Autor Wątek: Thrustmaster Cougar MFD - podświetlenie i layouty - shopikowe  (Przeczytany 9656 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Niejaki Pan Rafał znany szerzej jako Yoyo zlecił mi czas jakiś temu wykonanie płytek insertowych (layoutów) do modułu Thrustmaster cougar mfd... No to zrobiłem według jego projektu. Ale zamarzyło się gościowi podświetlenie. No i się zaczęło. Wykorzystałem arduino pro micro i rozwijane już od dłuższego czasu własne oprogramowanie do modułów (switchboxów) opisywanych marką PRDevices (może kiedyś coś z tego będzie :-). Podświetlenie oferuje pięć stref dla których można ustawić niezależnie kolor oraz intensywność świecenia. Sporo pracy za mną, przygotowana płyta pcb, oprogramowanie na ukończeniu. Ale i jeszcze wiele przede mną. Inny kolega szanowny: piotrva obiecał przygotować pliki gerber dla firm wytwarzających płytki pcb, bo moje domowej roboty wyglądają jak wyglądają (na zdjęciu zalana specjalnym lakierem zabezpieczającym - przy czym zalana to dobre określenie :-( ). Działa to, ale nie wygląda. Dlatego celowo wywołałem do tablicy Szanownego Kolegę.

Cóż. Będą pytania, to będą odpowiedzi. Teraz kilka zdjęć z tego co już mamy. Jeszcze obudowa....

« Ostatnia zmiana: Czerwca 13, 2018, 07:34:57 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Thrustmaster Cougar MFD - podświetlenie i layouty - shopikowe
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 13, 2018, 07:44:11 »
Mi się podoba i już to mówiłem jak Yoyo uchylił rąbka tajemnicy w innym temacie. Fajna alternatywa dla zwykłych tekturek i ekranów LCD. Nie wiem jak to cenowo wychodzi ale mam nadzieję, że będzie przystępna, a sam projekt zostanie dokończony ;).

Przewidujesz też tabliczki do innych modułów DCS czy tylko do Mirka?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 13, 2018, 07:51:37 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 13, 2018, 08:37:52 »
Osobiście latam tylko na Mi-8, więc w przyszłości mógłbym przygotować tabliczki do tego właśnie modułu. Ale to jest temat otwarty - piszesz, czego potrzebujesz, ja rysuję i pod laser.

Swoją drogą jestem ciekaw, jaka cena byłaby ceną "przystępną"? Jaka za tabliczki (no to akurat umiem policzyć), a jaka za podświetlenie.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 13, 2018, 08:47:23 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 13, 2018, 08:49:08 »
Za tabliczki z tego co patrzałem to cena jest spoko. Natomiast jeśli chodzi o podświetlenie to musisz sobie sam policzyć, bo tylko Ty wiesz ile czasu Ci za to zeszło i jakie koszty poniosłeś.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 13, 2018, 10:21:14 »
Oryginalny pomysł faktycznie daje możliwość lepszej ergonomii wykorzystania klawiatury gratulacje.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 16, 2018, 08:08:17 »
Oryginalny pomysł faktycznie daje możliwość lepszej ergonomii wykorzystania klawiatury gratulacje.

Docelowo może być też tak, że właśnie ten element drukuje się na folii (same napisy), tu podkład:

Potem się to wsuwa na taką wstępnie zadrukowaną płytkę z polami separacji pod napisy (będzie gotowy layout, w którym zmienia się tylko napis).
Jak będzie już koniec to na pewno się pochwalimy pomysłem i jak to hula. Druga opcja to oczywiście płytka z napisami od razu (bardziej estetyczna).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 16, 2018, 19:38:47 »
Dokładnie, nawet sobie wydrukowałem sobie na folii coś nie coś, żeby zobaczyć jak to wygląda. Ale zrobiłem to tak na szybko. Można by nawet mazakiem w razie czego. No i zaszalałem i przemyślałem sprawę opakowania :-) W kwestii podświetlenia. Moduł oprócz wyboru koloru dla każdej strefy ma już opcję ściemniania całości i zapamiętuje ustawienia po wyłączeniu. Jeszcze ta obudowa...

Z różnych stron docierają głosy, że trzeba by zrobić płytkę dla horneta... Ale nie mam, nie latam, nie lubię suszarek. Stąd propozycja. Jak kto wie, co by chciał na takiej płytce, niech mi to narysuje nawet odręcznie, co gdzie powinno być. A ja to wykonam ze zniżką 60% (bo coś jednak szefowi za grawer muszę odpalić :-) i gotowy wyślę.

« Ostatnia zmiana: Czerwca 16, 2018, 19:53:31 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 17, 2018, 08:33:15 »
To kwestia tez profilu, czyli podpiecia wszystkich skrotow pod oprogramowanie TARGET od Thrustmastera. Nie tylko chodzi o sam layout, a jako ze F/A-18C nie ma jeszcze wszystkiego w skrotach i klawiszologii to trzeba chwile poczekac. Moze sie jeszcze to i owo zmienic. Do Mirage jest np. profil skonczony, czyli wstawia sie taka plytke, odpala TARGET i od razu wszystko dziala :). W niektorych przypadkach jest nawet tak, ze pod tym samym przyciskiem jest kilka opcji (jak np.tryby radaru). Oczywiscie, mozna tez zrobic swoja rozpiske wedle zyczenia.

Ps.fajne opakowanie, full profeska :].

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 17, 2018, 14:24:20 »
Opakowanie nie full profeska, bo papier za gruby i brzydko się składa i farba odłazi... No i drukarz się rąbnął i mi zmniejszył o parę milimetrów... Poprawi się :-)

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 24, 2018, 10:08:34 »
Udało mi się ruszyć z prototypem obudowy. Co prawda nie miałem akurat czarnej pleksy, ale chciałem sprawdzić kierunek. Udało się uzyskać dobrą separację kolorów stref. Okazało się jednak, że trzeba dodać 4 ledy. Nowa płytka pcb już wykonana (jeszcze nie ma na zdjęciach).

Niestety nie potrafię zrobić dobrych zdjęć. Ledy świecą dość mocno (nawet po przyciemnieniu - i nie widać dobrze efektu). Podświetlenie jest w miarę jednolite. Nad niebieskim można jeszcze popracować, ale na nowej pcb ledy są już gęściej więc powinno być ok.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 24, 2018, 12:09:42 »
Z niebieskich to osobiście bym zrezygnował i zostawił jedynie zielone/czerwone albo zielone/żółte. Innymi słowy kolory spotykane w kokpicie i pasujące do reszty ramek.

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 24, 2018, 12:56:17 »
To są RGB więc można dowolnie :-)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 24, 2018, 13:03:31 »
To są RGB więc można dowolnie :-)

No to elegancko ;).

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 24, 2018, 13:22:44 »
Super zaczyna to wyglądać, jak oryg. od Trustmastera ;) !

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 27, 2018, 01:07:29 »
Stwierdziłem, że jednak w narożnikach świeci za słabo. Wykonana została nowa płytka pcb. Dołożone 4 ledy... Mam nadzieję, że porty komputera to uciągną... Testuję na aktywnym hubie usb (z zasilaniem). Teraz już jest równomiernie.

Płytka została pocynowana stopem Lichtenberga, czy jakoś tak i chyba nawet odbija trochę światło. Ale to tylko prototyp. Docelowo, płytki będą wykonywane w fabryce. Czekam tylko, aż pewna zacna osoba pomoże przygotować plik. A tak całkiem przy okazji pozdrawiam PiotrVa :-)