Autor Wątek: Jak rozkręcić wingmana extreme 3d ?  (Przeczytany 5584 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

saba

• Gość
Jak rozkręcić wingmana extreme 3d ?
« dnia: Grudnia 29, 2003, 15:16:49 »
Mam zamiar zrobićmały remoncik Wingmana. Zabrałem się za rozkręcanie ale wystąpił problem. :(. Rozkręciłem wszystko łącznie z rączką . Wszystko poszło idealnie ale jest taki
metalowy pierścień z cienkiej blaszki nieco poniżej rączki, a nad przepustnicą. I to diabelstwo
ma jakieś takie dziwne śruby, które robią wrażenie jakby były nitami a nie śrubami.
Dają się kręcić ale... zero efektu tego kręcenia. Coś tam nadal trzyma i nie mam jak się dostać do środka tj. do tego co znajduje się w podstawie. Jakby ktoś wiedział co z tym
fantem zrobić to byłbym wdzięczny za napisanie tutaj kilku słów odpowiedzi.

Chcę się dostać do potencjometrów  ...

303_Shpacoo

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 29, 2003, 15:27:31 »
ROTFL - te metalowe imbusy (tzn śrubki z sześciokątnym wejściem) to tylko atrapa. Tą niby metalową część wystarczy podważyć śrubokrętem i sama odskoczy - są 3 zatrzaski które to trzymają do podstawy. Znajdź je "na macanta" i podważ. No i do tego 5 śrubek w spodzie podstawy, które też należy odkręcić, żeby całość się rozdzieliła.

saba

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 29, 2003, 22:29:50 »
Serdecznie dziękuję. To była dla mnie ważna odpowiedź. Podejrzewałem, iż coś jest nie tak
ale miałem stracha przed użyciem siły na grandę. W związku z tym jeszcze jedno pytanie :
dostałem się do potencjometrów ale one są nierozbieralne :(, a przynajmniej mi się tak
wydaje. W związku z tym zastanawiam się jak je wyczyścić. Na razie wrzuciłem jeden z nich
do kiliszka z roztworem alkoholu. Potem zamierzam zapuścić je tzw. "olejem wazelinowym".
Mam nadzieję, że to coś pomoże. Shpacoo jeśli mógłbyś odpowiedzieć : jak Ty zabierałeś
się za czyszczenie potencjometrów wingmana?. Sorry, że zamęczam ale joystick jest już
po gwarancji, a nalepiej mi "leży" ze wszytkich jakie znam.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 29, 2003, 23:40:31 »
noz introligatorski , potencjometr, spirytus, pałeczka kosmetyczna, zapalniczka, gwózdz

Step1

zetnij  nozem znajdujace sie na górnej powierzchni, w rogach obudowy , grzybkowate uchwyty zatopione podczas produkcji

step2
wsun ostrze noza w szczeline miedzy pokrywka a obudowa i z czuciiem oddziel od siebie

step3
wyjmij trzpien ze slizgaczem

step4
wyczysc paleczka wnetrze obudowy i wytrzyj z pozostaloscie spirytusu

step5
odegnij lekko w dół malutenkie styki slizgacza i umiesc go w obudowie

step 6
nałóz pokrywkę

step 7
rozgrzej gwózdz i zatop w miejscach w ktorych były grzybki

czas potrzebny na wyczyszczenie jednego potencjometra 72 sekundy

saba

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 30, 2003, 00:29:20 »
Schmeisser nie wiem co mam powiedzieć :). W życiu nikt mi chyba niczego łatwiej, szybciej
i bardziej zroozumiale nie wyłożył. Dziękuję. Rozebrałem łobuza i dokonałem kilku drobnych
poprawek, dokręceń, podczyszczeń itp. Zauważyłem też kilka rzeczy które wymagają tam
więcej pracy niż godzina czy dwie. W związku z tym złożyłem "szczęśliwie" łobuza i jest trochę
lepiej z tym, że zaczął niemiłosiernie skrzypieć :(.  W najbliższym czasie zajmę się nim na
poważnie z tym, że dzięki Wam będę już wiedział jak to i owo zrobić.

Szczęśliwego Nowego Roku życzy pewien "podstarzały" maniak symulatorów lotu z drugiej wojny :)

303_Shpacoo

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 30, 2003, 15:08:44 »
Żeby łobuz nie skrzypiał, dobrze jest mu nałożyć - ale tak od serca, z rozmachem - smaru silikonowego (zdeka drogi) albo tańszego odpowiednika - smaru wazelinowego. Oba są mniej więcej tej samej konsystencji i mleczno-przezroczystego koloru. Ze smarkiem silikonowym może być kłopot (z kupnem), smark wazelinowy do dostania w większości sklepów chemicznych albo pokroju "dla majsterkowiczów". Towot, jako ropopochodny, nie jest przez Szmajsa polecany ze względu na parowanie substancji lotnuch, osiadanie wewnątrz potencjometrów i właściwości żrące (czy coś w tym guście).

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 30, 2003, 15:52:14 »
jeszcze jedna polecana i sprawdzona modyfikacja wingmana to skrócenie o 3/4 zwoju sprezyny utrzymujacej drazek w polozeniu pionowym

saba

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 04, 2004, 03:07:53 »
Jeszcze raz dziękuję. Z tym skrzypieniem usiłowałem sobie poradzić przy pomocy zwykłej wazelny ( była pod ręką ) i oleju wazelinowego ( technicznego). Najważniejsze, że jest teraz
stabilny tj. skrzypi lecz zrobił się bardzo precyzyjny. W sumie to i tak gram w pełnych, dużych
słuchawkach na uszach więc skrzypienie, aż tak bardzo mi nie szkodzi. Bardziej  innym domownikom :(. Sprężynę nawet nieco wydłużyłem (niestety ). Wszystko to zdziałałem jeszcze
przed przeczytaniem ostatnich Waszych wypowiedzi. To zwiększenie nacisku sprężyny tym
bardziej pogorszyło sprawę skrzypienia lecz poprawiło stabliność. Lepiej go "czuję" w dłoni :).
W sumie jestem zadowolony. Podejrzewam, że w przyszłości jeszcze w nim pogrzebię i tym
bardziej jestem wdzięczny za Wasze rady . Najbardziej ucieszyło mnie to, że potencjometry
udało mi się "uzdatnić" bez rozbierania. WIdocznie alkohol jakoś "wcisnął" się wraz z olejem
wazelinowym do środka i rozpuścił część zanieczyszczeń. To "namaczanie" :) dobrze im zrobiło.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 04, 2004, 12:23:12 »
jeszcze ci jednego tip'a dam :)
poprawiajacego stabilnosc drązka i redukującego do zera wszystkie luzy wingmanow

Potrzebujesz do tego.... UWAGA ! rajstopy buahaa

ucinasz 1cm serokosci pasek nylonu i rozciagasz na maxa , bedzie wtedy mial moze 1 mm grubosci. mozesz go 'wytarzac' w wazelinie :) potem wyciagasz z wingmana przegub , czyli odkrecasz te 4 duze śruby , tak jakbys do sprezyny chcial dostac się.
bierzesz ten pasek nylonu i owijasz go ze 2 razy wokolo przegubów  ( czyli tego gdzie siedzi potencjonmetr i tego naprzeciwko , bolca) i mocno sciagasz.  prawidlowo wykonasz to wtedy gdy lekkie dotkniecie palcem trzpienia na ktorym masz raczke , spowoduje jego ruch ,  natomiast nie powinien sie ruszac pod wlasnym ciezarem.
to moim zdaniem jedna z najbardziej spektakularnych i przy tym najprostszych modyfikacji, znaczaco wplywajacych na jakosc pracy

saba

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 06, 2004, 01:58:43 »
Genialne !!!  :)
Przy najbliższej okazji (awarii) postaram się z tego skorzystać :)

Ger0nim0

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 06, 2004, 08:22:22 »
Uje kilka takich napraw i zona w akcie zemsty za swoje rajstopy zacznie uszczelniać np. okna moimi skarpetkami. Już wolę skrzypiący joy.  :wink:

Predator

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 09, 2004, 15:19:35 »
Nie zakładałożyłem nowego tematu żeby nie robiś burdelu :mrgreen: . Gram w Ił'a od samego początku może nie na full realizm ale prawie i to co zaraz napisze może dziwić. Nie długo mam zamiar kupić Joystic by pograć w necie z najlepszymi, miał to być Logitech Wingman Force 3D ale z tego co czytam na forum to niezabradzo go lubicie i niejest to dobry wybór. I to moje pytanie jaki Joy polecacie :?: (ale żeby niebył jakiś za drogi moge wydać 300PLN)

Pozdro @ll

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 09, 2004, 16:42:22 »
Wingman to joystick z pozoru bardzo dobry , sprawiajacy wrazenie sprzetu wysokiej klasy.
I tak jest, wszystko jest bardzo dobrej jakości w wingmanie poza najwazniejszymi elementami czyli potencjometrami ktore umieraja po 2 miesiacach.
Konstrukcyjnie zawiera kilka niedociągnięc ktore przeobrazają się w naprawde duze problemy wraz z upływem czasu i zuzywaniem sie joya.

Dla mnie naprawde dobte joysticki to Seiteki, widzialem dwa modele rozebrane , nie pamietam ich nazw ale to modele  za srednie pieniadze. Jeden sie chyba Rumble costam nazywa

saba

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 09, 2004, 17:08:46 »
Predatorze  Schmeisser dobrze mówi. Wingman nie jest zły. Jak kupisz nowego z gwarancją
i będziesz grał bardzo często to jesteś ustawiony. Przez pierwsze 2- 4 miesięcy będzie idealny.
Nigdy ani wcześniej ani później nie widziałem joysticka tak precyzyjnego i tak dobrze pasującego do ręki jak wingman. Później zaczynają sie problemy z potencjometrami.
Ale jest w tym wszystkim jeden plus. Po tym czasie ( jesli kupiłeś go legalnie i wdobrym sklepie ) to grzecznie zgłaszasz się tam z gwarancją i wysyłają go do serwisu. Tam przeważnie
go nie naprawiają a tylko wymieniją na nowy. Warunkiem jest brak uszkodzeń mechaniocznych i brak ślaów świadczących o próbie rozkręcania lub naprawy domowym sposobem. I wtedy czeksza dwa lub trzy tygodnie i masz całkiem nowego z nową roczną gwarancją :). Jak ten nowy się zepsuje to zaczynasz wszystko od nowa. Ja nie grałem przez
dłuższy czas i miałem ochotę zrobić remoncik samemu ale wcześniej już kilka razy korzystałem z gwarancji o czym pisałem już wcześniej na "starym" forum . Prosta sprawa
zgłaszasz się do sklepu i wymagasz naprawy w ramach gwarancji i masz za każdym razem
nowy joystick :) w nowym pudełku ze wszystkimi bajerami. Nie wiem jak to im się może opłacać ale tak jest :).

Predator

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 09, 2004, 21:30:14 »
:lol: :lol: :lol: To całkiem niezła firma hehe tylko w dobrym sklepie czy MediaMarkt to dobry sklep :?: I proszę żeby Schmeiss lub kto inny sobie przypomnie nazwę Seiteka.

A i niepiszcie całego nicku; Preda, Predzio (jak kto chce :wink: ) bo troche głupi brzmi Predatorze :D

Dzięki Schmeiss i Saba czekam też na innych opinie :) Może ktoś ma cenniki Joy'i chętnie przejrze