Autor Wątek: Thrustmaster Cougar MFD - podświetlenie i layouty - shopikowe  (Przeczytany 9671 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Thrustmaster Cougar MFD - podświetlenie i layouty - shopikowe
« Odpowiedź #45 dnia: Lutego 14, 2019, 00:41:17 »
Koledzy, tylko bez nerwów :-) Nie mam żadnego problemu z krytyką. Pomysł projektu powstał w głowie Pana Yoyo. Poprosił o takie cuś, to zmajstrowałem. Nie byłem przekonany do tego projektu po pierwsze dlatego - że same ramki thrustmastera to już dość stary produkt. Ale wykonałem - bo ten projekt potraktowałem jako platformę do nauki. Uświadomił mi parę rzeczy. W sumie bardzo wiele :-) Kilka z nich.

Po pierwsze: Skoro mam już opracowane projekty, technologię i oprogramowanie, to może by to puścić w świat? Bo czemu nie. Ale:

Po drugie kto ma być odbiorcą?
1. majsterkowicz, który chcę sobie coś zbudować. Będzie sobie dłubał, aż wymodzi coś fajnego.
2. klient, który chce mieć gotowca.

ad. 1. Robiłem już wiele rzeczy. Jest tu na forum mój wątek z biurkowym kokpitem, który rok budowałem - dało mi to super frajdę, a po zbudowaniu... sprzedałem :-) Budowałem też gitary (mam trzy na koncie), wzmacniacz gitarowy i inne takie.  Taki majsterkowicz może sobie np. pozwolić na aliexpress itp. Może sobie pozwolić na to, że jego urządzenie ma jakieś wady itp itd. I bardzo dobrze. Cena komponentów też się zwykle rozkłada w czasie.

ad.2 Klient... i tu zaczynają się schody. Bo nagle się okazuje, że nie może być niedoróbek, że pierwszy, drugi, piąty prototyp... no ciągle coś nie tak. A to by się jeszcze instrukcja przydała, a to jakieś opakowanie, a to oprogramowanie trzeba napisać i przetestować. A to, że nie za bardzo wiadomo jak zaksięgować zakupy w aliexpress (albo nie można sobie pozwolić na miesiąc oczekiwania). No i... zaczynają się kompromisy - jak coś wykonać i za jaki budżet. Koszta rosną. Już miałem spakowany jeden zestaw do Francji i... uświadomiłem sobie, że jeszcze trzeba śrubki dorzucić, a... no jeszcze jakiś kluczyk. I znowu zakupy :-) I cena rośnie... Wiadomo... ile bierze fryzjer za usługę? ze 30 zł za 15 minut. Ilu ma klientów w miesiącu... Wooow jaka kasa. A potem zaczyna się odliczanie - czynsz za lokal, narzędzia, ZUS, ZUS, ZUS, podatek... Oooo przestaje być kolorowo. A ile taki shopik w miesiącu sprzeda takich zestawów? Heh. No i chyba jasne :-)

Ten projekt to dla mnie fajna przygoda :-) I dużo nauki. Pewnie, że fajniej byłoby zrobić coś z wyświetlaczem. Trzeba by znaleźć taki kwadratowy, bo prostokątny - to nie wygląda "fabrycznie"? Potem jakaś obudowa._A czy w ogóle warto do tak starego produktu itp. itd. Dużo pytań. W każdym razie samo urządzenie, komunikacja i oprogramowanie traktuję jako platformę rozwojową. Niebawem mam nadzieję pojawi się kontroler Avionetka - od Piotra. Jesteśmy w kontakcie i mam nadzieję wykorzystać ten kontroler do przyszłych projektów (w połączeniu z tym co już posiadam (oprogramowanie).

Trochę tak chaotycznie, bo nie spodziewałem się, że tu taka dyskusja się rozwinie :-), ale tak na dobranoc rzuciłem kilka przemyśleń. Jak coś, to piszcie śmiało.
« Ostatnia zmiana: Lutego 14, 2019, 07:52:51 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #46 dnia: Lutego 14, 2019, 08:34:38 »
Całkowicie się zgadzam z kolegą Shopik. Dodam od siebie, że dużą satysfakcję daje współpraca na forum z kolegami o podobnych zainteresowaniach. Spotkałem kilku na naszym forum oraz na zachodnich. Taka współpraca daje motywację do poznawania nowych dziedzin wiedzy oraz możliwość realizacji swoich lub innych pomysłów. Można być biernym odbiorcą cudzych projektów można też dać coś od siebie.
Można na ten temat dużo napisać.
Co do sprzedaży swoich projektów to nie mam w tym temacie doświadczenia. Dzisiaj jest bardzo trudno coś nowego wymyślić ponieważ już ktoś to zrobił. Sztuka polega na szukaniu tego co mnie interesuje dlatego są tak cenne tematyczne fora. Czasem pojawia się ktoś wyjątkowy wymienię tylko Piotra, który dysponuje nie tylko wiedzą ale także praktyką.
Na koniec dodam, że bardzo mi się podoba projekt Shopika pod każdym względem. Krytykować jest bardzo łatwo trudniej jest coś samemu zrealizować. Krytyka może być pozytywna jeśli jest na etapie założeń projektu a nie już po jego realizacji. Dodam tylko, że ten konkretny projekt był na zamówienie i spełnił oczekiwania zamawiającego i to jest pełny sukces.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #47 dnia: Lutego 14, 2019, 08:54:04 »
Pełny? Nawet więcej, bo przecież projekt ewoluował, miał być jeden kolor oświetlenia, skończyło się na strefowym oświetleniu RGB sterowanym za pomocą softu ;D.
A co do zrobienia sobie samemu - jasne, zawsze można ale takie osoby to raczej nie zainteresują czymś takim. Jedni wolą monitorki wsadzać w ramki, inni nie mają nic, ja wolę coś takiego. Koniec i kropka.
Ps. za chwilę nowy projekt pod MiG-15bis, a potem pod MiG-19P ;D.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #48 dnia: Lutego 14, 2019, 15:35:25 »
Można też zastosować "bieda" wersję, czyli wydruk layout'a w drukarce i podświetlenie ramek zakupionymi na Aliexpress lampkami USB ;)
https://photos.app.goo.gl/bWiYG35hdYRM3tE9A
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

« Odpowiedź #49 dnia: Lutego 14, 2019, 17:00:43 »
Albo kompromis i... Lampki wspomniane wyżej i tabliczki grawerowane :-)

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Lutego 14, 2019, 20:57:17 »
To ja dorzucę jeszcze gotowy pliczek do openoffice.

https://we.tl/t-yjYtMGjoP5

W rzeczywistości kolory lepiej wyglądają  :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #51 dnia: Lutego 15, 2019, 19:08:08 »
No i projekt dla DCS MiG-15 bis ukończony. Tutaj już jak wyszło :evil::

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #52 dnia: Lutego 15, 2019, 21:50:38 »
To ja też się dorzucam :-)