Autor Wątek: Cyberpunk 2077  (Przeczytany 62147 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Cyberpunk 2077
« Odpowiedź #270 dnia: Grudnia 13, 2020, 19:58:50 »
...ale po prostu nie wiem skąd ten hype na tę grę...

A gdzie siedziałeś przez ostatnie 8 lat? ;D
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #271 dnia: Grudnia 13, 2020, 19:59:10 »
Sony się ruszyło. Będzie eskalować problem do CD Projekt. I częściowo refunduje niezadowolonym klientom...

https://www.eurogamer.net/articles/2020-12-13-sony-has-begun-refunding-unhappy-cyberpunk-2077-fans-playing-on-ps4
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #272 dnia: Grudnia 13, 2020, 20:09:52 »
A ja sądzę, że i Sony i MS dobrze wiedzieli jak gra wygląda na ich starszych konsolach. To jest niemożliwe, żeby nikt tego nie obejrzał bo muszą akceptować tytuły na ich sprzęt. Jest to po prostu element nacisku na zakup nowej generacji.
Ps. Tak, wiem, że zakup PS5 to cena RTX3090, jeśli ktoś ma szczęście więc moja teoria może wyglądać na niespójną.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #273 dnia: Grudnia 13, 2020, 20:19:10 »
Rutkov, to raczej posiadacze różnych staroci starają się za wszelką cenę stworzyć obraz, że nie do końca są pełnosprytni i ogarniają... Przypuszczam, że ten sprzęt  mają jeszcze małe dzieci, co to można im kit wcisnąć i casuale kanapowe po 40, którym się zegar zatrzymał 5 wersji FIFY wstecz. Nagle chcieliby cudów - jak pisałem, niech się w ogóle cieszą, że im odpala. Kasę też bym zwracał, bo to nieetyczne sprzedawać coś osobom cofniętym w rozwoju (technologicznym).

« Odpowiedź #274 dnia: Grudnia 13, 2020, 21:49:29 »
Rutkov, to raczej posiadacze różnych staroci starają się za wszelką cenę stworzyć obraz, że nie do końca są pełnosprytni i ogarniają... Przypuszczam, że ten sprzęt  mają jeszcze małe dzieci, co to można im kit wcisnąć i casuale kanapowe po 40, którym się zegar zatrzymał 5 wersji FIFY wstecz. Nagle chcieliby cudów - jak pisałem, niech się w ogóle cieszą, że im odpala. Kasę też bym zwracał, bo to nieetyczne sprzedawać coś osobom cofniętym w rozwoju (technologicznym).

To raczej CD Projekt wciskał swoim marketingiem posiadaczom tym staroci, że nie ma czym się martwić.

"Niedługo po ostatnim opóźnieniu pojawiły się doniesienia, jakoby decyzję o przełożeniu premiery Cyberpunka 2077 podjęto głównie z powodu niezadowalającego stanu gry na konsolach ósmej generacji. Być może dlatego w trakcie konferencji z inwestorami padło pytanie o działanie tytułu na podstawowych modelach PlayStation 4 i Xboksa One. Potwierdzono, że pod tym względem obie konsole sprawują się „nieco gorzej” niż ich mocniejsze odpowiedniki w formie PS4 Pro oraz XONEX, ale nadal wypadają „zaskakująco dobrze”. Niestety, nie dodał nic więcej, ale możemy założyć, że Cyberpunk 2077 na past-genach będzie o wiele bardziej dopracowany niż co bardziej „pamiętne” wydania konsolowe."

Ewidentny skok na kasę i tyle. Jak coś reklamujesz, że działa i to sprzedajesz to ma działać, a nie że ludzie mają się cieszyć, że im odpala. Co to w ogóle za rozumowanie?

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #275 dnia: Grudnia 13, 2020, 22:18:21 »
No przecież działa. A że źle wygląda lub zacina się, to przecież chleb powszedni pecetowców co chcą grać na wyższych niż możliwości ich kompów detalach ;-)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #276 dnia: Grudnia 13, 2020, 22:22:03 »
Tak dostaną za friko wersję na nowe konsole, więc nie ma co narzekać. Z drugiej strony za zmiany w nowym spidermanie grozili autorom śmiercią, więc niech CDP nie narzeka  :021:. Inna sprawa, że CDP przyzwyczaił swoich fanów do tego, że robi dobrze zoptymalizowane gry, jak np. Wiedźmin 3, więc może myśleli, że tutaj będzie podobnie.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2020, 22:52:35 wysłana przez =OPS=boski qrdl logos »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #277 dnia: Grudnia 13, 2020, 22:25:46 »
Trochę ta dyskusja mnie zirytowała.
Rozumiem, że większość tu wypowiadających się ma sprzęt z górnej półki, na którym gra chodzi w miarę bez problemu, aczkolwiek z mniej lub bardziej irytującymi błędami, więc bujajcie się frajerzy, którzy takiego sprzętu nie macie, a już szczególnie konsolowcy.
Nie jestem może specjalnym fanem CDProjekt, aczkolwiek akurat na tę grę też w jakimś stopniu wyczekiwałem. Mój sprzęt może nie jest z samej góry, ale wystarczający bym bez RT miał wszystko na wysokim poziomie. Więc niespecjalnie się obawiam, że nie pogram, kiedy już Mikołaj mi ją dostarczy.
Zwłaszcza, że może do Świąt będzie już patch 1.3, albo lepiej skoro poprawiają ją w takim pośpiechu ;)
Ale bez względu na to czy firma polska, czy gra wyczekiwana, czy akceptując błędy, w sumie da się grać, to jakby na to nie patrzeć to firma dała ciała, a część użytkowników nabiła w butelkę. Może nie śledziłem aż tak dokładnie całej kampanii reklamowej, nie wczytywałem się we wszelkie przecieki, ale nawet stojąc nieco z boku czytałem informacje o optymalizacji i zapewnienia, że gra będzie działać na konsole również te "starsze". Nie mam i nigdy nie miałem konsoli, więc w sumie mi to rybka, ale fakt oszukiwania klientów, nawet jeśli ja do tej grupy nie należę, jest naganny i nic go nie usprawiedliwia. Skoro wiedzieli, że de facto gra na tych starszych konsolach nie pójdzie, to nie powinni jej na nie sprzedawać. Pieniążki skasować to fajnie, ale ponieść odpowiedzialność własnych działań to już be.
Może i gra wspaniała/przełomowa/tu dodaj swoje zachwyty ;) , ale smród pozostał.
A już tego, że jedna grupa użytkowników, wyśmiewa inną, która nie ma takiej wiedzy/orientacji a`propos technologii/kasy na zakup sprzętu z górnej półki/której wciśnięto kit, że gra technologicznie będąca przełomem, będzie chodzić na sprzęcie z "demobilu" ;) jest również naganny i niespecjalnie dobrze o Was Panowie świadczy.

« Odpowiedź #278 dnia: Grudnia 13, 2020, 22:29:59 »
Pograłem może z godzinkę. Klimacik: zajeb...y. Głosy: jednak wolę po angielsku. Muzyka: idealnie pasuje do gry.
Technicznie: no cóż, zdawałem sobie sprawę z tego, że na mojej 1070 cudu nie będzie. Żeby utrzymać ok.60 klatek w HD, musiałem ogólnie zjechać do medium(chociaż gierka ustawiła domyślnie na high). Niestety świat idzie do przodu, trzeba na wiosnę zmienić grafę.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #279 dnia: Grudnia 13, 2020, 23:05:56 »
Trochę ta dyskusja mnie zirytowała.
Rozumiem, że większość tu wypowiadających się ma sprzęt z górnej półki, na którym gra chodzi w miarę bez problemu, aczkolwiek z mniej lub bardziej irytującymi błędami, więc bujajcie się frajerzy, którzy takiego sprzętu nie macie, a już szczególnie konsolowcy.
Nie jestem może specjalnym fanem CDProjekt, aczkolwiek akurat na tę grę też w jakimś stopniu wyczekiwałem. Mój sprzęt może nie jest z samej góry, ale wystarczający bym bez RT miał wszystko na wysokim poziomie. Więc niespecjalnie się obawiam, że nie pogram, kiedy już Mikołaj mi ją dostarczy.
Zwłaszcza, że może do Świąt będzie już patch 1.3, albo lepiej skoro poprawiają ją w takim pośpiechu ;)
Ale bez względu na to czy firma polska, czy gra wyczekiwana, czy akceptując błędy, w sumie da się grać, to jakby na to nie patrzeć to firma dała ciała, a część użytkowników nabiła w butelkę. Może nie śledziłem aż tak dokładnie całej kampanii reklamowej, nie wczytywałem się we wszelkie przecieki, ale nawet stojąc nieco z boku czytałem informacje o optymalizacji i zapewnienia, że gra będzie działać na konsole również te "starsze". Nie mam i nigdy nie miałem konsoli, więc w sumie mi to rybka, ale fakt oszukiwania klientów, nawet jeśli ja do tej grupy nie należę, jest naganny i nic go nie usprawiedliwia. Skoro wiedzieli, że de facto gra na tych starszych konsolach nie pójdzie, to nie powinni jej na nie sprzedawać. Pieniążki skasować to fajnie, ale ponieść odpowiedzialność własnych działań to już be.
Może i gra wspaniała/przełomowa/tu dodaj swoje zachwyty ;) , ale smród pozostał.
A już tego, że jedna grupa użytkowników, wyśmiewa inną, która nie ma takiej wiedzy/orientacji a`propos technologii/kasy na zakup sprzętu z górnej półki/której wciśnięto kit, że gra technologicznie będąca przełomem, będzie chodzić na sprzęcie z "demobilu" ;) jest również naganny i niespecjalnie dobrze o Was Panowie świadczy.

Jakie oszukiwanie? Weźmy pierwszą lepszą nową grę z brzegu na PC i przeczytajmy wymagania minimalne/zalecane/optymalne. Myślisz, że tam nie "kłamią" lub "optymistycznie" podchodzą do wydajności? Nagle się okazuje, że tylko konsolowcy z PS4 mają jakiś problem z dekodowaniem rzeczywistości, która nas otacza i tylko im trzeba jak trzylatkowi tu i teraz, natychmiast dać wersję bez błędów z ultymatywną optymalizacją. Jak widzisz reklamę pasty do zębów i zapewnienie, że bielsze nie będą, to też w to wierzysz i czujesz się oburzony jak po szorowaniu dalej zęby jak u starego konia? Ale ok, jeśli uraziłem czyjeś uczucia konsolowe/narodowe/patriotyczne, to przepraszam. Za biedę też nie wyśmiewam, bo na sprzęcie PC za 20k też da się tę grę ustawić tak, że będzie dyszeć, podobnie jak na zabawce za 1k pln.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #280 dnia: Grudnia 13, 2020, 23:23:23 »
To raczej CD Projekt wciskał swoim marketingiem posiadaczom tym staroci, że nie ma czym się martwić.

"Niedługo po ostatnim opóźnieniu pojawiły się doniesienia, jakoby decyzję o przełożeniu premiery Cyberpunka 2077 podjęto głównie z powodu niezadowalającego stanu gry na konsolach ósmej generacji. Być może dlatego w trakcie konferencji z inwestorami padło pytanie o działanie tytułu na podstawowych modelach PlayStation 4 i Xboksa One. Potwierdzono, że pod tym względem obie konsole sprawują się „nieco gorzej” niż ich mocniejsze odpowiedniki w formie PS4 Pro oraz XONEX, ale nadal wypadają „zaskakująco dobrze”. Niestety, nie dodał nic więcej, ale możemy założyć, że Cyberpunk 2077 na past-genach będzie o wiele bardziej dopracowany niż co bardziej „pamiętne” wydania konsolowe."

Ewidentny skok na kasę i tyle. Jak coś reklamujesz, że działa i to sprzedajesz to ma działać, a nie że ludzie mają się cieszyć, że im odpala. Co to w ogóle za rozumowanie?

Trzeba najzwyczajniej czytać ze zrozumieniem. "Jakoby decyzję" nie oznacza, że jest to informacja potwierdzona na 100%, obie konsole sprawują się "nieco gorzej"", nieco jest pojęciem względnym, "ale nadal wypadają "zaskakująco dobrze"" kolejne niejasne sformułowanie. Zaskoczenie jest rodzajem wrażenia, które jeden ma, a drugi nie ma - jak złapiesz żonę/dziewczynę na zdradzie, to możesz być nią zaskoczony, ona raczej nie powinna, no chyba, że faktem, że ją złapałeś. Zaskakujące w stosunku do czego? Jakbym odpalił CP2077 na średnim pececie sprzed 7 lat i mógł grać, to też byłoby to zaskakujące, ale jakbym się popłakał, że nie idzie na HIGH/ULTRA, to byłoby już żałosne a nie zaskakujące.
Poza tym jak się coś cytuje, to podaje się źródła.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #281 dnia: Grudnia 13, 2020, 23:49:39 »
Ja nie mam za mocnego kompa i specjalnie szukałem recek i raportów z mojego zakresu skali, i już wiem, że nawet teraz ta gra będzie u mnie grywalna w obecnej wersji. A więc optymalizacja jakaś jest. Domyślam się, że może być tylko lepiej po następnych patchach. :)  A ostatnie informacje z TT od osób, którym jakoś ufam, nastrajają pozytywnie, jeśli chodzi o błędy. No ale to też pececiarze...

Na szczęście w singlach nie ma tego problemu, co z multi, że jak kupię długo po premierze, i zacznę wchodzić na serwery, to będę noobem bez niczego, a wokół sami wymiatacze z super sprzętem. Można się nie spieszyć. :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2020, 23:54:43 wysłana przez Sorbifer »
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #282 dnia: Grudnia 14, 2020, 00:53:59 »
Dla tych co nie maja odpowiedniego sprzetu dla C77 lub najnowszej konsoli jest przeciez Google Stadia. Ponoc tam dziala i wyglada to calkiem ok, to nowa forma strumieniowania, jedyne co to trzeba miec odpowiedni net no i kupic dostep i zdaje sie gre.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #283 dnia: Grudnia 14, 2020, 02:17:00 »
Albo GeForce Now. Usługa jest o tyle fajna, że pozwala na korzystanie z naszej biblioteki w trybie strumieniowania. Jeśli więc zakupiliśmy daną grę, możemy w nią grać na GeForce Now - oczywiście jeśli dana gra jest obsługiwana. W przypadku Cyberpunk można grać w wersję Stream, GOG i Epic. Wydaje mi się, że ta usługa ma też bogatsze ustawienia graficzne niż w Google Stadia (w GeForce Now są chyba dokładnie takie jak normalnie na PC).

https://www.nvidia.com/pl-pl/geforce-now/

Jak wygląda Cyberpunk w GeForce Now można zobaczyć np. na tym materiale:

https://www.youtube.com/watch?v=meLCUodpcsQ

Generalnie jedyny minus tego rozwiązania to ograniczenie rozdzielczości do 1080p i mały lag. Plus to oczywiście płynna rozgrywka na ultra z RTX i wszystkimi bajerami nawet na jakimkolwiek komputerze, o ile tylko parametry łącza internetowego na to pozwalają. W zakresie rozgrywki na 1080p 60fps wymagane jest łącze 25 Mbps. Myślę, że wprowadzenie obsługi 4K 60fps to tylko kwestia czasu.

Generalnie streaming gier rodzi się w bólach, ale robi postępy. Wydaje mi się, że docelowo jest to przyszłość dla grania na PC - szczególnie biorąc pod uwagę ile pieniędzy trzeba dziś wpakować, żeby zapewnić sobie sprzęt, który pozwoli na granie w maksymalnych ustawieniach.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2020, 02:24:43 wysłana przez Jascha »

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #284 dnia: Grudnia 14, 2020, 08:03:00 »
Takie coś znalazłem i podobno poprawia wydajność.

Open game folder, engine >> config >> open memory_pool_budgets.csv with notepad
Change PoolCPU to how much ram you have, leave 4GB for windows to run
Change PoolGPU to how much your GPU vram