Autor Wątek: DCS: NS430  (Przeczytany 2661 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online some1

• Global Moderator
DCS: NS430
« dnia: Lipca 20, 2018, 09:08:57 »
Wygląda na to, że wreszcie ogarnięta będzie kwestia dodatkowego GPS. Jak rozumiem wersja 2D pop-up działająca we wszystkich samolotach kosztuje 11$, a potem dopłata 6$ za każdy samolot, w którym GPS będzie dodany jako część kokpitu 3D. Pewnie więcej info w newsletterze.

https://www.digitalcombatsimulator.com/en/shop/modules/
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
Odp: DCS: NS430
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 20, 2018, 09:16:10 »
To byłoby chamskie - do tej pory działał w Mi-8. Jak chcą robić dopłaty to niech zostawią bazowy moduł.

« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 20, 2018, 09:24:44 »
Rany, jakie to typowe dla ED. Wypuszczanie odsmażanego kotleta po raz n-ty dla dodatkowego profitu... Na hoggicie już pomału słychać grzmoty. Jak dla mnie dodatek do kupienia TYLKO podczas jakiejś mega promocji.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 20, 2018, 09:44:53 »
To byłoby chamskie - do tej pory działał w Mi-8. Jak chcą robić dopłaty to niech zostawią bazowy moduł.

Jeśli kupiłeś dotychczasową wersję dla Mi-8, to zgaduję, że zmieni się to w wersję 2D pop-up + Mi-8 3D. Czyli według obecnego cennika i tak jesteś 2$ do przodu.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 20, 2018, 10:36:40 »
To tylko realizacja obietnic. Od początku taki był zamysł, miało to działać w innych modułach. Przed chwilą odpaliłem nawigację w Viggenie, kupując wcześniej tylko do Mi-8, więc nikogo nie wydymali. Rozwiązali to wygodnie i przy okazji wyszli z twarzą z sytuacji, tak naprawdę poza tym panelem 2D nic innego nie jest potrzebne. Dla mnie plus dla ED. Mam nadzieję, że będzie opcja zablokowania nawigacji. Trochę będzie głupio, gdy samoloty WWII na Normandii będą z tym śmigały ;-).

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 20, 2018, 12:56:57 »
Można sobie w opcjach zaznaczyć w których modułach NS ma działać. Ciekawe, że już są na liście I-16, Yak-52, C-101CC których fizycznie (przynajmniej w becie) nie ma. J-11 też jest wyróżniony osobno.

« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 20, 2018, 13:19:32 »
Szkoda, że w L-39 trzeba zdjąć celownik, żeby mieć wersję 3D. Może i skusiłbym się w przeciwnym razie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 20, 2018, 22:14:20 »
Trochę im siada na dekiel z tymi modułami. W kokpicie jest dużo instrumentów lada dzień wpadną na pomysł żeby sprzedawać osobno instrumenty albo klikane kokpity :P. W sumie mam tego NS430 kiedyś tam kupionego i nic mi z tego jak się okazuje :P. Fail.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 21, 2018, 09:14:08 »
Wcześniej puścili tę nawigację jako dodatek do Mi-8, i w takiej formie zostaje jeśli ktoś już sobie to kupił. Nawet się nazywał DCS: NS-430 for Mi-8, czy jakoś tak. Oprócz tego, po obecnej zmianie wszyscy posiadacze modułu dostają automatycznie możliwość używania go jako okienko w pozostałych maszynach. Jak ktoś chce mieć ładną wersję 3D zintegrowaną z kokpitem, to wtedy trzeba wskoczyć z kasy. Wydaje mi się, że to nie jest zagranie poniżej pasa. W końcu ktoś ten program napisał, a potem musi poświęcić czas, żeby zmodyfikować kod każdej maszyny, z którą nawigacja miałaby być używana.
Jakoś nikt nie narzeka, że do FSX trzeba osobno płacić za chmury :D. Biorąc pod uwagę kompleksowość DCS nie zdziwiłbym się, gdyby w przyszłości zmienił się w usługę, z różnymi poziomami abonamentu, w zależności od skomplikowania awioniki i zaawansowania modelu lotu.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 21, 2018, 11:18:17 »
Wszystko rozumiem, trzeba z czegoś żyć itd., ale 15$ za taki dodatek to dużo. Za 15$ można kupić całkiem przyzwoitą grę AAA czy moduł samolotu w promocji i to dostarczy więcej zabawy. Może system subskrypcji nie byłby taki głupi, bo w takim Origin Access za śmieszną kasę masz dostęp do sporej ilości gier. Natomiast tutaj uważam, że jest to perfidny skok na kasę i to tak 3x zawyżone. Takie dodatki to powinny iść w kierunku mikropłatności, bo to się sprawdza i wydając 5$ nie przywiązujesz do tego takiej wagi. Należę do osób które starają się wspierać twórców i skupuję moduły kiedy nawet jakoś bardzo mnie nie kręcą ale ten ruch to dla mnie jakieś nieporozumienie. Jeżeli nawet kiedyś upadnę na głowę aby skompletować ten dodatek do reszty samolotów to chyba będę czekał na jakąś uber wyprzedaż albo punkty bonusowe będą traciły ważność... lol ;D.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 21, 2018, 12:17:39 »
Pozwolę sobie zgłosić zdanie odrębne ;-).

Model sprzedaży nawigacji jaki wymyślili w/g mnie jest OK. Płacąc raz 10,99$ dostaje się GPS'a 2D do prawie każdego modułu, a dodatkowo za 5,99$ model 3D do konkretnego samolotu/śmigłowca. Kupujący nie wywala góry dolców, a twórcy osadzający model 3D w kokpicie też mają motywację aby to zrobić ;-). Takie rozbicie ceny na "logikę" nawigacji i model 3D związany z kosztami pracy (a także, co może wydać się dla niektórych szokujące - zyskiem) dla różnych ekip wydaje się rozsądnym.

Gdzie tu skok na kasę? Gdzie tu mowa o dokupywaniu osobno istotnych instrumentów do kokpitu? Chcesz to kupujesz, nie chcesz to nie kupujesz. Moduł GPS'a nie jest czymś, bez czego nie da się latać. Cena mogłaby być oczywiście mniejsza biorąc pod uwagę cenę samolotów, ale tu dochodzi zapewne kalkulacja opłacalności implementacji w konkretnej maszynie dla twórców. Przy obecnych cenach modułów a także potencjalnym poziomie sprzedaży nawigacji śmiem twierdzić, że cena za silnik nawigacji jest dobrze skalkulowana, a za model 3D te 6$ też nie jest jakimś kosmosem.

Czasami mam wrażenie, że idąc tokiem rozumowania niektórych to nie tylko Kaukaz, TF-51 i Su-25T powinny być za free, ale także każdy nowy samolot oraz mapa - jak nie, to "skok na kasę".

« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 21, 2018, 12:27:53 »
Należy pamiętać o tym, że ten moduł jest specyficzny, wymaga indywidualnej integracji z każdym modułem. Kto miałby to robić? Przecież taki Heatblur nie będzie robił tego za frajer, bo komuś się GPS zamarzył.  Moim zdaniem te 6$ to działka dla poszczególnych dev modułów za integrację. Sam GPS kupujemy raz i mamy dla wszystkich samolotów. ED miało pewnie do wyboru, zrobią to w taki sposób, albo nigdy nie będzie to gotowe.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 21, 2018, 12:56:51 »
Gdzie tu skok na kasę? Gdzie tu mowa o dokupywaniu osobno istotnych instrumentów do kokpitu? Chcesz to kupujesz, nie chcesz to nie kupujesz. Moduł GPS'a nie jest czymś, bez czego nie da się latać. Cena mogłaby być oczywiście mniejsza biorąc pod uwagę cenę samolotów, ale tu dochodzi zapewne kalkulacja opłacalności implementacji w konkretnej maszynie dla twórców. Przy obecnych cenach modułów a także potencjalnym poziomie sprzedaży nawigacji śmiem twierdzić, że cena za silnik nawigacji jest dobrze skalkulowana, a za model 3D te 6$ też nie jest jakimś kosmosem.

Skok na kasę jest tutaj, że do tej pory kupowałeś moduł "kompletny", a teraz oprócz modułu musisz sobie dokupić widok 3D. Tym tokiem rozumowania za moment będziesz musiał dokupować do samolotu skiny, do mapy drzewka itd. Nie i nie chcę niczego za darmo, tak jak wspominałem kupuję większość modułów ale chciałbym aby w tym szaleństwie był jakiś umiar, bo niedługo wcisną Nam cokolwiek pod pretekstem "bieda jest i nie opłaca się robić gry". Moduł 3D to banał do wykonania, więc tak naprawdę w każdym kokpicie to powielanie obiektu.

Należy pamiętać o tym, że ten moduł jest specyficzny, wymaga indywidualnej integracji z każdym modułem. Kto miałby to robić? Przecież taki Heatblur nie będzie robił tego za frajer, bo komuś się GPS zamarzył.  Moim zdaniem te 6$ to działka dla poszczególnych dev modułów za integrację. Sam GPS kupujemy raz i mamy dla wszystkich samolotów. ED miało pewnie do wyboru, zrobią to w taki sposób, albo nigdy nie będzie to gotowe.

Każdy moduł jest specyficzny i bez przesady z tą integracją (nawet nie wiadomo ile komu czasu to zajęło). Nie mówię, że to nie wymaga pracy ale jakoś do tej pory + lata wstecz funkcjonowali inaczej. Dla mnie jest to przykład aby minimalnym nakładem pracy zgolić kasę z frajerów. Dopóki owieczki dają się golić to my będziemy sprawdzać jak daleko możemy się posunąć z naszym modelem biznesowym. Poza tym nie zrozum mine źle ale żeby gra żyła i oni coś z tego mieli tak czy siak muszą klepać kod i dodawać nowe rzeczy. Dlatego wolę zapłacić za "kompletny" moduł niż moduł + dodatkowe pierdoły + dodatkowe pierdoły itd.

« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 21, 2018, 13:38:49 »
Każdy moduł jest specyficzny i bez przesady z tą integracją (nawet nie wiadomo ile komu czasu to zajęło). Nie mówię, że to nie wymaga pracy ale jakoś do tej pory + lata wstecz funkcjonowali inaczej. Dla mnie jest to przykład aby minimalnym nakładem pracy zgolić kasę z frajerów. Dopóki owieczki dają się golić to my będziemy sprawdzać jak daleko możemy się posunąć z naszym modelem biznesowym. Poza tym nie zrozum mine źle ale żeby gra żyła i oni coś z tego mieli tak czy siak muszą klepać kod i dodawać nowe rzeczy. Dlatego wolę zapłacić za "kompletny" moduł niż moduł + dodatkowe pierdoły + dodatkowe pierdoły itd.

Przemyślałem to i faktycznie masz rację. To trochę tak jakby kasować dodatkowo za to, aby konkretny samolot mógł latać na danej mapie.  Dostosowywanie modułów do obsługi mapy pewnie jest częścią  umowy z zewnętrznymi developerami modułów. Zakładam, że umowa nie obejmuje takich fanaberii. Co innego, gdyby sam GPS był za darmo jako część DCS word, wtedy pewnie bez łaski musieliby dostosować moduły do niego.
Te dodatkowe 6$  na moduł to pewnie pokłosie tego, że ED kasuje za samą nawigację.

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 21, 2018, 15:32:19 »
A moim zdaniem to skok na kasę i nie biorę tego. Z takim podejsciem bedziecie niedługo płacić za każdy "szaliczek". Trzymam się punktu odniesienia jakim są ceny gier AAA i treści jaką za to dostajemy. Ciekawe co następnego wymyślą, płatny generator zadań?