Osobiście jestem "zauroczony" tym co dostaliśmy. Być może jesteśmy świadkami narodzin nowej platformy która zdefiniuje standard symulatorów na kolejne lata.
Jest wiele tzw. "chorób wieku dziecięcego" i w nadchodzących dniach/tygodniach poczytamy pewnie co nie działa albo dlaczego to zostało tak spartolone oraz jak można to było wydać na tym etapie (biznes portali musi się kręcić no i gracze na padach i klawiaturach poczują się być może zniechęceni).

Śmiem twierdzić, że przy obecnym zainteresowaniu wielu producentów zewnętrznych już niedługo zacznie nam dostarczać liczne nowe dodatki.
Choć faktem jest, że na dzień dzisiejszy niewielu z nich dostało dostęp do marketplace w grze.
Rewelacyjne jest to, że symulator chyba naprawdę nie wymaga tworzenia całych scenerii od podstaw.
Teoretycznie więc firmy zewnętrzne (być może) skupią się tworzeniu tylko landmarks dla danych miast i obszarów.
Wielu producentów ma już gotowe assety ze swoich wcześniejszych dodatków dla P3D i XP11 (vide Drzewiecki i jego wydana przedwczoraj Moskwa) które chyba łatwo będzie zaimplementować do MFS2020.
Orbx wydał już kilka swoich wcześniejszych lotnisk (z których KORS i KTIW posiadam i te w XP-11 oraz w MSF2020 są imo na identycznym wysokim poziomie).
Najlepsze w MFS 2020 jest to, że aby docenić możliwość latania (w okolicy KORS/KTIW) ja osobiście nie odczuwam potrzeby dokupywania całej takiej scenerii typu US Washington (posiadanej w XP-11). O takim płatnym dodatku jak TerraFlora już nie wspomnę.
O porównaniu silnika pogodowego gry MFS2020 vs ActiveSky czy xEnviro nie będę pisał bo gra wyszła kilka dni temu a te wspomniane silniki pogodowe były doskonalone latami.
Co do zakupu wersji to wydaje mi się, że kwestia dodatkowych samolotów jest dyskusyjna (te GA są niezłe ale A2A i inni dostarczą lepsze a o tych większych nie będę pisał bo i po co skoro wiadomo jak będzie... ) ale przygotowane dodatkowe lotniska jeśli kogoś interesują mogą być warte tej dopłaty.
ps.
Co do ceny to jest jeszcze nadal aktualna brazylijska opcja zakupowa.