiek zarejestrować, ponieważ np. kwadracik ze zgodą na regulamin jest niewidoczny... Płetwy opadają, niech sobie te gry w rzyć wsadzą i to po same uszy.

« Odpowiedź #575 dnia: Listopada 05, 2020, 11:22:39 »
Kusi kupno MSI RTX 3070 Gaming X Trio. Aktualnie mam MSI RTX 2070 SUPER Gaming X. Jestem mega zadowolony z tej linii (tryb pasywny chłodzenia bez obciążenia, karta totalnie niesłyszalna również w stresie i do tego niskie temperatury). Do tej pory udawało mi się ograniczyć do 2 wentyli (miałem GTX 1070 również w tej wersji). Wersja z trzema wiązać się będzie chyba ze zmianą budy, bo wątpię by wysłużony CM Dominator 690 II Adv. był w stanie to pojąć. ;) Z jednej strony trzymałem się zasady wymiany karty co 2 lata, ale jednak jak patrzę za ile jestem w stanie sprzedać moją kartę teraz, to w sumie koszt netto tego upgrade'u jest o przyjęcia. Nie mam jakiegoś wielkiego ciśnienia, że już dziś i teraz. Nie bardzo rozumiem, czemu wszyscy się tak podniecają tymi problemami z dostępnością na początku (to już standard).

2070S kupowałem za 2499 zł (z grą CoD: MW w gratisie). Aktualnie ten model 3070 można kupić (czyt. zarezerwować) za 2899 zł. Na tych spekulantów wciskających to ludziom za 3500 zł szkoda słów (Proline np.). Tylko przez to nie bardzo wiem czy ta cena 2899 zł to faktyczna docelowa, czy też podpompowana (tylko mniej) na premierę.

Zastanawiam się jeszcze nad tym jak dokładnie wypadną te nowe karty od AMD i czy warto czekać. Chociaż ja do tej pory na zielonych się nigdy nie zawiodłem i raczej nie kręci mnie zmiana marki. Poza tym mam monitor XB271HUBMIPRZ z G-Sync i telewizor LG OLED65C9 (G-Sync Compatible). Jak wygląda sprawa w przypadku obsługi tego przez nowe karty AMD - ktoś wie?

PS. Zastanawia mnie też dlaczego np. przyrost wydajności w stosunku do 2070S jest raczej spory w 2K i 4K (~+55% w Metro Exodus), to w przypadku MS Flight Simulator 2020 wynosi tylko ok. + 20%. Z czego to wynika?

https://www.guru3d.com/articles_pages/msi_geforce_rtx_3070_gaming_x_trio_review,20.html

« Odpowiedź #576 dnia: Listopada 05, 2020, 11:50:05 »
PS. Zastanawia mnie też dlaczego np. przyrost wydajności w stosunku do 2070S jest raczej spory w 2K i 4K (~+55% w Metro Exodus), to w przypadku MS Flight Simulator 2020 wynosi tylko ok. + 20%. Z czego to wynika?

CPU nie wyrabia. W Metro Exodus widać większy przyrost klatek bo w takich grach głównie GPU pracuje.

Ciekawe że w MSFS2020 nie ma żadnej różnicy między 3090 a 2080 Ti, dopiero w 4K 3090 ucieka.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #577 dnia: Listopada 05, 2020, 13:12:27 »
Kusi kupno MSI RTX 3070 ...

Panie, to niech Cię lepiej nie kusi ta papierowa GPU, a jeśli już to się nie napalaj jak szczerbaty na suchary, będziesz miał czas do lutego na przemyślenia, o ile nie dłużej :evil:. Oczywiście ta 3070 jest fajna. Cenowo mogą jeszcze to podnosić (bo i dolar skacze UP). Jak chcesz teraz coś zmienić to pozostaje 2080Ti, pewnie dostaniesz taniej niż te 2,9k i od ręki (używka ale wiele ma jeszcze gwarancję).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #578 dnia: Listopada 05, 2020, 13:26:40 »
Ja się nie napalam. Czytamy ze zrozumieniem, Redaktorze. ;)

Nie mam jakiegoś wielkiego ciśnienia, że już dziś i teraz. Nie bardzo rozumiem, czemu wszyscy się tak podniecają tymi problemami z dostępnością na początku (to już standard).

Używka 2080Ti mnie nie interesuje.

Dolar akurat leci w dół  ostatnio. Choć wiadomo, że z tym różnie bywa.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #579 dnia: Listopada 05, 2020, 15:04:16 »
Dolar akurat leci w dół  ostatnio. Choć wiadomo, że z tym różnie bywa.

To tak nie działa, że jak dwa dni z rzędu jest na lekkim minusie to będzie taniej od razu :). Raczej patrz w cyklu miesięcznym. Dla przykładu karta którą zamówiłem ponad miesiąc temu kosztuje już o +250zł więcej w tym samym sklepie. Dziś hurtownie zamawiają to co będą sprzedawać za 2-3 miesiące, więc na ruchy w dół to zawsze liczy się w dłuższej perspektywie. Te 3070 widzę w Proline, oczywiście tam w ramach okazji trzeba dać już 3,5k średnio, chociaż to zawsze sporo taniej niż nowa 2800Ti. Niezłe ceny tam mają 3080, blisko 6k nawet. Szaleństwo podyktowane brakiem produktu. Tu możesz sobie śledzić terminy dostaw (ale UK) https://www.scan.co.uk/shops/nvidia/rtx-30-series-faqs, u nas pewnie jest jeszcze gorzej.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #580 dnia: Listopada 05, 2020, 16:37:01 »
Karta jest jakby dostępna w morele (widnieje "dostępnych 30 szt." aktualnie):

https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-rtx-3070-gaming-x-trio-8gb-gddr6-rtx-3070-gaming-x-trio-7244535

Jednak z komentarzy wynika, że ludzie czekają dalej i może to potrwać kilka tygodni dobrych.

Pewnie poczekam spokojnie na to co pokażą czerwoni i jak będzie z dostępnością ich nowych kart. Bo to właśnie najbardziej może wpłynąć na ceny RTXów, jak ktoś już zauważył wyżej. Bardzo kibicuję AMD, bo mimo choć jestem od dłuższego czasu z zielonymi, najwyższy czas by ktoś utarł im trochę nosa, bo to jak poszli z cenami w ostatnich latach, to jest chore. Tak jak wywindował je swego czasu boom na krypto, tak nigdy już nie wróciły do niższych poziomów.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #581 dnia: Listopada 05, 2020, 17:03:05 »
To jest ściema, na oczy nikt tam karty nie widział. Jak się spytasz to powiedzą, że te 30 sztuk jest zamówionych dopiero przez nich bo to przedsprzedaż.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #582 dnia: Listopada 09, 2020, 15:30:33 »
Mój status z dziś na 30xx - zamówienie zatwierdzone, skompletowanie do wysłania kurierem.

www.yoyosims.pl

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #583 dnia: Listopada 09, 2020, 15:56:28 »
Zmieniasz z 2080 Ti???
F-16C Block50 driver...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #584 dnia: Listopada 09, 2020, 16:42:07 »
Zmieniasz z 2080 Ti???

A co? Chcesz kupić drugą? ;>
Najpierw będę musiał się upewnić, że wszystko działa i nie ma jakiś kraszy w gratisie od papierowej premiery.

www.yoyosims.pl