Autor Wątek: Cyberpunk 2077  (Przeczytany 62066 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl_logos

• Gość
Odp: Cyberpunk 2077
« Odpowiedź #210 dnia: Grudnia 10, 2020, 01:57:30 »
Penis 2 [duży] i włos łonowy w serduszko... lol... nie zawiodłem się  :evil:.
I tak jak myślałem, żadnego ssania ton gigabajtów, żadnego dekodowania godzinami, pobrało ok. 250mb i można grać. Całe te piszcząco-jęczące dziadostwo netowe jest tak wiarygodne jak Pinokio.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #211 dnia: Grudnia 10, 2020, 08:42:53 »
Penis 2 [duży] i włos łonowy w serduszko... lol... nie zawiodłem się  :evil:.

Qrdlu, znając Ciebie wcale się nie dziwie, że przez 1h zająłeś się wnikliwe tą personalizacją :evil:.

Ps. Gra ma numerek obecnie 1.03, mi też odpaliła od razu, patch 241Mb i wio, idzie od razu, są też nowe stery NVidia 460.79.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2020, 10:59:49 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #212 dnia: Grudnia 10, 2020, 10:56:31 »
Coś czuję, że co u niektórych DCS pójdzie w odstawkę na jakiś czas ;-).

« Odpowiedź #213 dnia: Grudnia 10, 2020, 12:27:18 »
Zajumane z joemonster, który wkleił z demotywatorów.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #214 dnia: Grudnia 10, 2020, 14:04:56 »
...który to zrobił screen'a z TT od Sernika. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #215 dnia: Grudnia 10, 2020, 14:34:28 »
Na Steam gra rozpakowywała mi się z dobrą godzinę na SSD. Widocznie na GOG śmiga to inaczej.

Dziś przed wyjściem do pracy z ciekawości spojrzałem na statystyki i było ponad 800 tys. aktywnych graczy. Z tego co później doczytałem, "w piku" gra przekroczyła 1 mln grających w tym samym momencie użytkowników Steam, co pobiło rekord Fallout 4 bodajże 2-krotnie. Szacun.

PS. Jak byłem dziś w Lidlu to z głośników była nadawana informacja o premierze CP2077 i że grę można nabyć przy kasach. Możliwe, że w niedzielę będzie w ogłoszeniach parafialnych, że sklepiki przykościelne też prowadzą dystrybucję. 😂

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #216 dnia: Grudnia 10, 2020, 15:22:22 »
W weekend to będzie jazda. 1mln to jest więcej niż sądzono. W3 na premierę miał ... 90tyś graczy na Steam, a w piku (jak wszedł filmowy Gerald na Netflixie) rekord W3 - 100tyś. Dodajmy, że premiera odbyła się nocą albo bladym świtem. Ja na razie nie zaczynam, muszę coś skończyć, może jutro wieczorem jak Bozia da.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #217 dnia: Grudnia 10, 2020, 22:47:59 »
W końcu odpaliłem na chwilę to dzieło, by przetestować wydajność.

Opcje tworzenia bohatera fajne, ale miałem takie wrażenie, że obsługa interfejsu jakoś zalatuje mi konsolami. Czy też może raczej powinienem napisać - jest znacznie bardziej logiczna na padzie, niż na klawiaturze.

Wydajność... ciężka sprawa. Karta RTX 2070 Super. Sterowników NV jeszcze nie aktualizowałem. Przy wyjściu od presetu ustawień "Ray Tracing Ultra"a na 1440p, a później zmianie wszystkich dostępnych ustawień z ultra na high oraz ustawieniu RT na medium mam najczęściej 40-50 fps. Przy czym całość chodzi dziwnie... Odczucie mam takie takie jakby to było to ok. 25 fps, nie wiem dlaczego. Nie działa G-Sync? Po wyłączeniu RT mam płynną grę na 80+ fps. To wszystko w lokalizacji pustynnej, która nie jest na pewno specjalnie wymagająca w porównaniu do miasta.

Pytanie czy to faktycznie kwestia uzasadnionych wymagań (na razie to, co zobaczyłem jest graficznie ok, ale d... mi jeszcze z wrażenia nie urwało) czy też jednak wina słabej optymalizacji, nad którą trzeba jeszcze popracować.

Jaką wybieracie ścieżkę na początek? Ja jadę po kolei. Na początek Nomad.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #218 dnia: Grudnia 10, 2020, 23:11:55 »
A nie masz ustawionego G-sync tylko na ekran pełny? Daj i to i w oknie. Czort wie, czy tam nie jest jakiś wymuszony tryb okienkowy skoro jest wrażenie opóźnienia i rwania obrazu. Ja jutro odpalę to dzieło. Qrld nic nie pisze, więc pewnie gra i przerabia każdą personalizację sprawdzając każdą opcję no tam, tego, no wiecie.

www.yoyosims.pl

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #219 dnia: Grudnia 10, 2020, 23:32:26 »
Zacząłem grę korpo, jakiegoś wielkiego graficznie szoku nie przeżyłem. Biurowiec wygląda trochę jak baza z Mass Effect - graficznie nie odbiega. Zobaczymy jak to będzie.
Mam pytanie - ponieważ syn też się szykuje grać i jeszcze córka (żona na szczęście nie ;-) ) czy można będzie sobie założyć 3 postacie i zapisywać grę bez problemów?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #220 dnia: Grudnia 10, 2020, 23:43:42 »
A nie masz ustawionego G-sync tylko na ekran pełny? Daj i to i w oknie. Czort wie, czy tam nie jest jakiś wymuszony tryb okienkowy skoro jest wrażenie opóźnienia i rwania obrazu. Ja jutro odpalę to dzieło. Qrld nic nie pisze, więc pewnie gra i przerabia każdą personalizację sprawdzając każdą opcję no tam, tego, no wiecie.

Miałem G-Sync na ekran pełny (choć grę też miałem ustawioną na full screen), chociaż w międzyczasie zaktualizowałem sterowniki to może się to ustawienie zresetowało. Zmiana na ekran pełny + w oknie pomogło. Jest zdecydowanie lepiej (jeśli o płynność obrazu chodzi z uwagi na G-Sync bo liczba klatek się praktycznie nie zmieniła na nowych sterownikach). Tak czy siak poniżej 40fps to i GSync nie pomoże, więc raczej zostaje mi grać bez Ray Tracingu. Gra zresztą akurat w lokalizacji pustynnej niewiele się różni w moim odczuciu wyglądem między RTX on / RTX off (a różnica w wydajności jest kolosalna). W mieście, zwłaszcza w nocy to już pewnie co innego.

Powiem szczerze, że moje pierwsze wrażenie z obcowania z tą grą jest... mieszane. Jak popatrzyłem sobie np. na cień głównego bohatera (w trakcie poruszania), to delikatnie mówiąc, nie wygląda to najlepiej. Niestety nie mam tutaj efektu "wow", jak chociażby w przypadku Metro Exodus czy RDR2. Może to wina lokalizacji, w której zacząłem...

Zacząłem grę korpo, jakiegoś wielkiego graficznie szoku nie przeżyłem. Biurowiec wygląda trochę jak baza z Mass Effect - graficznie nie odbiega. Zobaczymy jak to będzie.
Mam pytanie - ponieważ syn też się szykuje grać i jeszcze córka (żona na szczęście nie ;-) ) czy można będzie sobie założyć 3 postacie i zapisywać grę bez problemów?

Jest manualny zapis, więc wydaje mi się, ze nie powinno być problemu. Tylko zapisy automatyczne i szybki zapis będą się nadpisywać. Każdy musi pamiętać by na koniec rozgrywki zapisać swój stan ręcznie i nie nadpisać pliku innego użytkownika, a już szczególnie nie - pliku teściowej.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2020, 23:49:23 wysłana przez Jascha »

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #221 dnia: Grudnia 10, 2020, 23:57:41 »
Ja jutro odpalę to dzieło. Qrld nic nie pisze, więc pewnie gra i przerabia każdą personalizację sprawdzając każdą opcję no tam, tego, no wiecie.

Drogi Redaktorze, po prostu myślę. Dziś przyszła wersja kolekcjonerska, pudło ma ok pół metra wysokości i wagę ok 10 kg. Biję się z myślami czy odpakować, czy nie odpakowywać. Szczerze, to się nie spodziewałem, że będzie aż tak duże pudło, jak od odkurzacza... dostałem też poradnik, wydany na b. wysokim poziomie, przekartkowałem i widzę, że jest tam opis całej struktury gry, chyba nawet bardzo szczegółowy, są też rozwiązania zadań. Nie będę tego czytał. Po trzecie czekam na odpowiedni nastrój, żeby się wgryźć. Gdzie mi się spieszy?  :evil: Następna gra od CDRP pewnie będzie za minimum 5 lat, a tyle to ja nie wiem czy dożyję. Na razie stworzyłem bohatera-punka z wielką fujarą i trochę pochodziłem po barze. Do wydajności nie mam zarzutów, gra ustawiła domyślnie chyba większość, o ile nie wszystko, na ultra. Odczuwam, że jest płynnie.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #222 dnia: Grudnia 11, 2020, 00:10:35 »
A zapomniałem - ważne pytanie - nie gryzie się z lotniczymi kontrolerami to to, można grać normalnie klawikord + myszka bez odpinania czegokolwiek? Jak ja tego nie cierpię ....

z wielką fujarą

W sumie możesz powiedzieć, że gra skończona 8).

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #223 dnia: Grudnia 11, 2020, 00:24:22 »

W sumie możesz powiedzieć, że gra skończona 8).

I to na satysfakcjonującym poziomie :evil:.

« Odpowiedź #224 dnia: Grudnia 11, 2020, 07:12:55 »
A zapomniałem - ważne pytanie - nie gryzie się z lotniczymi kontrolerami to to, można grać normalnie klawikord + myszka bez odpinania czegokolwiek? Jak ja tego nie cierpię ....

Nie stwierdziłem żadnego problemu.