Ja akurat co do W3 nie miałem najmniejszych wątpliwości, że będę z tej gry zadowolony. Choć nie spodziewałem się, że uda im się aż taki hit.
Tutaj mam od początku mieszane uczucia i jestem wręcz zdezorientowany. CDPR ma oczywiście u mnie kredyt zaufania za serię Wiedźmina, ale jest to jednak zupełnie nowe IP. Totalna niewiadoma. Cały ten monstrualny hype, który został wykreowany naprawdę ciężko będzie spełnić. Z tego co czytałem, gra ma być rasowym RPG pełną gębą (oczywiście dla mnie to jak najbardziej na plus), ale pytanie np. ile osób oglądając te filmiki myśli sobie, że to po prostu taki sandbox w stylu GTA w wydaniu sci-fi. Druga sprawa to grafika - mam nadzieję, że te soczyste obrazki, którymi karmią nas od jakiegoś czasu się potwierdzą. Że nie zmajstrowali jakiegoś downgrade'u. Przynajmniej na PC, bo wiadomo, że gra na XOne i PS4 nijak będzie się miała do tych materiałów marketingowych - więc też na pewno mocno się poniektórzy rozczarują. Mnie osobiście najbardziej martwi walka. Jak oglądałem swego czasu te wypuszczane gejpleje to jej mechanika wyglądała... dziwnie. Szczególnie walka wręcz (była chyba taka scenka gdzie bohater walczy z jakimiś osiłkami na boisku czy coś).
Ale pocieszam się tym, że jeśli fabuła i klima będzie się zgadzać (a jestem fanem klimatów cyberpunkowych - Blade Runner, GITS itp.) to raczej będę zadowolony. To wersja pesymistyczna, bo oczywiście liczę, że gra pochłonie mnie bez reszty i spełni w całości pokładane jej nadzieje.