Autor Wątek: Przy zamknięciu pokrywy laptopa Windows się wyłącza  (Przeczytany 2024 razy)

Przy zamknięciu pokrywy laptopa Windows się wyłącza
« dnia: Lipca 01, 2018, 09:48:51 »
Hej,
mam nowego Asusa GL703GE, lecz pomimo zaznaczenia opcji o uśpieniu w przypadku zamknięcia pokrywy, Windows całkowicie się wyłącza.

W podglądzie zdarzeń jest natomiast:

Poprzednie zamknięcie systemu przy 00:52:50 na ‎01.‎07.‎2018 było nieoczekiwane.

W BIOS jest opcja dotycząca otwarcia pokrywy, ale nie zamknięcia.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Przy zamknięciu pokrywy laptopa Windows się wyłącza
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 01, 2018, 09:56:56 »
A usypianie poprzez wybór opcji z menu start działa normalnie?
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 01, 2018, 10:24:08 »
Tak, wtedy działa to poprawnie :)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 01, 2018, 12:03:58 »
No to nie wiem. Możesz jeszcze sprawdzić co się dzieje, gdy wybierzesz "brak akcji" przy zamykaniu pokrywy, czy lapek też odcina zasilanie. Powinien gasnąć sam monitor.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 01, 2018, 12:10:51 »
Spróbuj zahaczyć "włącz szybkie uruchamianie", bo to może powodować, ze hybrydowy start, a co za tym idzie uśpienie nie działa. Po zahaczeniu zrób restart i ustaw uśpienie po zamknięciu pokrywy.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 01, 2018, 20:41:39 »
Inna rzecz, którą możesz spróbować to aktualizacja lub przeinstalowanie sterowników do Intel Management Engine Interface (znajdziesz w menedżerze urządzeń, urządzenia systemowe). Niedawno walczyłem z laptopem, który w ogóle przestał się wyłączać po ostatniej poprawce Windowsa i problem dotyczył właśnie tego sterownika.
Русский военный корабль, иди нахуй

« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 02, 2018, 09:55:18 »
@kosi - niestety jest dalej jak było.
@Lecter, a jest jakiś porządna sekcja download dla Intela? Google mnie tam skierowało, a jest niesamowity burdel. Moja obecna wersja to 1803.12.0.1093 ponoć z lutego tego roku.

« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 03, 2018, 00:59:52 »
Może na początek spróbuj zaktualizować z poziomu menedżera urządzeń? Kliknij prawym przyciskiem myszy i wybierz aktualizację.

Tu masz link do sterowników od Asusa ale u nich też jest wersja 1803.12.0.1093 z tym, że podobno z marca:

https://www.asus.com/uk/Laptops/ROG-Strix-GL703/HelpDesk_Download/

« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 03, 2018, 12:38:17 »
Czas na apdejt.

Wyrzuciłem stare sterowniki od Intela, zainstalowałem ponownie, ale te ze strony. Zrobiłem test i wygląda na to, że działa. Opcję szybkiego rozruchu też zostawiłem włączoną. Teraz jest dobrze, pozostało ino wyrzucić Asus ROG Game Center, ale najpierw poszukam zamiennika.
Ogólnie świetny laptop  - 17.3 cala. Nie ma throttlingu co jest dla mnie ważne. 
Jedynie problem był z wielkością okienek w systemie. MS w Content Creators wywalił opcję ekranu i musiałem ściągać hacki do zmiany wielkości okien (przycisków X, górnej belki czy czcionek, wielkości menu itd.).

Tak czy inaczej problem jest rozwiązany, skrzynka piwa za pomoc :D

« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 03, 2018, 22:59:31 »
Cieszę się, że zadziałało. Nie bardzo wiem co masz na myśli pisząc o wielkości okienek ale strzelam, że możesz pobawić się ze skalowaniem w opcjach Windowsa, System, tam gdzie zmieniasz rozdzielczość. U mnie przy 1920x1080 na 13,3" domyślne jest 150% i zmieniłem na 125%.

« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 04, 2018, 11:32:18 »
Tak, próbowałem skalowania, ale to nie było ciągle to samo - tekst był rozmazany (dość często). Musiałem to skorelować z ustawieniami dotyczącymi czcionek i wielkości belek interfejsu (np. "title bar"). Po Content Creators nie było to możliwe, trzeba było robić to przez program zewnętrzny.
https://winaero.com/blog/menu-text-size-windows-10-creators-update/

Ogólnie 1080p na ekranie 17.3 cala było małe, stąd była pilna potrzeba by powiększyć np. przyciski minimalizacji, zamknięcia, paski przewijania itd.

Ostatecznie ustawiłem skalowanie na 125% plus, co bez hacków nie byłoby możliwe - większe fizycznie czcionki (z 9 na 12-14). Teraz jest git  ;D

« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 05, 2018, 01:05:00 »
Rozmazany obraz zwykle pojawia się w sytuacji kiedy używasz programu niedostosowanego do skalowania Windowsa. Zwykle można to obejść klikając prawym przyciskiem na plik .exe danego programu -> właściwości i wyłączając zupełnie skalowanie dla tego programu. Wtedy niestety nie zawsze okno i inne elementy będą takiej wielkości, jakbyś chciał ale przynajmniej nie będą rozmazane.

« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 06, 2018, 12:34:06 »
Klops. Wygląda na to, że problem dalej jest - co ciekawe w podglądzie zdarzeń czytam:

Krytyczne   06.07.2018 12:16:22   Kernel-Power   41 System został uruchomiony ponownie bez uprzedniego czystego zamknięcia. Możliwe przyczyny błędu: system przestał odpowiadać lub uległ awarii albo nastąpiła nieoczekiwana utrata zasilania.

Błędy   06.07.2018 12:16:42   EventLog   6008   Brak Poprzednie zamknięcie systemu przy 08:44:22 na ‎06.‎07.‎2018 było nieoczekiwane.

Ale system nie mógł zostać zamknięty o 08:44:22 bowiem wtedy jeszcze na nim pracowałem, ostatni wpis jest o 09:16 więc jak to możliwe, że log podaje, iż Windows został zamknięty (nagle) o 08:44, kiedy to nie miało miejsca?

Ogólnie zostawiłem lapka na uśpieniu. W uśpieniu pozostał, a kilka godzin później okazuje się, że się w międzyczasie wyłączył.
Bateria jest pełna i sprawna.

Jak to można głębiej przeanalizować?

« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 06, 2018, 13:58:03 »
Wiem, że to nie rozwiązanie drażniącego problemu, ale może rozważ umieszczenie na pulpicie polecenia uśpienia z jakąś stosowną ikonką? Nie będziesz nawet musiał zamykać pokrywy.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 06, 2018, 22:20:31 »
Tak na szybko wujek Google mówi, że można spróbować ustawić żeby nie robił nic po zamknięciu pokrywy, zapisać zmiany i może jeszcze zresetować. Po resecie z powrotem ustawić usypianie po zamknięciu i jeszcze raz reset. Podobno czasem przy większych poprawkach Windows może namieszać w tych ustawieniach.

Warto też sprawdzić czy masz aktualnego BIOSa.