Cóż, chyba jednak jest istotne skoro po raz drugi tłumaczę się z tego samego.
Linki do Wikipedii podrzuciłem, bo były pod ręką i łatwiej mi je stosować w internetowej rozmowie. Ale jeśli to tak razi, to odsyłam do artykułu "Polskie Siły Powietrzne" Leszek A. Wieliczko, Lotnictwo Numer Specjalny 21, Magnum-X Sierpień 2018, Str. 4-18, oraz Tomasz Kwasek "Śmigłowce Sił Zbrojnych RP", ten sam numer, Str 33-46. Z pierwszego artykułu pochodzi zdjęcie tabelki, od której zaczęliśmy dyskusję, a drugi po to, żebyście nie czuli, że Świat o Was zapomniał.
I nie rzucam tym żeby udowadniać że białe jest czarne, tylko żeby pokazać Wam, że cały czas funkcjonuje podział względem formacji, na rzecz której wykonywane są zadania. Przynajmniej w świadomości ludzi patrzących na to z zewnątrz i piszę to bez cienia sarkazmu. Po prostu jestem przyzwyczajony do pracy w firmie, gdzie zespół był zaksięgowany w jednym pionie, organizacyjnie należał do drugiego, a robił jeszcze coś innego, więc byłem w innej szufladce w zależności od tego kto pytał. Może w wojsku "od kuchni" faktycznie jest inaczej a struktura organizacyjna jest jednoznaczna i takie dzielenie "w poprzek" jakoś razi. Wezmę to pod uwagę w przyszłości