Autor Wątek: Nowy Microsoft Flight Simulator (FS 2020)  (Przeczytany 93462 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kwadrat

• Gość
Odp: Nowy Microsoft Flight Simulator
« Odpowiedź #360 dnia: Sierpnia 19, 2020, 16:30:13 »
Wersja pudełkowa jak wygląda
https://www.youtube.com/watch?v=ysEzx7YhFhc

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #361 dnia: Sierpnia 19, 2020, 18:29:44 »
"Popatrz, niebo się kłania: Recenzja Microsoft Flight Simulator (2020)" - recenzja arhn.eu.
https://www.youtube.com/watch?v=1Jn72-xddEI
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #362 dnia: Sierpnia 19, 2020, 18:54:51 »
Nie wiem czy to nie zbyt wczesna radość, ale kolejne maile z MediaExpert przychodzą - ponoć jest już spakowane i gotowe do wysyłki... :o ;D

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #363 dnia: Sierpnia 19, 2020, 22:11:37 »
Przepraszam za post pod postem, ale może to dla kogoś istotna informacja - dostałem info, że Media Expert wysłał mi Microsoft Flight Simulator. Wygląda na to, że dostali fizycznie kopie do wysyłki prawie dwa tygodnie przed innymi sklepami.

EDIT: a nie, inne sklepy też już mają - musieli dziś "rzucić"!:-)

« Odpowiedź #364 dnia: Sierpnia 19, 2020, 22:23:58 »
Rozumiem, że kupiłeś wersję standard, bo jeszcze nie ma innych wersji. Czy tak?
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #365 dnia: Sierpnia 19, 2020, 22:27:52 »
Zgadza się :)

Ale i tak te wersję planowałem kupić, może kiedyś rozważę upgrade ze względu na Cessne 172 bez szklanego kokpitu.

« Odpowiedź #366 dnia: Sierpnia 20, 2020, 09:53:27 »
W końcu mogę się wypowiedzieć na temat gry (NDA nie pozwalało w czasie zamkniętych testów), gra zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Dokładniej, odwzorowanie świata na podstawie zdjęć satelitarnych. Drogi, umiejscowienie budynków, rzeki, jeziora itp. Wiem że zaczyna się narzekanie na same bryły budynków, które kształtem również są wiernie odwzorowane, ale już wysokością, kolorem czy dachem już odbiega od rzeczywistości. Przykład bloku w którym spędziłem większość swojego życia, gdzie w czasie ocieplania został pomalowany na pastelowe kolory w pionowe pasy, został zinterpretowany jako szereg, różnokolorowych kamienic. Tak, zgodzę się że serduszko zakuło, sądziłem że algorytmy poradzą sobie z czymś takim, ale jak się zastanowiłem, polatałem nisko nad rodzimym Trójmiastem, to kurcze, robi to jednak wrażenie. Nie znam się na tworzeniu scenerii, ani też nie pobierałem na FSX nic innego jak lotniska polskie od Drzewieckiego, ale jeśli miałbym się wstępnie zająć dopracowaniem takiego Gdańska, to 95% mojej pracy było by tylko lepsze dopasowywanie budynków z istniejących już modeli. Wiem że takie bloki jak mój mają lepiej pasujące modele. Często z charakterystycznymi punktami też nie ma aż tak wiele do roboty. Takie centrum handlowe Matarnia koło lotniska w Gdańsku ma dobry kształt, jedynie zostaje zróżnicować kolor dachu (teraz jest jednolicie szary, w rzeczywistości dach ma trzy kolory, "białawy", jasno i ciemno szary), walnąć napis Ikea i jeden budynek dać na jednolity niebieski (Ikea), a drugi na pomarańczowo (Obi). Koniec, więcej nie potrzebuje aby od razu wiedzieć gdzie się znajduję.

Jak tak się zastanowię nad tym światem i zrozumiem że jakiś algorytm komputerowy "gapił" się na jedno ujęcie świata z góry i tylko na podstawie tego wymodelował cały świat to szczena toczy się po korytarzu. Nie trzeba było do tego armii grafików.

Wydaje mi się że model biznesowy jaki wymyślił M$ to dać ludziom platformę, z dobrą grafiką, dobrze odwzorowanym CAŁYM światem i niech ludzie dalej to rozwijają, tak jak robią to teraz w FSX, XPlane i PREPAR3D za pośrednictwem ich wbudowanego sklepu (marża). Mi się podoba, w końcu mam więcej klatek na ziemi niż w takim FSX gdzie cieszyłem się z jak miałem stabilne 23. Mam świat gdzie latając nad drogami i trzymając w łapach mapę drogową polski dolecę gdzie będę chciał. Mam działającą i aktualną pogodę. No i mam moją Cessne 152/172 i Beechcraft Baron G58 w bardzo ładnym wydaniu, wszystko w cenie gry.

Czy będzie to hit sprzedażowy, nie, to nadal symulator z cywilnymi samolotami, zero strzelania, rozwalania, akcji itp. Ale jako platforma dla fanów tego rodzaju latania na kolejne lata, demo technologiczne, pokaz osiągów Azure'a itp. to ta gra może odnieść sukces. Na pewno będzie wykorzystywana jako benchmark sprzętu jak nasz Wiesiek Trzeci czy Crysis.

P.S. Jak zobaczyłem samolot WZZ podchodzący do lądowania to też fajnie się poczułem (gra ciągnie chyba z Flight Radara faktyczne połączenia i ładuje je do gry zapełniając świat).
P.S.2 Doleciałem drogami gminnymi do wsi mojej narzeczonej, bez problemu znalazłem jej dom (lepiej dopasowany niż mój stary blok) i wszystkie polne drogi w okolicy jakie znam były w grze, a nawet 20 metrowy odcinek wyjechany na polu do posesji. Czego chcieć więcej na start gry?

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #367 dnia: Sierpnia 20, 2020, 13:31:27 »
Przykład bloku w którym spędziłem większość swojego życia, gdzie w czasie ocieplania został pomalowany na pastelowe kolory w pionowe pasy, został zinterpretowany jako szereg, różnokolorowych kamienic.

Czytam po raz kolejny podobny tekst, wcześniej w wersji z litewskimi czy łotewskimi blokami. Chyba nam się zaczynają robić urban mity na ten temat  :evil:.

« Odpowiedź #368 dnia: Sierpnia 20, 2020, 13:52:57 »
Czytam po raz kolejny podobny tekst, wcześniej w wersji z litewskimi czy łotewskimi blokami. Chyba nam się zaczynają robić urban mity na ten temat  :evil:.

Hehe, teraz testerom już odebrali dostęp, więc zdjęcia nie zrobię na dowód, ale zapraszam do Gdańska, ul. Pilotów aby na własne oczy zobaczyć  ;)

« Odpowiedź #369 dnia: Sierpnia 20, 2020, 14:01:12 »
Na mnie największe wrażenie robi pogoda, chmury, tutaj FS2020 miażdży konkurencję. Bez względu na napchanie dodatkami, żaden inny sim nie  wygląda nawet podobnie. Natomiast ortho jak to ortho, ze wszystkim plusami i minusami. Pod VFR w x-plane można mieć na terenie Polski i wielu innych krajów znacznie lepsze, ze wszystkimi charakterystycznymi budynkami i obiektami prawidłowo odwzorowanymi za darmo. W FS2020 za to mamy to prosto z pudełka, bez żmudnego grzebania, generowania i setek godzin zabawy ;-) Wygląda też ładniej od x-plane, znacznie lepszy jest autogen.
Tylko teraz te lata czekania na dodatki, poprawki i VR (o ile w ogóle VR jakoś tutaj zadziała)  Boję się, że VR będzie działał jak w x-plane przed vulkan, czyli beznadziejnie i dla mnie na niegrywalnym poziomie.
Dodatki będą drogie, ktoś nawet przebąkiwał o 200$ za 737 PMDG. (Za ten numer z DC6 w x-plane to najchętniej niczego bym od nich nie kupował)
Mam nadzieję, że szybko wyrośnie jakaś konkurencja dla FS2020, bo taka przewaga jednego produktu nie jest zdrowa dla klienta ;-)

« Odpowiedź #370 dnia: Sierpnia 20, 2020, 16:53:47 »
Flora też bardzo dobrze wygląda, podobnie akweny wodne i rzeki. Będą też darmowe dodatki. Można już je częściowo podziwiać np. małe, lokalne lotniska.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #371 dnia: Sierpnia 20, 2020, 18:39:14 »
200$ za 737 PMDG.
Nie, 140$. Tyle zapowiadali pod koniec tamtego roku.
Była promocja pod koniec tamtego roku, że można było kupić NGXu dla P3D za chyba 100$. Później dopłata za wersję pod FS2020 była by 40$.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #372 dnia: Sierpnia 20, 2020, 18:49:18 »
Tak coś mówili, ale tak naprawdę jedyna pewna rzecz, to że jeśli ktoś wtedy kupił samolot dla P3D to te 100$ zostanie uznane na poczet wersji pod MSFS.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #373 dnia: Sierpnia 20, 2020, 20:51:30 »
Przykład bloku w którym spędziłem większość swojego życia...

Nie martw się, królowa ma większy problem :061::

https://www.kotaku.co.uk/2020/08/19/microsoft-flight-simulator-turns-buckingham-palace-into-block-of-flats
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

sunrrrise

• Gość