Autor Wątek: CD Projekt oddaj moje 60 melonów! czyli spór o Wiedźmina.  (Przeczytany 10941 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
CD Projekt oddaj moje 60 melonów! czyli spór o Wiedźmina.
« dnia: Października 02, 2018, 18:56:48 »
Pewno już widzieliście, że A.Sapkowski poprosił o 60 mln za prawa again :).
Bagatela, to 6% całkowitego zysku. No i ponoć ma spore szanse dostać coś jeszcze, pewnie pójdą na ugodę w połowie stawki ;).
Trochę tak jakby tylko zaśmierdziało nieco zgnilizną w Geraldowym ogródku.
« Ostatnia zmiana: Października 11, 2018, 14:27:23 wysłana przez KosiMazaki »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
Odp: Odp: Wiedźmin (The Witcher) - nowa gra cRPG.
« Odpowiedź #1 dnia: Października 02, 2018, 19:07:20 »
Ma chłop rację moim zdaniem. Nie chcę tutaj politykować, ale różne środowiska, i te od całkiem małe związane z lotnictwem, jak i te potężne mające wpływy na całym świecie, co rusz rewidują różne swoje `roszczenia` względem państw, narodów etc. To, że Sapkowski źle oszacował potencjał _swojej_ postaci, nie znaczy, że ma być wyrolowany, bo bez niego nie byłoby serii. I tak niewiele chce, bo tylko kilka %.

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 02, 2018, 19:17:31 »
Chyba raczej źle oszacował potencjał CDP. Jako osoba moim zdaniem, nie warta poznania i lepiej zostać przy książkach.

« Odpowiedź #3 dnia: Października 02, 2018, 19:43:36 »
Mógł rządać żądać procentów od zysku, ale wziął gotówkę. Gra kosztowała Redsów masę pracy i wyrzeczeń by stworzyć grę, a ten chce teraz zmieniać umowę. W ten sposób myśląc to powinien odpalić Radsą działkę od zysków ze sprzedaży książki wypromowanej na zachodzie i w stanach dzięki grze.
« Ostatnia zmiana: Października 02, 2018, 20:32:14 wysłana przez some1 »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: Października 02, 2018, 20:16:49 »
Można nie lubić Sapkowskiego za jego wypowiedzi na temat gier i graczy, czy w ogóle za charakter (nie wiem, nie śledzę), ale też nie jest to pierwszy przypadek, kiedy twórca dostaje grosze, a cały zysk zgarnia kto inny, i w tej sytuacji prawo też jest po jego stronie. A przynajmniej jego roszczenia nie są bez podstaw i CDP pewnie ma tego świadomość skoro jest chętne do ugody. Bez książki nie byłoby gry, a bez gry nie byłoby dobrych wyników sprzedaży książki na zachodzie, Netflixowego serialu i pewnie paru innych bonusów, które mu wpadły do kieszeni. Generalnie żeby teatrzyk się kręcił, wszyscy muszą być zadowoleni.

A że wyjechał z grubej rury, w końcu to podstawa w negocjacjach. :)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #5 dnia: Października 02, 2018, 20:47:38 »
Wolność rządzi. On może się procesować, mi - i wielu innym - może się to nie podobać. Pazerny dziadyga. ;)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Października 02, 2018, 20:47:57 »
Wypiął się tyłkiem na graczy, na CD Projekt i ogólnie mało elegancko się wypowiadał lub jak kto woli nie docenił nowego medium przekazu. Zachowywał się tak jakby CD Projekt krowie spod ogona wypadł i nie specjalnie się z tym krył. CD Projekt choć mógł to nigdy nic złego na Sapkowskiego nie powiedział. Brał wszystko na klatę. Z innej beczki raz nawet opędzlował prawa o wiele taniej innemu wydawcy i nie widział w tym problemu. Teraz pozazdrościł sukcesu i ścisnęło tu i ówdzie. Osobiście nie lubię gościa za jego postawę i prostacki sposób wypowiedzi, choć książki napisał spoko i za to zasłużona chwała na wieki wieków. Dzięki grze jego książki zyskały drugą młodość. Za błędy w życiu się jednak płaci. Mógł negocjować zaraz po Wieśku 1. A on pluł jadem dalej. W życiu takiej kasy nie dostanie i pewnie będzie jakaś ugoda. Nawet jak wywalczy bańkę czy 100 tyś. to wszystko będzie większym zarobkiem niż 35 tyś zł, więc będzie na plus. Imię obie zszarga ale z drugiej strony w zasadzie nie ma co szargać. Pisać już chyba nie pisze, na emeryturkę zarobi, no chyba, że CD Projekt wytoczy stado prawników i go kiblem spuszczą. Stać ich :). No i tym sposobem zamknie sobie drogę do dalszych roszczeń.
« Ostatnia zmiana: Października 02, 2018, 20:57:30 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Października 02, 2018, 20:51:23 »
Tu trochę więcej, chce skorzystać na tym prawie autorskim:
https://tech.wp.pl/sapkowski-zada-od-cd-projekt-60-mln-zl-za-prawa-do-wiedzmina-ekspert-ma-racje-6301585451792001a

Natomiast prawda jest też taka, że Sapkowski niewiele też robił by sama gra się sprzedawała, ba nawet nie wspierał tego projektu.
Twórca Cyberpunka jeździ na konwencje CDP, mówi o tytule, komentuje nowości, a pan Andrzej to nawet kijem nie ruszał ;).

Natomiast przemilczało się, a wyszedł taki dziwny mariaż Gwinta i gry fabularnej w komiksowym stylu: Wojna Krwi: Wiedźmińskie Opowieści .
Gameplay: https://www.youtube.com/watch?v=AP6CCE2JyeY

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Października 02, 2018, 20:56:31 »
Typowo polskie. Jeden z największych współczesnych polskich pisarzy, mistrz języka polskiego, na podstawie jego prozy i uniwersum stworzono największą polską grę, którą chwalono się nawet przed prezydentem USA, ale cała jego wina, to że nie ma zmysłu do kupczenia i handlu. Super, bo jeszcze ma zły charakter i uraził paru buców, to go niech spuszczą w kiblu! Po prostu płetwy opadają. Postawmy sobie jeszcze jeden pomnik, bo tym to potrafimy epatować :|.

Wiem, powinien się do wszystkich uśmiechać i w du*ę wchodzić, jak np. piłkarz, to mógłby zarobić.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Października 02, 2018, 21:21:31 »
Qrdl, nie broń tych pomników, skoro nie są takie święte. Nikt (tak sądzę) nie podważa jego zalet jako pisarza i kreacji tego świata, ale:

a/ gdyby nie CDP to Wiedźmin dalej byłby znany tylko w Polsce i Czechach,
b/ nie powstałby film Netflixa, z czego ma też tantiemy,
c/ nie wzrosłaby mu kilkukrotnie sprzedaż książek w Polsce plus za granicą,
d/ ma wynagrodzenie od każdej nowej produkcji,
e/ przypomnimy też jeden z cytatów o "nieinteligentnych ludziach grających w gry", który jest niewątpliwe przykry dla graczy, którzy dzięki grze poznali jego twórczość (często pisaną, za którą by nie sięgnęli)
f/ no i najważniejsze, gra nie zrobiła furory bo jest o Wiedźminie, to tylko tło całego spektaklu, który polegał na przygotowaniu świetnej fabuły, nowinek technicznych, optymalizacji, grafice, otwartości i wielkości świata, ciekawych postaci i włożonego po prostu serca przez autorów z CDP, to dzięki temu na jakieś 3/4 tytuł odniósł sukces (albo i więcej),

Po prostu jak dla mnie wyszła z niego pazerność, mógł się decydować przy podpisaniu umowy, a był procent udziałów. Panowie pewnie się dogadają, ale jakoś gościa zacząłem mniej lubić, jako człowieka, nie autora (co byś nie mylił ;P).

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Października 02, 2018, 21:32:15 »
@Qrdl
Skoro tak uważasz to masz prawo. Mistrzem języka to na pewno jest... to fakt i niekoniecznie chodzi mi tu o ten w książkach. Typowo polskie jest plucie na wszystkich, a potem wyciąganie łap po kasę, bo pykło. Sapkowski nie jest człowiekiem starej daty, nie żył też w średniowieczu i jako pisarz kontakt z prawem autorskim miał, prawnicy też już byli i mógł bardziej być zainteresowany swoim bądź co bądź dorobkiem życia. To wcale nie chodzi o wchodzenie komuś w zad. Poza tym sam podkreślał wielokrotnie, że CD Projekt jest na prawie i nie musi nic mu płacić, że nie ma żalu o grę, o to co zrobiła i zarobiła, a teraz zmienił zdanie. Moim zdaniem sam opluwał to co m.in. stworzył zamiast podczepić się pod karuzelę i zarabiać na tym. Wszak nie jego zasługa, ze Obama dostał Wiedźmaka.

Za buca też się nie uważam i w sumie szkoda, że masz o mnie takie zdanie (mam wrażenie, że uderzasz do mnie po tym co napisałem i to w ostatnim czasie nie pierwszy raz :)), ale gość dla mnie jest niesympatyczny, gburowaty, prostacki itd. Taki wizerunek sam sobie stworzył. Dodam, że trochę spotkań autorskich w życiu przeżyłem i miałem kontakt z różnymi pisarzami. Wiem, że mogą być to ludzie na poziomie do których czytelnicy lgną. Natomiast po którymś Pyrconie albo Polconie jak pojechał po CD Projekcie i po graczach to ludzie wychodzili zniesmaczeni i drapali się w głowę o co kaman.

Warto sobie zobaczyć: https://youtu.be/g18GgD-SNzM?t=4444
« Ostatnia zmiana: Października 02, 2018, 21:53:59 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #11 dnia: Października 02, 2018, 21:34:42 »
A tak przy okazji, znalazłem coś takiego, no no.... w 2016 nie miał nic przeciwko:
https://youtu.be/rfZkMYZXhLE?t=45m40s

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Października 02, 2018, 21:35:07 »
Redaktorze, akurat w punkcie e, to miał sporo racji... a do tego odwagę, żeby to powiedzieć. Ja twórczość Sapkowskiego znam od czasu przeczytania jego konkursowego opowiadania w "Fantastyce". Rozumiem też, jak go wkurza, że gimbaza myśli, że literacki Wiedźmin powstał na podstawie gry, tak jak np. jakieś tam Metro, które przy Sapkowskim nie powinno nawet stać. Facet jest tradycjonalistą i ma dość ostry charakter, z którym się nie kryje, jednak jak czytam i widzę jak się na nim chcą wyżywać najgorsze miernoty na FB, to muszę coś napisać  :evil:. Przypuszczam, że część komentatorów jest zachwyconych, że on na tym się nie dorobił, to się nazywa zawiść. Gość coś wymyślił, mógł mieć z tego majątek, a tak w sumie guzik ma, i dobrze, co się będzie wywyższał. Szkoda natomiast, że tak łatwo wybaczamy `wpadki` np. piłkarzom, czy też prawdziwym pijawkom politykom, i co 2/4 lata znowu są lizani po f**, choć dymają - żyją z tego - ludzi w żywe oczy.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #13 dnia: Października 02, 2018, 21:43:52 »
Ja twórczość Sapkowskiego znam od czasu przeczytania jego konkursowego opowiadania w "Fantastyce"

Ale Ty jesteś Panem Doktorem i nie tylko ;>, a tak w ogóle to przypomniało mi się, że i ja debiutowałem w "Małej Fantastyce" nowelą "Bunt" i na serio druknęli i można było kupić w Ruchu (a byłem w podstawówce wtedy) :D.

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Października 02, 2018, 21:56:53 »
Ale Ty jesteś Panem Doktorem i nie tylko ;>, a tak w ogóle to przypomniało mi się, że i ja debiutowałem w "Małej Fantastyce" nowelą "Bunt" i na serio druknęli i można było kupić w Ruchu (a byłem w podstawówce wtedy) :D.

Gratulacje! Jak Redaktorze macie skan, czy coś podobnego, to z chęcią przeczytam  :evil:.