Autor Wątek: AV-8B Harrier (wrażenia)  (Przeczytany 7343 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kusch

• Global Moderator
AV-8B Harrier (wrażenia)
« dnia: Czerwca 23, 2018, 19:41:07 »
Opłaca się brać Harriera? Model lotu jest jakiś sensowny? Na jakim etapie są systemy i uzbrojenie? Jest przecena i się zastanawiam nad zakupem, latać i tak będę zimą o ile nie wciągnie mnie Hornet za bardzo, mimo wszystko fajnie by było mieć tą maszynę w hangarze, ale jak to jest jakaś fuszerka to się wstrzymam. Interesują mnie wasze opinie.  :564:
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Online some1

• Global Moderator
Odp: AV-8B Harrier (wrażenia)
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 23, 2018, 20:00:11 »
Model lotu jest całkiem ok, na tyle na ile taki ignorant jak ja może to ocenić. Można pobawić się wektorowaniem ciągu, ale nie jest to jakaś magicznie zwrotna rakieta i nie lata jak na szynach. Czuć też, że to stosunkowo mały i lekki samolocik, każda bombka mu ciąży.
Systemy są obecnie na jakieś 60-70%. Większość uzbrojenia jest już dostępna (brakuje tylko JDAM), ale jest mniej lub bardziej zbugowana albo niedokończona. Do zimy mają podobno skończyć (ostatnio obiecali, że do końca roku), a cena raczej niższa nie będzie. Chyba że masz dużo bonusowych $, to może będzie jeszcze do tego czasu jakaś promocja na 60%.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 26, 2018, 20:33:45 »
Ja kupiłem mając A-10C i Horneta i w sumie nie wiem co powiedzieć.. Nic specjalnego. Szybszy od A-10, zabiera mniej uzbrojenia. Bardziej jako ciekawostka z tym pionowym startem, bo pocisku antyradiacyjne (czy jak one się nazywają :D ) będą na Hornecie, pytanie tylko kiedy? Wziąłem dlatego, że wszyscy na grupie DCS na fb (międzynarodowa) mówili, że super. Drugi raz raczej bym nie wziął, ale za połowę ceny coś tam pofruwam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2018, 21:04:33 wysłana przez KosiMazaki »

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 27, 2018, 07:03:43 »
No i z tego co czytałem sa tylko misje treningowe, a za kampanię trzeba dopłacić.

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 27, 2018, 09:15:16 »
Harrier nie jest zły, nie wiem skąd takie negatywne oceny.
Na pewno  oferuje więcej w misjach powietrze ziemia niż F 18, który w obecnym statusie  ma bomby i rakiety niekierowane i nic więcej.

Darth_Worm

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 28, 2018, 16:20:10 »
Jak dla mnie, bardzo ciekawy samolot.
Pozwala zmienić taktykę walki powietrznej i trochę pobawić się w A/G. Brak radaru A/A, może irytować,  ale już Aim-9P robi robotę.
Jest to na tą chwilę, mój  ulubiony moduł.

« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 27, 2018, 13:33:17 »
Polatałem nim troszkę i muszę przyznać, że to świetny samolot. Nie potrafię jednoznacznie stwierdzić co jest w nim takiego fajnego, ale wkręciłem się i ostatnio latam tylko nim. Zmieniam zdanie, kupiłbym jeszcze raz.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 27, 2018, 16:37:34 »
Witamy w klubie!  8)
« Ostatnia zmiana: Lipca 27, 2018, 18:22:11 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 17, 2020, 09:11:27 »
Chyba odkopię Harriera ze swojego hangaru, wydaje się na moduł całkiem już poważny, a nad Syrią przyda się do latania.
Tak patrzę, że manual jest wciąż słaby, na szczęście jest instrukcja od Chucka. Lada chwila też (lipiec) Baltic dragon wyda do niego darmową kampanię (Ottoman Courier / Kaukaz) część 1.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 17, 2020, 10:39:02 »
BD zrobił do niego masę misji ćwiczeniowych. Warto sprawdzić.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 17, 2020, 10:42:32 »
BD zrobił do niego masę misji ćwiczeniowych. Warto sprawdzić.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Widziałem, kopara mi opadła, chyba nie ma tak dobrze opracowanego żadnego modułu w tej kwestii.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 17, 2020, 17:36:28 »
Samolot przeznaczony do latania w nocy, a do dzisiaj nie można przełączyć wyświetlaczy w tryb nocny. Poza tym bardzo fajna maszyna. Łatwy w obsłudze w porównaniu z A-10C.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 17, 2020, 18:50:56 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 17, 2020, 19:56:57 »
Samolot przeznaczony do latania w nocy, a do dzisiaj nie można przełączyć wyświetlaczy w tryb nocny. Poza tym bardzo fajna maszyna. Łatwy w obsłudze w porównaniu z A-10C.

Zaraz będzie: https://forums.eagle.ru/showpost.php?p=4387722&postcount=19. Znaczy inaczej - już jest ale pewnie poczeka do nowego updejtu DCS czyli 15.07...
« Ostatnia zmiana: Czerwca 17, 2020, 19:59:30 wysłana przez KosiMazaki »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 17, 2020, 21:27:54 »
Tego się nie spodziewałem :). Trochę czasu im to zajęło ale lepiej późno niż wcale.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 24, 2020, 22:46:14 »
Widziałem, kopara mi opadła, chyba nie ma tak dobrze opracowanego żadnego modułu w tej kwestii.

Tak, te misje treningowe do Harriera to naprawdę rewelacja. Śmieszne są też różnego rodzaju smaczki - z reguły na koniec misji treningowej, jeśli nie wyłączymy jej i trochę poczekamy, jest jakaś zabawna puenta. Np. po nauce lądowania, jak było żeby zaparkować latadło i wyłączyć wszystko - co też zrobiłem, zostałem podsumowany, że jestem bardzo dokładny, albo mam za dużo wolnego czasu (albo jedno i drugie). :D W trakcie nauki tankowania w powietrzu, po dłuższym czasie pojawiają się odgłosy ziewania.

Gdyby każdy moduł miał takie treningi z lektorem jak AV-8B i do tego taką dokumentację, jak wypuszcza do swoich modułów ED, byłbym w siódmym niebie. Ale treningi i poradnik Chuck'a do Harriera, też daje radę.

A odnośnie wrażeń, skoro o tym temat - AV-8B kupiłem na wyprzedaży, w sumie zupełnie bez przekonania. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Świetny moduł. Bardzo fajnie się tym lata. VTOL/STOL - kupa frajdy i coś innego niż normalne samoloty. Bardzo przyjemy kokpit. Nauka praktycznie intuicyjna.