Autor Wątek: Konfiguracja sprzętowa pod DCS 2.5  (Przeczytany 6823 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Konfiguracja sprzętowa pod DCS 2.5
« dnia: Maja 08, 2018, 22:15:53 »
Przekonałeś mnie :-)
Fajna mapa, nie tylko dla tłokowców, Viggenowi też idealnie pasuje. Z fpsami nie ma takiej tragedii, patrząc na ilość drzew i tak jestem pozytywnie zaskoczony. Podczas gry zdarzyło mi się wywalenie do pulpitu. To taki urok wczesnych wersji mapy, czy szukać w czymś innym problemu?
Wpakowałem do PC dzisiaj GTX 1070 Ti. Wszystkie gry działają bajecznie ale w DCS szału nie ma. Istnieje sprzęt na którym w max detalach ( nawet bez AA ) DCS  NIGDY nie zejdzie poniżej 60fps ?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Konfiguracja sprzętowa pod DCS 2.5
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 08, 2018, 22:47:29 »
Istnieje sprzęt na którym w max detalach ( nawet bez AA ) DCS  NIGDY nie zejdzie poniżej 60fps ?

Może maks nie mam:

Ale 60 klatek to nigdy nie widziałem, okolice 100-144 przeważnie, czasem spadnie do 80 przy większej zadymie. Kaukaz, bo tam ostatnio siedzę: 1080Ti.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #2 dnia: Maja 09, 2018, 10:03:48 »
A resztą gratów?
Między 1070 Ti a 1080 Ti to różnicy takiej nie ma. Podejrzewam, że to pewnie ram starej generacji jest problemem u mnie.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 09, 2018, 10:19:12 »
... I przede wszystkim procek.

« Odpowiedź #4 dnia: Maja 09, 2018, 12:10:12 »
W sumie jest to nierozłączne, szybkie ramy wymagają nowych procków. Czy między i5 a i7 nowych generacji, będzie znacząca różnica w działaniu DCSa ?
Tutaj jest zobrazowana różnica w RAM :
https://www.purepc.pl/pamieci_ram/test_pamieci_ram_ddr4_w_trybach_single_vs_dual_vs_quad_channel?page=0,8

Podejrzewam, że to w DCS ma spore znaczenie, przy tym niepełnosprawnym zarządzaniu RAM.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 09, 2018, 12:38:15 »
i7 7700K na @4,5, natomiast też nie powiem, że jest różowo, pomimo dobrych FPS, przy szybkich ruchach głowy z TiR są takie mikromikruśkie stuttery, da się z tym żyć, ale widzę to jednak.
Aha no i DCS jest na NV2Me.

www.yoyosims.pl

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 09, 2018, 13:07:59 »
Różnica pomiędzy 1070ti a 1080ti jest dość spora (nie wspominam o cenowej :(). Kolega YoYo ma monitor 2K i musi dla płynności uzyskać te 144 fps, a to już jest wyzwanie. Ja mam 1070ti, ale monitor Full HD 60Hz i w niektórych sytuacjach (niski przelot nad mocno zadrzewionym terenem) uzyskanie 60 fps też bywa problematyczne (spada do ok. 55 fps co powoduje terkotanie), ale ja mam praktycznie wszystko ustawione na max. Zresztą w DCSie każdy, nawet niewielki spadek fps poniżej natywnego poziomu powoduje szarpanie. Aby TrackIr nie szarpał trzeba włączyć Vsync w grze!

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 09, 2018, 13:37:04 »
Aby TrackIr nie szarpał trzeba włączyć Vsync w grze!

Pod warunkiem, że się nie ma monitoru G-sync'iem ;>.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #8 dnia: Maja 09, 2018, 13:58:09 »
Różnica pomiędzy 1070ti a 1080ti jest dość spora (nie wspominam o cenowej :(). Kolega YoYo ma monitor 2K i musi dla płynności uzyskać te 144 fps, a to już jest wyzwanie. Ja mam 1070ti, ale monitor Full HD 60Hz i w niektórych sytuacjach (niski przelot nad mocno zadrzewionym terenem) uzyskanie 60 fps też bywa problematyczne (spada do ok. 55 fps co powoduje terkotanie), ale ja mam praktycznie wszystko ustawione na max. Zresztą w DCSie każdy, nawet niewielki spadek fps poniżej natywnego poziomu powoduje szarpanie. Aby TrackIr nie szarpał trzeba włączyć Vsync w grze!

Różnica jest spora ale raczej nie w HD i 60Hz, a taki monitor właśnie mam. W innych grach odczułem gigantyczny skok wydajności po przesiadce z GTX 1050 Ti na 1070 Ti, natomiast w DCS jest tak sobie, więc pewnie reszta niedomaga. Włączenie/wyłączenie MSAA u mnie praktycznie nie robi różnicy.
W WT mogę włączyć nawet ten chory AA zalecany tylko do filmików i dalej trzyma ok 60fps, a w DCS baardzo dobrą płynność uzyskuję dopiero na średnich ustawieniach.

i7 7700K na @4,5, natomiast też nie powiem, że jest różowo, pomimo dobrych FPS, przy szybkich ruchach głowy z TiR są takie mikromikruśkie stuttery, da się z tym żyć, ale widzę to jednak.
Aha no i DCS jest na NV2Me.

To właśnie zauważyłem na youtube, w bardzo dobrych konfiguracjach DCS i tam zalicza takie delikatne przycinki, nie jest to nawet spadek klatek tylko lekka utrata płynności przy gwałtownych ruchach.
Trochę boję się wydania kolejnego 4k lub więcej bez zadowalających efektów :-/
Jeśli już coś kupować, to chyba z pełną obsługą 4 kanałów pamięci, min 32G RAM. Szkoda, że tak sporadycznie spotyka się benchmarki z udziałem DCS, człowiek trochę po omacku szuka.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 09, 2018, 14:39:42 »
Jeżeli masz maksymalnie równo 60 FPS to znaczy, że masz włączony Vsync w opcjach, który ucina Ci klatki dopasowując się do odświeżania monitora 60 Hz.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 09, 2018, 15:06:11 »
Wydzielam, bo juz za duzy offtop do mapy z Normandia.

www.yoyosims.pl

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 09, 2018, 15:23:21 »
a w DCS baardzo dobrą płynność uzyskuję dopiero na średnich ustawieniach.
Na sprzęcie jaki masz z wyłączonym AA powinieneś uzyskać super płynność na max. ustawieniach. Jak włączysz AA to różnicy możesz nie zauważyć, ale jak zejdziesz nisko nad drzewa i gęste zabudowania to już na pewno.

« Odpowiedź #12 dnia: Maja 09, 2018, 15:58:17 »
Jeżeli masz maksymalnie równo 60 FPS to znaczy, że masz włączony Vsync w opcjach, który ucina Ci klatki dopasowując się do odświeżania monitora 60 Hz.

A tak, to wiem, celowo mam włączony, skupiam się na minimalnych fpsach, 60 mi nie przeszkadza. Monitor i tak tylko tyle mi wyciąga, z wyłączonym f-sync "łamie" mi się obraz szczególnie na granicy tych 60fps

Na sprzęcie jaki masz z wyłączonym AA powinieneś uzyskać super płynność na max. ustawieniach. Jak włączysz AA to różnicy możesz nie zauważyć, ale jak zejdziesz nisko nad drzewa i gęste zabudowania to już na pewno.

No właśnie, tylko procek to i7-2700k, a co za tym idzie transfery ram-płyta-grafika pewnie są słabe, tutaj ciekawostka :

AA wyłączony

Frames, Time (ms), Min, Max, Avg
  3229,     60000,  35,  62, 53.817

i to samo z MSAA x 2

3374,     60000,  38,  63, 56.233

To są dopiero czary.

Po każdym przebiegu wyłączony DCS, aż mi się odechciało testować ustawienia ;-)

« Odpowiedź #13 dnia: Maja 09, 2018, 16:27:17 »
Niestety już nie mogę edytować więc dubel.

Tym razem wyłączyłem f-sync i nagrałem powtórkę ponad 3min. Powtórzyłem test z tym samym efektem  :o

Wysokie ustawienia z MSAA x2

11524,    180000,  50,  91, 64.022

i to samo z wyłączonym AA

11692,    180000,  45,  92, 64.956

Minimalne FPSy o 5/s  lepsze z włączonym MSAA   :o  reszta różnic na pomijalnym poziomie.

« Odpowiedź #14 dnia: Maja 09, 2018, 16:58:44 »
No to nie czary, lecz wyraźnie wąskie gardło w postaci procesora...