Kusi kupno MSI RTX 3070 Gaming X Trio. Aktualnie mam MSI RTX 2070 SUPER Gaming X. Jestem mega zadowolony z tej linii (tryb pasywny chłodzenia bez obciążenia, karta totalnie niesłyszalna również w stresie i do tego niskie temperatury). Do tej pory udawało mi się ograniczyć do 2 wentyli (miałem GTX 1070 również w tej wersji). Wersja z trzema wiązać się będzie chyba ze zmianą budy, bo wątpię by wysłużony CM Dominator 690 II Adv. był w stanie to pojąć.

Z jednej strony trzymałem się zasady wymiany karty co 2 lata, ale jednak jak patrzę za ile jestem w stanie sprzedać moją kartę teraz, to w sumie koszt netto tego upgrade'u jest o przyjęcia. Nie mam jakiegoś wielkiego ciśnienia, że już dziś i teraz. Nie bardzo rozumiem, czemu wszyscy się tak podniecają tymi problemami z dostępnością na początku (to już standard).
2070S kupowałem za 2499 zł (z grą CoD: MW w gratisie). Aktualnie ten model 3070 można kupić (czyt. zarezerwować) za 2899 zł. Na tych spekulantów wciskających to ludziom za 3500 zł szkoda słów (Proline np.). Tylko przez to nie bardzo wiem czy ta cena 2899 zł to faktyczna docelowa, czy też podpompowana (tylko mniej) na premierę.
Zastanawiam się jeszcze nad tym jak dokładnie wypadną te nowe karty od AMD i czy warto czekać. Chociaż ja do tej pory na zielonych się nigdy nie zawiodłem i raczej nie kręci mnie zmiana marki. Poza tym mam monitor XB271HUBMIPRZ z G-Sync i telewizor LG OLED65C9 (G-Sync Compatible). Jak wygląda sprawa w przypadku obsługi tego przez nowe karty AMD - ktoś wie?
PS. Zastanawia mnie też dlaczego np. przyrost wydajności w stosunku do 2070S jest raczej spory w 2K i 4K (~+55% w Metro Exodus), to w przypadku MS Flight Simulator 2020 wynosi tylko ok. + 20%. Z czego to wynika?
https://www.guru3d.com/articles_pages/msi_geforce_rtx_3070_gaming_x_trio_review,20.html