Autor Wątek: Saitek X52 + rudery - jakie potencjometry na zamianę?  (Przeczytany 1220 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Saitek X52 + rudery - jakie potencjometry na zamianę?
« dnia: Stycznia 02, 2019, 17:21:10 »
Witam!

Po długiej przerwie wyciągnąłem z piwnicy Saitek x52 i rudery i... przypomniałem sobie czemu tam powędrował. Jednak nowy komp i War Thunder spowodował, że po wielu latach po IL1946 postanowiłem wrócić do wirtualnego latania.

Tak więc przyszła pora na regenerację sprzętu. Biorąc pod uwagę ile radochy sprawił lata temu należy mu się. Po ponad 7 latach w kartonie i folii_okazało się, że po podłączeniu jest nadal w bardzo dobrym stanie. Zainstalował się bez problemy, wszystko świeci i buczy więc przyszła pora na czyszczenie potencjometrów.

I tu moje pytanie. Czyszczenie czyszczeniem, ale pewnie jakiś będzie trzeba wymienić. O ile z lutownicą jakoś sobie poradzę to za cholerę nie wiem jakie potencjometry wybrać trzeba na zamianę (liniowe, logarytmiczne i jaki na które pokrętło, jakie wartości - w tym jestem totalnie zielony)? Czy ktoś z was mógłby mi pomóc i napisać czego szukać ewentualnie gdzie kupić? Jaki potencjometr pod które kółko i suwak? Oczywiście zacznę od czyszczenia ale pewnie coś będzie trzeba wymienić.

Z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam
AMK

Regulamin forum. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 02, 2019, 19:37:33 wysłana przez KosiMazaki »
AMK

Odp: Saitek X52 + rudery - jakie potencjometry na zamianę?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 13, 2019, 01:17:13 »
Ja się również podepnę pod temat. Sytuacja podobna jak u kolegi. Joy wygrzebany z otchłani, ogólnie działa, nie licząc 2 przycisków na joysticku oraz ruddera w drążku. Tzn. rudder ogólnie działa,  powoduje jednak mocje drżenie pedałów w kokpicie (szybkie ich poruszanie w tą i z powrotem). Teraz muszę ustawiać bardzo duży deadzone, ale nie jest to dobre rozwiązanie. Mam nadzieję, że wiecie o jaką usterkę mi chodzi.
Czy można prosić o jakieś porady jak zabrać się za konserwacje? W moim przypadku jednak poważne zabiegi typu lutowanie odpadają.

Odp: Saitek X52 + rudery - jakie potencjometry na zamianę?
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 13, 2019, 02:38:43 »
Tutaj filmik przedstawiający taki sam problem jak mój.

https://www.youtube.com/watch?v=Sx7kukUqUDI