Autor Wątek: Nauka pisania na klawiaturze  (Przeczytany 971 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
Nauka pisania na klawiaturze
« dnia: Marca 22, 2018, 07:47:42 »

Być może problem wydaje się banalny, ale coraz bardziej mnie drażni.
Pomimo tylu lat przed kompem nie potrafię pisać na klawiaturze bez błędów  :-[
Pytanie brzmi :  - czy istnieje jakiś programik na którym można się poduczyć, czy po prostu powoli pisać z uwagą i po jakimś czasie błędy same się wyeliminują ?

Ramm.

ps. na ile (waszym zdaniem) wpływ na pisanie ma rodzaj klawiatury ? (twarda, miękka, pc czy laptopowa) ?
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Nauka pisania na klawiaturze
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 22, 2018, 07:57:06 »
Jest tego sporo, jak nie dedykowany program to online. Na szybko:

Mistrz klawiatury/Mistrz klawiatury 2/Klavaro/Klawiaturka/Literki etc.

Co znajdziesz w Google to będzie dobre. Nawet są kursy online czy filmy na Youtubie. Co kto lubi :).

Jak będziesz dużo pisał w ten sposób to mniej błędów będziesz robił. Niektórzy wrzucają "blank keycaps" czyli robią sobie klawiaturę bez nadruków. To ponoć przyśpiesza naukę pisania o 20%. Drudzy twierdzą, że np. CherryMX Blue w mechanikach są lepsze dla tych co wiele piszą. Przetestowałem i mi tam wszystko jedno. Niemniej każdy jest inny i każdy musi znaleźć swój patent na to.

Rodzaj klawiatury jest nieważny. Kwestia preferencji. Jeden będzie walił po klawiszach, bo lubi przywalić, a drugi wręcz odwrotnie. Nie ma reguły. Dlatego ludzie kupują mechaniczne klawiatury, a potem cudują od wymiany switchy po wymianę sprężynek czy smarowanie. W klawiaturach membranowych to niewiele z tym zrobisz.

Moja rada jest taka. Weź byle jaką klawiaturę i bądź konsekwentny. Codziennie tłucz w którymś z programów kolejne lekcje/etapy, paluszki będą boleć, będzie wkur... ale determinacja i powtarzanie z uporem maniaka załatwi sprawę.
« Ostatnia zmiana: Marca 22, 2018, 08:06:33 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Odp: Nauka pisania na klawiaturze
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 22, 2018, 17:54:25 »
Albo wejedź na jakiś onet czat, najlepiej polityczny. Napisz, że "posiadasz dowody, że to był zamach". Odpisuj każdemu. ;)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11