Autor Wątek: Struktura wiekowa statków Sił Powietrznych  (Przeczytany 2013 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Struktura wiekowa statków Sił Powietrznych
« dnia: Stycznia 15, 2019, 16:06:12 »
Taka ciekawostka (dla mnie przynajmniej):
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline HAV

• *
  • LAST CAT STANDING
Odp: Struktura wiekowa statków Sił Powietrznych
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 15, 2019, 16:33:29 »
C-130E ponad 30-to letnie?  :o A ja naiwnie myślałem, żeśmy je "nowe" kupili... :evil:

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 15, 2019, 17:15:50 »
Dostaliśmy "za darmo" używki. Właściwie to szkoda, że tabelka kończy się na 30 latach, bo tym Herculesom to bliżej do 50'ki.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 23, 2019, 17:32:32 »
O Mi-24 nawet nie wspomnieli :\
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 23, 2019, 17:55:54 »
W tabelce linkowanej przez Rutkova? Bo to jest stan sił powietrznych, pozostałe śmigłowce są na stanie wojsk lądowych albo marynarki.
Nasze Mi-24 są z pierwszej połowy lat '80tych, najnowsze z '86.

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 24, 2019, 21:03:56 »
W tabelce linkowanej przez Rutkova? Bo to jest stan sił powietrznych, pozostałe śmigłowce są na stanie wojsk lądowych albo marynarki...
O jakieś zmiany nastąpiły o których nie wiem, jutro mam dyżur zapytam przełożonych :D bo może żyję w nieświadomości ;)

Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

Online some1

• Global Moderator
« Ostatnia zmiana: Stycznia 25, 2019, 07:48:45 wysłana przez KosiMazaki »

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 25, 2019, 16:02:38 »
Od 2014 podlegamy pod każdym względem Inspektorat SP , natomiast wykonujemy zadania na rzecz innych formacji tak jak np. 1BLWL na rzecz WL albo 7EDS na rzecz WS.
Obawiam się chwili w której Wiki będzie oficjalnym podręcznikiem w szkołach.
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 25, 2019, 16:25:28 »
Tak, już to sobie z JacD wyjaśniliśmy na PW. Wszystko podlega pod inspektorat SP i rozumiem, że dla Was ma to istotne znaczenie. Natomiast dla "cywila" oraz w internetach i prasie, nie tylko Wikipedii ale też "fachowej" (bo tabelka od której zaczęliśmy rozmowę jest z aktualnego magazynu "Lotnictwo") cały czas funkcjonuje podział przede wszystkim "zadaniowy". Co też ma odzwierciedlenie w samej nazwie poszczególnych jednostek.

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 25, 2019, 17:45:31 »
Wszystko podlega pod inspektorat SP i rozumiem, że dla Was ma to istotne znaczenie
Na pewno mniejsze niż ortografia dla moderatorów na tym forum. Wyczuwając nutkę sarkazmu powiem że dla mnie ma znaczenie to, aby tacy ludzie jak Ty Some1 których uważam za kumatych gości ostroznie traktowali "wiedzę" publikowana w necie  ;)

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 25, 2019, 18:56:02 »
Cóż, chyba jednak jest istotne skoro po raz drugi tłumaczę się z tego samego.

Linki do Wikipedii podrzuciłem, bo były pod ręką i łatwiej mi je stosować w internetowej rozmowie. Ale jeśli to tak razi, to odsyłam do artykułu "Polskie Siły Powietrzne"  Leszek A. Wieliczko, Lotnictwo Numer Specjalny 21, Magnum-X Sierpień 2018, Str.  4-18, oraz Tomasz Kwasek "Śmigłowce Sił Zbrojnych RP", ten sam numer, Str 33-46. Z pierwszego artykułu pochodzi zdjęcie tabelki, od której zaczęliśmy dyskusję, a drugi po to, żebyście nie czuli, że Świat o Was zapomniał.

I nie rzucam tym żeby udowadniać że białe jest czarne, tylko żeby pokazać Wam, że cały czas funkcjonuje podział względem formacji, na rzecz której wykonywane są zadania. Przynajmniej w świadomości ludzi patrzących na to z zewnątrz i piszę to bez cienia sarkazmu. Po prostu jestem przyzwyczajony do pracy w firmie, gdzie zespół był zaksięgowany w jednym pionie, organizacyjnie należał do drugiego, a robił jeszcze coś innego, więc byłem w innej szufladce w zależności od tego kto pytał.  Może w wojsku "od kuchni" faktycznie jest inaczej a struktura organizacyjna jest jednoznaczna i takie dzielenie "w poprzek" jakoś razi. Wezmę to pod uwagę w przyszłości ;)

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 25, 2019, 19:27:27 »
Tak, akurat posiadam ten egzemplarz czasopisma.
Do końca 2013 podlegaliśmy właśnie pod WL. Scentralizowano jedynie podległość dotyczacą ogólnopojętej profilatyki i szkolenia lotniczego pod SP.
Ten układ podległości podobny do stosowanych w innych armiach był wg. mnie sensowny.
Od nowego podziału rodzaju sił zbrojnych wielu z nas ma nieodparte wrażenie, że SP traktuje śmigłowce szczególnie te na potrzeby WL po macoszemu, gdzie bardziej liczą się dla nich myśliwce i transportowce.
I wg mnie i nie tylko jest to powodem to jakie mamy struktury wiekowe śmigłowców, a w szczególności ich braku dostosowania do współczesnego pola walki.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 25, 2019, 20:23:46 wysłana przez KosiMazaki »