Autor Wątek: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?  (Przeczytany 82342 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?
« Odpowiedź #840 dnia: Stycznia 06, 2026, 21:32:29 »
Ludzie bardzo chwalą 4.5 w DCS - podobno faktycznie 0 ghostingu i wydajność lepsza. Trzeba będzie spróbować.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #841 dnia: Stycznia 06, 2026, 21:50:46 »
A to można już to testować? Wszystkie tytuły wspierające DLSS 4 też to obsługują?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #842 dnia: Stycznia 06, 2026, 22:08:19 »
A to można już to testować? Wszystkie tytuły wspierające DLSS 4 też to obsługują?

Tak można. Można instalować same pliki; https://github.com/NVIDIA/DLSS/releases/tag/v310.5.0 lub zaznaczyć w NVidia App beta wersję: https://www.nvidia.com/en-eu/geforce/news/dlss-4-5-geforce-game-ready-driver/.
Tutaj jak np. dla MSFS. Faktycznie z MSFS warto spróbować, bo tam ghosting był potworny: https://youtu.be/qQ2et52QBnM?si=amTbxxjUvRymPxWQ.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #843 dnia: Stycznia 06, 2026, 23:20:48 »
Ok, teraz rozumiem. Nie miałem włączonej wersji beta.

Ciekawe jak wypada w VR.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #844 dnia: Stycznia 09, 2026, 00:27:32 »
A tu ciekawostka. Te 4.5 moze okazac sie ze wcale nie jest jakims swietym Gralem. Wszystko zalezy od rodzaju GPU i ilosci VRAM: https://ithardware.pl/aktualnosci/dlss_4_5_ze_znaczna_poprawa_obrazu_ale_jest_tez_zla_wiadomosc-47777.html.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #845 dnia: Stycznia 14, 2026, 20:16:03 »
No i co z tą aktualizacją? Miała być wersja stabilna wczoraj i nic mi się nie aktualizowało. Podobno jakieś opóźnienie jest.

Porównanie ghostingu DLSS 4.0 vs 4.5:

https://www.youtube.com/watch?v=lEPLQ2w_2cA

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #846 dnia: Stycznia 14, 2026, 20:23:35 »
No i co z tą aktualizacją? Miała być wersja stabilna wczoraj i nic mi się nie aktualizowało. Podobno jakieś opóźnienie jest.

Porównanie ghostingu DLSS 4.0 vs 4.5:

https://www.youtube.com/watch?v=lEPLQ2w_2cA

Nie updejtowałem tu ale tak, wczoraj podmienili newsa z 5 stycznia. Myśleli w NVidia, że ludzie się nie zorientują czy co? ;D

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #847 dnia: Stycznia 14, 2026, 20:32:29 »
To nie jest aktualizacja sterowników, tylko nvidia App. U mnie się dzisiaj zaktualizowała i mam do wyboru nowe presety.

Tylko teraz jest tak, że domyślnie w trybie DLSS Quality oraz Balanced nadal używany jest preset K (4.0). Te dwa nowe są tylko w trybie DLSS performance i ultra perf. Chyba, że się wymusi konkretny preset w nVidia App.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #848 dnia: Stycznia 14, 2026, 20:52:15 »
A faktycznie, teraz mi poszła ta aktualizacja.

BTW klucz do rejestru do overlay z info DLSS (jest podany preset i rozdzielczość natywna):

Kod: (ON) [Zaznacz]
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\NVIDIA Corporation\Global\NGXCore]
"Installed"=dword:00000001
"ShowDlssIndicator"=dword:00000400

Kod: (OFF) [Zaznacz]

"ShowDlssIndicator"=dword:00000000

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #849 dnia: Stycznia 14, 2026, 22:06:56 »
Też poszła mi teraz aktualizacja NVidia App.

Kod: (ON) [Zaznacz]

"ShowDlssIndicator"=dword:00000400

Kod: (OFF) [Zaznacz]

"ShowDlssIndicator"=dword:00000000

Dzięki, przyda się, wiem jest coś takiego by sobie sprawdzić, czy wszystko jest ok. Powinno wyświetlać się DLSS 310.5.0 i preset np. M. Ps. działa tylko na 2D.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #850 dnia: Stycznia 14, 2026, 22:32:25 »
Tak, dokładnie. Ten overlay z rejestru ma więcej informacji. Bo podstawowe info można też ustawić w overlayu Shadow Play czy jak to się tam teraz nazywa.

Mi się generalnie wydaje, że w DLSS Override - Mode Presets najlepiej ustawić na "Recommended" i wybrać DLSS Override - Super Resolution Mode zgodnie z życzeniem (Quality/Balanced/Performance/Ultra Performance).

Preset zostanie automatycznie dobrany do rozdzielczości natywnej.

Testowałem na razie Ultra Performance i Preset M w Ghost of Tsushima. Skalowanie z 720p do 4K robi wrażenie.

Ustawienia grafiki - DLSS vs off
« Odpowiedź #851 dnia: Lutego 08, 2026, 20:50:00 »
Hej,

nie byłem w branży gier kilkanaście lat i po powrocie zauważyłem zmianę - gry wyglądają jakby nie miały aplikowane AA, wszelkie kontury są postrzępione.
Czy gry wymagają teraz skalowania nVidia/FSR jako obowiązek by to wyglądało akceptowalnie? Zobaczcie obrazek poniżej - skalowanie wyłączone (bez znaczenia czy TAA it. są włączone czy nie) vs. nVidia.

Dopóki GPU mi pozwala to chciałbym korzystać z typowego AA, a nie jakichś tam skalowań. Da się czy ta era minęła?

« Odpowiedź #852 dnia: Lutego 09, 2026, 13:01:59 »
Witam
Jestem zwolennikiem obserwowania parametrów na ekranie ale tylko przez kilka sekund, w związku z tym pytam, czy można wyłączyć te dane związane z DLSS, kombinacją klawiszy? Wchodzenie za każdym razem do rejestru to koszmar. A czy można wyświetlić tylko część tych danych, to może bym nie grzebał w "kombinacji"!?
zbyszek
Pozdrawiam.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #853 dnia: Lutego 09, 2026, 18:26:20 »
Witam
Jestem zwolennikiem obserwowania parametrów na ekranie ale tylko przez kilka sekund, w związku z tym pytam, czy można wyłączyć te dane związane z DLSS, kombinacją klawiszy? Wchodzenie za każdym razem do rejestru to koszmar. A czy można wyświetlić tylko część tych danych, to może bym nie grzebał w "kombinacji"!?
zbyszek

Ściągnij sobie te dwa pliczki - jeden klik na on i włączasz, off to wyłączasz i tyle w temacie: https://forum.dcs.world/topic/383933-dlss-45-for-dcs/page/2/#findComment-5738041.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #854 dnia: Lutego 09, 2026, 20:38:44 »
Trochę się bawiłem sprawdzaniem wpływu poszczególnych ustawień DLSS na wydajność w DCS.

Moje ustawienia:

Nagrałem sobie tracka na Marianach i odtwarzałem go na różnych profilach, rejestrując log nakładką NVidii. Skalowanie do 4K. Wyniki pomiarów:

Zapomniałem wyłączyć limit FPS ustawiony na 120, no trudno. :roll:

Generalnie podsumować można to tak, że:
- profil L jest najbardziej zasobożerny
- profil K wypada wizualnie najsłabiej - jest to widoczne zwłaszcza w skalowaniu z 33% i 50%
- wizualnie różnica między M i L jest dla mnie praktycznie niezauważalna (natomiast wydajnościowo mała jest)
- wydajnościowo Quality K jest praktycznie na poziomie na Performance L (wizualnie też są bardzo zbliżone)

Tutaj porównanie niektórych zrzutów ekranu:

MSAAx4

Ultra Performance M

Ultra Performance L

Ultra Performance K

Performance L

Quality K

Ogólnie, wizualnie te różnice nie są duże. Nawet to skalowanie z 720p wygląda przyzwoicie na profilach L i M (choć rzucało się w oczy migotanie brzegów chmur w oddali).

Różnice wizualne są bardziej widoczne przy powiększeniu (~x4):

MSAAx4

Ultra Performance M

Ultra Performance L

Ultra Performance K

Performance M:

Performance L

Quality M

Quality L

Quality K

Trochę lipa przez kompresję obrazu. Mam to na dysku w PNG bezstratnym, to lepiej to widać.

Ciekawa sprawa, że Performance L w porównaniu do Quality K (czyli te o zbliżonej wydajności) - widać więcej szczegółów na kadłubie samolotu na Performance L, ale ziemia w tle wydaje się tam jednak nieco bardziej rozmyta.

Generalnie na podstawie tych testów skłaniam się ku temu, że najlepszym wyborem dla mnie jest w tym przypadku Performance M (czyli skalowanie z 1080p), ponieważ - różnice wizualne między M a L są dla mnie praktycznie żadne, a M daje jednak odrobinę lepszą wydajność. Różnice wizualne między skalowaniem na Performance, Balanced i Quality dla profili M i L są znikome i nie są warte spadku wydajności (nie jest to taka różnica jak między skalowaniem z 720p a 1080p).

Muszę jeszcze zrobić porównanie pod względem smużenia.
« Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2026, 20:46:01 wysłana przez Jascha »