Autor Wątek: Nowy Microsoft Flight Simulator (FS 2020)  (Przeczytany 93920 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

kwadrat

• Gość
Odp: Nowy Microsoft Flight Simulator
« Odpowiedź #316 dnia: Sierpnia 13, 2020, 15:40:11 »
Jeszcze TacPack by się przydał. :)

« Odpowiedź #317 dnia: Sierpnia 13, 2020, 16:48:32 »
Było?
https://www.purepc.pl/microsoft-flight-simulator-2020-trailer-prezentujacy-zawartosc-gry
Nie było.
Śliczne. Wygląda prawie tak samo jak w grze.
Jeszcze TacPack by się przydał. :)
W pierwszej kolejności powinny pojawić się jakiekolwiek samoloty bojowe. :P

« Odpowiedź #318 dnia: Sierpnia 13, 2020, 18:00:31 »
Takie tam "pierdolomento" aka marketing (oczko puszczone dla ortodoksów) przez twórców gry: ;)
https://www.gry-online.pl/S018.asp?ID=2526

PS
Nie zgadzam się w temacie chwytliwego tytułu, bo dotychczas chyba nie było symulatora tak wizualnie i użytkowo przyjaznego dla niedzielnego gracza. ;)
To nie jest zarzut ale wydaje mi się, że z jednej strony kampania marketingowa MS robi na tym niezły biznes, a z drugiej (mając na uwadze historię marki) mamy do czynienia z być może rozwojową platformą, która zdeterminuje rozwój tego rynku na kolejne lata.
Chyba.
Bo mamy świetną wizualną podstawkę.
A jej rozwój będą determinować tacy potentaci jak ORBX, PMDG, A2A, Drzewiecki oraz reszta których tu nie wymieniłem...    ;)
I wszyscy oni już zgłosili swój udział w tym projekcie.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2020, 20:31:44 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #319 dnia: Sierpnia 13, 2020, 22:22:35 »
Podobno preload ma nie być dostępny. Oby serwery nie padły w dniu premiery.  :roll:

« Odpowiedź #320 dnia: Sierpnia 14, 2020, 07:09:56 »
Podobno preload ma nie być dostępny.
Mam nadzieję, że jednak będzie możliwy.
Patrząc na poziom zainteresowania w internecie oraz fakt, że MFS2020 będzie dostępny dla każdego w Game Pass to zapowiada się chyba "taka piękna katastrofa" w dniu premiery. ;)
Nie każdy ma światłowód a te 100-130 GB trzeba będzie jakoś pobrać...

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #321 dnia: Sierpnia 14, 2020, 09:44:42 »
Szkoda, że pudełkowe wydanie dopiero od 1.09. Nie każdy nie tylko nie ma światłowodu, ale nawet nielimitowane transfery. Sam siędzę na badziewnym LTE o ile szybkość transmisji nie jest wielkim problemem (do 4MB/s) o tyle te 100GB/miesiąc limitu spędza mi sen z powiek. Ale podobno światłowód już się buduje... :banana:

Przy okazji... czy będzie możliwość pobrania mapy do lotów offline? Coś jak cache'owanie w Google Maps?

« Odpowiedź #322 dnia: Sierpnia 14, 2020, 12:05:28 »
Autor polskich poradników dla DCS-a podzielił się swoimi wrażeniami z MFS 2020:
http://dcsworld.pl/flight-simulator-2020-wrazenia-z-wersji-beta/2584/

ps.
Przy okazji... czy będzie możliwość pobrania mapy do lotów offline? Coś jak cache'owanie w Google Maps?
Z tego co gdzieś w internetach widziałem to w ustawieniach gry jest opcja DATA z pełni konfigurowanymi zakładkami: Connection/Consumption/Bandwith usage limt/Rolling cache settings. A w opcji szybkiego wyboru są 3 ostatnie odwiedzone lotniska.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2020, 12:16:10 wysłana przez Dako »

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #323 dnia: Sierpnia 14, 2020, 12:37:57 »
Te zakładki widziałem na YT, ale zastanawia mnie czy będzie można pobrać rejon obejmujący np. Piłę-Toruń i mieć go stale zassanego na dysku, gdzie automagicznie aktualizuje się tylko pogoda, a teren już na żądanie.

Te 6-7GB/h brzmi dla mnie trochę przerażająco.

(Rany, 2020 a ja się martwię o pobrane GB, ratunku!)

« Odpowiedź #324 dnia: Sierpnia 14, 2020, 13:22:41 »
Pudełkowe wydanie będzie wymagało jakiegoś konta i logowania ale sama instalka nie będzie powiązana z Microsoft Store? Coś na zasadzie DCS-a nie Steamowego?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 15, 2020, 18:36:00 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #325 dnia: Sierpnia 14, 2020, 13:39:12 »
Pudełkowe wydanie będzie wymagało jakiegoś konta i logowania ale sama instalka nie będzie powiązana z Microsoft Store? Coś na zasadzie DCSa nie Steamowego?

Odpowiedź na Twoje pytanie pojawiła się z dwie strony wcześniej: ;)
Z tego co napisał gość z Aerosoftu (oni wydają wersję pudełkową) na płytach są tylko pliki dla scenerii i samolotów. Sama gra waży ok 900MB i trzeba ją będzie ściągnąć z neta używając klucza z pudełka. Tym samym będzie ona przypisana do twojego konta MS.
https://forum.aerosoft.com/index.php?/topic/154700-aerosoft-official-retail-partner-for-microsoft-flight-simulator/&do=findComment&comment=989168
https://forum.aerosoft.com/index.php?/topic/154700-aerosoft-official-retail-partner-for-microsoft-flight-simulator/&do=findComment&comment=992075

« Odpowiedź #326 dnia: Sierpnia 16, 2020, 20:14:46 »
Takie pytanie: Załóżmy że kupię wersję STANDARD. Czy będzie potem możliwość płatnego upgradu do np: DELUXE?
Z tego co słyszałem, to będzie upgrade. Podobno finansowo wyjdzie gorzej niż zakup od razu bogatszych wersji.
Chyba tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=VHTsjV8DMPY
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

kwadrat

• Gość

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #328 dnia: Sierpnia 17, 2020, 08:14:54 »
To co trzeba przeznac Microsoftowi to to, ze przez tak szeroka kampanie jak i dostep do bety to tematem zainteresowala sie zupelnie nowa leszczyna, osoby czesto nie majace nawet joysticka, a grajace na kontrolerze albo i klawiaturze, majace znikome pojecie o lotnictwie. To dobrze wrozy na przyszlosc dla rynku simow (mam nadzieje).
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 17, 2020, 10:27:11 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #329 dnia: Sierpnia 17, 2020, 10:04:09 »
Przeglądam ten wątek i im dłużej przeglądam i widzę więcej materiałów, tak mój początkowy zapał i entuzjazm powoli mija. Są filmy i fotki rzeczywiście wyglądające super, ale pytanie jakiego sprzętu będzie to wymagało. A doświadczenie z poprzednimi, a już zwłaszcza z edycją X uczy, że to co udawało mi się uzyskiwać na sprzęcie klasy średnio wyższej nieco bardziej niż nieco rozmijało się z materiałami reklamowymi, tzn. uzyskiwałem i podobne efekty, ale nie dało się wtedy latać, bo tak się rwało.
Widzę też coraz więcej materiałów, które powiedzmy sobie szczerze wizualnie nie zachwycają, czyżby więc tak miał wyglądać ten symulator w wydaniu na obecną generację przyzwoitego sprzętu, a tylko szczęśliwcom dysponującym super hiper wypasionym sprzętem dający możliwość posmakowania czegoś więcej?
Nie ukrywam, że rozstałem się z poprzednim MFS bez żalu, od czasu gdy odkryłem XPlane, którego bardzo cenię i bardzo dokładnie przyjrzę się temu, zanim zdecyduję się, o ile w ogóle, go nabyć.
No i kwestia najważniejsza, symulacja (z tego co gdzieś przeczytałem, to chyba za najlepiej nie jest) i śmiecenie na dysku, poprzednia wersja zamulała komputer równo. Po porządku jaki utrzymuje XPlane, nie bardzo mam ochotę instalować śmieciarkę.
Wątkowi się więc przyglądam, materiały czytam i oglądam, ale mój zapał na razie słabnie.