Żeby zakończyć już ten temat konsolowy - bo nawet posiadaczem konsoli nie jestem

- zwrócę tylko uwagę, że za tą g*wnianą wersję na PS4 / XOne ci ludzie płacą takie same, a nawet większe pieniądze co my. I zgadza się, że ta stara generacja ma już sporo lat na karku i niby nikt rozumny nie powinien oczekiwać tam tego co było pokazywane w materiałach marketingowych, ale miałem okazję grać na konsoli PS4 Pro w takie gry jak Days Gone czy God of War chociażby i graficznie stoją one na naprawdę niezłym poziomie. Więc to, że teraz CDPR zaserwował konsolowcom - mówiąc wprost - kupę, nie jest wg mnie w porządku. Przypomnę, że średnie wpływy ze sprzedaży gier w wersji konsolowej, zawsze przebijają wydania PC (choć ostatnio ten trend się zmienia i z pewnością nie wszystkich tytułów dotyczy). W każdym razie, jeśli Redzi i tak zakładali, że każdy kto kupi wydanie na starą generację będzie potem grał na nowej (upgrade w cenie), to po kiego grzyba wydawali w ogóle tę grę na starą generację konsol? Ale rozumiem, że w tym jesteśmy akurat zgodni.
Odnośnie samej gry - wczoraj miałem okazję pograć dłużej. Gra też już z patchem 1.04, choć nie zauważyłem większego wpływu na wydajność. Natomiast napiszę tak.. Im dłużej gram, tym mam większy opad szczęki - po względem technologicznym, poziomu detali, obłędnego klimatu Night City. Nie chcę tutaj używać górnolotnych słów w stylu "arcydzieło", bo jednak te wszechobecne bugi i glitche na to (jeszcze) nie pozwalają, ale na pewno Cyberpunk ma taki potencjał. Jeśli miałbym jednym zwrotem określić tę grę w jej obecnym stanie, to najbardziej pasuje wg mnie określenie "nieoszlifowany diament". Jestem raczej spokojny o to, że Redzi go doszlifują. Szkoda tylko niepotrzebnych tak naprawdę problemów na premierę, złej prasy i w jakiś tam zakresie trochę nadszarpniętej reputacji. Jednak potwierdzają się poniekąd plotki, że ta premiera z 10 grudnia miała być kolejny raz przesunięta na 2021 rok. Nie wiem już sam czy ludzie mieliby większy wkurw jakby kolejny raz tę datę zmienili czy jednak z powodu wypuszczenia gry w stanie takim jakim mamy. W każdym razie co istotne, ja żadnych problemów z crashami nie mam. Może chciałbym, żeby gra była lepiej zoptymalizowana, ale jednak nie kosztem odgórnie nałożonego downgrade'u (Watch Dogs się kłania). Z drugiej strony, teoretycznie można również bronić tezy, że dobrze zrobiona gra, w maksymalny sposób wykorzystująca potencjał aktualnych systemów, to gra która pozwala na granie z wszystkim na ultra na 4K tylko na najlepszej karcie na rynku, prawda?

Mam nadzieję, że aktualizacje sterowników od NV też trochę poprawią wydajność.
Odnośnie wspomnianego glitcha z pistoletem, to też na to natrafiłem, ale u NPCa. Aż sobie fotkę strzeliłem:
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=2317701459W temacie RTX i ReShade, to zwrócę tylko uwagę, że wątpię aby ReShade był w stanie imitować RTX w zakresie odbić. To jest właśnie jedyny aspekt, który sprawia, że wg mnie naprawdę warto grać z włączonym RTX za cenę sporej liczby utraconych fps. Na szczęście w ustawieniach już rozkminiłem, że można zostawić tylko RTX w zakresie odbić, a wyłączyć w zakresie cieni oraz oświetlenia (na mnie te aspekty aż takiego wrażenia nie robią). To daje przyrost klatek, choć nadal nijak ma się do płynności przy zupełnie wyłączonym RTX. Przykład tych odbić:
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=2317701412 RTX OFF
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=2317701339 RTX ON
Można na zrzucie ekranu nie wygląda to jakoś powalająco, ale te odbicia w czasie rzeczywistym wyglądają niesamowicie realistycznie. Refleksy neonów w kałużach, odbicia otoczenia na szklanych powierzchniach.... Szkoda tylko, że w tej technologii nie ma odbicia naszego bohatera. Nie wiem z czego to wynika. Można przejrzeć się co prawda w lustrze, ale to działa na zasadzie standardowego duplikowania modelu postaci, a nie RTX.
PS. Qrdl, rozumiem, że poradnik w wersji drukowanej polecasz? Pudełko już ropzpakowane?
PS2. Na Spotify jest cały sountrack do odsłuchania. Na YouTube zresztą też. Polecam. Muzyka naprawdę świetnie dobrana do gry. Taki mix ogólnie pojętej muzyki elektronicznej z klimatami industrial, rave, rockowymi czy nawet elementami orientalnymi. Czuć mocno klimat soundtracka Deus Ex wg mnie. Muzyczka w sam raz na wieczorny spacerek.