Ilość ramu jaki zeżre DCS zależy w dużym stopniu od modułu, przykładowo Viggen lubi 32G. Nie jest to oczywiście normalne, to problem modułu. Ostatnio Viggen tak się posypał, że przestał działać na jakimkolwiek sprzęcie. To, że w tle pokazuje zużycie 12-16G nie jest do końca miarodajne. W trakcie działania aplikacji występują piki użycia ramu których wykresy nie rejestrują. Gdy miałem 16G nagminnie zaliczałem CTD, głównie na Viggenie, często przy ładowaniu DCSa lub w trakcie gry, w logach były błędy braku ramu, po przejściu na 32G zakończyły się problemy. Nie można generalizować, każdy moduł to inna bajka i w jego kontekście trzeba rozpatrywać wymagania.
Nie ma sensu inwestować w grata, starociowi żaden ram nie pomoże, też to przerabiałem, szkoda kasy. Żeby DCS ładnie działał, wszystko musi być sensownej jakości: Szybki procek, niekoniecznie z dużą ilością rdzeni, bez HT (z tego co przestestowałem DCS chodzi lepiej z wyłączonym HT), szybki ram, najlepiej 32G, jeśli ram ma być szybki to i platforma musi być w miarę świeża. W ten sposób dochodzimy do wniosku, że trzeba wymienić wszystko. Ja trochę przyoszczędziłem i kupiłem 1070Ti zamiast 1080Ti i teraz trochę żałuję :-/ Nic na to nie da się poradzić, DCS jest bezlitosny jak się chce lecieć na wysokich ustawieniach, na słabym sprzęcie będzie lekko przycinał na każdych ustawieniach. To jak ktoś toleruje przycinki to sprawa indywidualna, ja np. nie toleruję żadnych.