Autor Wątek: Nowy Microsoft Flight Simulator (FS 2020)  (Przeczytany 93293 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nowy Microsoft Flight Simulator
« Odpowiedź #420 dnia: Sierpnia 23, 2020, 13:13:38 »
Osobiście jestem "zauroczony" tym co dostaliśmy. Być może jesteśmy świadkami narodzin nowej platformy która zdefiniuje standard symulatorów na kolejne lata. ;)
Jest wiele tzw. "chorób wieku dziecięcego" i w nadchodzących dniach/tygodniach poczytamy pewnie co nie działa albo dlaczego to zostało tak spartolone oraz jak można to było wydać na tym etapie (biznes portali musi się kręcić no i gracze na padach i klawiaturach poczują się być może zniechęceni). ;)
Śmiem twierdzić, że przy obecnym zainteresowaniu wielu producentów zewnętrznych już niedługo zacznie nam dostarczać liczne nowe dodatki.
Choć faktem jest, że na dzień dzisiejszy niewielu z nich dostało dostęp do marketplace w grze.
Rewelacyjne jest to, że symulator chyba naprawdę nie wymaga tworzenia całych scenerii od podstaw.
Teoretycznie więc firmy zewnętrzne (być może) skupią się tworzeniu tylko landmarks dla danych miast i obszarów.
Wielu producentów ma już gotowe assety ze swoich wcześniejszych dodatków dla P3D i XP11 (vide Drzewiecki i jego wydana przedwczoraj Moskwa) które chyba łatwo będzie zaimplementować do MFS2020.
Orbx wydał już kilka swoich wcześniejszych lotnisk (z których KORS i KTIW posiadam i te w XP-11 oraz w MSF2020 są imo na identycznym wysokim poziomie).
Najlepsze w MFS 2020 jest to, że aby docenić możliwość latania (w okolicy KORS/KTIW) ja osobiście nie odczuwam potrzeby dokupywania całej takiej scenerii typu US Washington (posiadanej w XP-11). O takim płatnym dodatku jak TerraFlora już nie wspomnę.
O porównaniu silnika pogodowego gry MFS2020 vs ActiveSky czy xEnviro nie będę pisał bo gra wyszła kilka dni temu a te wspomniane silniki pogodowe były doskonalone latami.
Co do zakupu wersji to wydaje mi się, że kwestia dodatkowych samolotów jest dyskusyjna (te GA są niezłe ale A2A i inni dostarczą lepsze a o tych większych nie będę pisał bo i po co skoro wiadomo jak będzie... ) ale przygotowane dodatkowe lotniska jeśli kogoś interesują mogą być warte tej dopłaty.
ps.
Co do ceny to jest jeszcze nadal aktualna brazylijska opcja zakupowa.

« Odpowiedź #421 dnia: Sierpnia 23, 2020, 14:04:17 »
A ta brazylijska umożliwia też kupno taniej wetsji standard?

Co z zakupami gry na Steam przez VPN np. z Rosji?

Co do sklepu to na szczęście nie jest konieczny do instalacji dodatków. Wystarczy je ręcznie skopiować do właściwego folderu. Dzięki temu każdy może sobie robić co chce i za ile.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #422 dnia: Sierpnia 23, 2020, 14:12:22 »
Moim zdaniem, nie dostaniemy też więcej ponad to co jest teraz w symulatorze, dali i tak bardzo dużo. Przecież muszą na czymś zarobić. W ramach usługi dostajemy stream scenerii, który finalnie okazał się darmowy, a przecież Microsoft cały czas będzie ponosił koszty utrzymania tej infrastruktury. To nie Youtube, przecież na tym pobieraniu scenerii nie ma reklam. Tutaj też może faktycznie stać się smutno na rynku, bo kto MS podskoczy z taką usługą? Przecież żadna firma poza Google i Microsoft nie dysponuje taką chmurą i mapami. Tutaj podstawą zarobku będzie Marketplace, więc zawartość gry musi być na tyle kulawa, aby zmusić bardziej zaawansowanych użytkowników do zakupów. Część tych niedomagań na które narzekają youtuberzy, mogła zostać celowo zaprojektowana i już jakaś zewnętrzna firma pracuje nad poprawkami ;-)

« Odpowiedź #423 dnia: Sierpnia 23, 2020, 14:20:08 »
A ta brazylijska umożliwia też kupno taniej wersji standard?
Podstawowa wersja nie jest już chyba tak opłacalna jak kiedyś (na początku sierpnia chyba kosztowała ok 110-120 pln a premium deluxe  +/-210 pln )
https://lowcygier.pl/promocje-cyfrowe/microsoft-flight-simulator-premium-deluxe-za-20505-zl-zamiast-519-zl/
Co do VPN to nie mam pojęcia.

« Odpowiedź #424 dnia: Sierpnia 23, 2020, 14:35:47 »
Jest jakaś strona, która by symulowała lokację z MSFS by zobaczyć jak wygląda dany teren w grze?

« Odpowiedź #425 dnia: Sierpnia 23, 2020, 14:37:44 »
Cześć

Czy komuś z Was udało się zlokalizować plik Flightsimulator.exe ?
Mi się co prawda udało i trochę musiałem się nagrzebać w ustawieniach dostępu do folderów (nawet pracując na koncie administratora) ale niestety nadal nic z tym znalezionym exe nie mogę zrobić, a chciałem dodać FS 2020 do panelu sterowania Radeon. Panel uparcie twierdzi, że nie mam praw do tego pliku, a nawet próba sima uruchomienia bezpośrednio z tego exe nic nie daje. Jak więc kurde dodać tego FS2020 (czy ścieżkę do niego), do jakiegokolwiek programu, który będzie tego wymagał? ;)
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #426 dnia: Sierpnia 23, 2020, 14:51:20 »
Jest jakaś strona, która by symulowała lokację z MSFS by zobaczyć jak wygląda dany teren w grze?
Nie wiem czy już coś takiego powstało.
Sam sobie na własny użytek "popełniłem" obrazek porównawczy z mojej okolicy czyli autostrada A2/droga S11 południe Poznań. 
I to nie jest prosta fotosceneria.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #427 dnia: Sierpnia 23, 2020, 14:52:10 »

Bing maps.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #428 dnia: Sierpnia 23, 2020, 15:46:07 »
Czy komuś z Was udało się zlokalizować plik Flightsimulator.exe?
Z tego co czytałem, to trzeba dopiero sobie nadać uprawnienia by widzieć katalog WindowsApps, w którym są rzeczy z MS Store.
https://www.intowindows.com/how-to-access-windowsapps-folder-in-windows-10/
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #429 dnia: Sierpnia 23, 2020, 15:57:09 »
@Error

Nie wiem jak P3D, bo nie mam, ale X-Plane 11 wypada jak ubogi krewny i to nawet teraz. Porównuję oczywiście to co dostajemy z pudełka. W X-Plane 11 dalej nie ma pór roku (bez modów), efektu śniegu i deszczu na owiewce, a nawet wymaksowany wygląda biedniej niż MSFS na lekko zmodyfikowanych na plus ustawieniach high-end (do czasu Vulkana chodził też zresztą znacznie gorzej...).

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 23, 2020, 16:05:59 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #430 dnia: Sierpnia 23, 2020, 16:25:26 »
W x-plane po zakupie podstawki masz za darmo ogrom świetnej jakości samolotów, w tym sztandarowy Zibo. Nie masz tego "z pudełka" ale instalujesz za darmo, więc to będzie nadal przez długi czas wartość dodana tego symulatora.  W obecnym FS2020 masz tylko samoloty z podstawki, w której  pasażerskie jak się okazało, właściwie nie nadają się do latania. Miną lata zanim wypełni się zawartością, porównywalną do tej z P3D i x-plane.
Warto brać pod uwagę ten drobiazg.

« Odpowiedź #431 dnia: Sierpnia 23, 2020, 16:33:14 »
@sunrrrise

Za to X-Plane bije tego MSFS na głowę ergonomią użytkowania, elastycznością konfiguracji, otwartością na rozszerzenia, symulacją Garmina 430/530, czy modelem lotu. I nie zapominajmy, że Xp ma już prawie 4 lata.

A w nowym MSFS nie da się ustawić visibility dla custom weather, w GPS 430/530 nie działa mi DME, a żeby zmienić parametry lotu, muszę wyjść i uruchomić cały lot ponownie. Do tego gra uruchamia mi się w trybie okna bez ramki pomimo, że mam zaznaczony pełny ekran. A jak na razie najbardziej nie rozumiem po co po uruchomieniu wyświetla się ekran, który nakazuje mi kliknąć aby kontynuować. :065:
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

« Odpowiedź #432 dnia: Sierpnia 23, 2020, 16:51:45 »
MSFS2020 miał tak dobry start, że to tylko kwestia czasu, aż pojawią się dodatki. Nie mówiąc o tym, że wydanie kilku stów na podstawkę raz na 14 lat to też specjalnie na zachodzie nikogo nie ruszy.
Ja nie mówię, że te 500 pln to dużo. Mnie tylko zastanawia powód  dla którego_basic/standard kosztuje ponad połowę mniej w stosunku do wersji premium deluxe. Patrzę na  zawartość i... tam poza_różną ilością samolocików na start nic więcej nie ma_odmiennego. No chyba, że_jest coś o czym nikaj nie jest napisane.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 23, 2020, 17:19:32 wysłana przez KosiMazaki »
ASUS  STRIX  GL503VD-FY260T

« Odpowiedź #433 dnia: Sierpnia 23, 2020, 16:58:00 »
Patrzę na  zawartość i... tam poza  różną ilością samolocików na start nic więcej nie ma  odmiennego .
Samolociki i scenerie lotnisk, gdy podzielisz różnicę przez ilość okazuje się, że dostajesz je w bardzo, bardzo dobrej cenie. Dla gracza ta różnica w cenie może wydawać się spora, dla kogoś kto już coś tam wydał w symulatorze to niebywała okazja za pół darmo ;-)
Ja bym kupił dla samej Cessny 172 bez glass kokpitu i dla dodatkowych scenerii lotnisk.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 23, 2020, 17:08:23 wysłana przez gcze »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #434 dnia: Sierpnia 23, 2020, 17:24:17 »
Ja nie mówię, że te 500 pln to dużo. Mnie tylko zastanawia powód dla którego_basic/standard kosztuje ponad połowę mniej w stosunku do wersji premium deluxe. Patrzę na  zawartość i... tam poza_różną ilością samolocików na start nic więcej nie ma_odmiennego. No chyba, że_jest coś o czym nikaj nie jest napisane.

To jakbyś pytał dlaczego Windows OEM kosztuje 400zł, a BOX - 1k zł. MS/Wydawcy tak mają. Widocznie tłoczenie płyt i wydruk kolorowych instrukcji jest drogi. Nie szukaj powodu, bo się nie doszukasz. Każdy wali cenę jaka mu pasuje. Gawiedź to kupi, albo nie. Tu chociaż masz wybór i jak nie chcesz kilku lepiej odwzorowanych lotnisk czy lotnisk to wciągasz wersję standard. Sam osobiście wciągnąłbym wersję "na bogato", bo lubię mieć na półeczce pudełko do kolekcji :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"