Autor Wątek: Nowy Microsoft Flight Simulator (FS 2020)  (Przeczytany 93832 razy)

Odp: Nowy Microsoft Flight Simulator
« Odpowiedź #810 dnia: Marca 23, 2024, 09:10:37 »
Post pod postem, ale trochę to trwało i nie można już edytować.
Do rzeczy, bo winien jestem wyjaśnień co się stało i dlaczego miałem to co miałem.
Droga do rozwiązania była dość długa, ale przerywana różnymi zajęciami. Sprawdziłem wszystko co mogłem, pierwszy serwis ocenił, że jest wszystko ok, niestety nie było i po kilku godzinach latania w VR znowu wywaliło "blue screena" z napisem "clock_watchdog_timeout". Podejrzenie padło na dysk twardy, gdyż przy jego testowaniu łapał totalnego freeza i nic nie działała poza wyłącznikiem. Znalazłem innego serwisanta, który konfigurował kompa dla naszego pierwszego pilota FA-50, pojechałem tam, lecz nie byłem pewien, czy to ten serwis, ale jak zobaczyłem pośród wielu rozebranych kompów gościa w bluzie z napisem "Polish Air Force University", to wiedziałem, że dobrze trafiłem.
Długa rozmowa, bo krótko nie potrafię, nie tylko mówić  :evil: , zostawiłem na diagnozowanie. Po kilku dniach zadzwonił, że komp gotowy i działa.
Okazało się, że winny był procesor, miał ustawione w biosie zbyt niskie napięcie, podniesienie go do wartości... 2,1V (chyba?), sprawiło, że spokojnie działał bez zawieszania się.
Wprawdzie przy dużych obciążeniach może się grzać, ale w MSFS i DCS nie osiąga swoich maksymalnych parametrów (procek i7 13700kf).
Drugi dzień korzystam i póki co spokój.
Mam nadzieję, że będzie hulał.

Może to info przyda się komuś.

Check six for MiGs  8)

« Odpowiedź #811 dnia: Marca 25, 2024, 17:03:56 »
Toyo trochę dziwny ten sposób naprawy przez podbicie napięcia zasilającego procesor. Pokaż może zrzut ekranu z programu HWINFO z włączonymi czujnikami i pokaz jakie faktycznie napięcie jest ustawione. Jaki jest dokładnie model płyty głównej i czy najnowszy BIOS do płyty wgrany?
Link do screena z czujników u mnie: https://imgur.com/a/S7reJuU

Łukasz
« Ostatnia zmiana: Marca 26, 2024, 07:50:53 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #812 dnia: Marca 25, 2024, 19:45:57 »
Toyo, faktycznie taki błąd może wskazywać na problemy z zasilaniem procesora ale jak pisze atylla, za niskie napięcia to trochę dziwna sprawa w nowym komputerze. Przy okazji, mogły ci się cyferki przestawić bo dla tego procesora domyślne jest raczej 1,2V a nie 2,1V. Generalnie producenci płyt głównych mają w zwyczaju podbijanie napięć "na wszelki wypadek", żeby wszystko działało stabilnie. Konsekwencją są wysokie temperatury ale to już ich niespecjalnie obchodzi.

Ważne, że działa ale na dłuższą metę monitorowałbym temperatury bo może w chłodzeniu jest problem (chłodzisz powietrzem czy AIO?). Idąc dalej i wietrząc spisek być może ktoś, kto składał komputer coś namieszał przy chłodzeniu i obniżył napięcie żeby mniej się grzało... Przy tych procesorach nietrudno o problemy przy instalacji chłodzenia bo potrafią się na przykład wygiąć po naciskiem. Przekonałem się przy swoim 12700KF (czyli konstrukcyjnie niewielka różnica) kiedy instalowałem radiator jakieś 5-6 razy aż w końcu temperatury zrobiły się akceptowalne.
Русский военный корабль, иди нахуй

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #813 dnia: Kwietnia 25, 2024, 09:10:55 »
Podobno Sim Update znów przesunięty, tym razem na 7.05.2024. Już jest lepiej niż w DCS tu pod tym względem ;).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #814 dnia: Maja 01, 2024, 08:59:59 »
Słowo wyjaśnienia odnośnie problemów z kompem.
Wymienione chlodzenie oraz procesor, wszystko w ramach gwarancji.
Teraz wszystko śmiga jak należy.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #815 dnia: Maja 24, 2024, 11:31:43 »
Wczoraj wyszła w końcu łatka SU15 i to jest na tyle przed premierą MSFS 2024: https://www.ppe.pl/news/343304/asobo-powoli-zegna-sie-z-microsoft-flight-simulator-ostatnie-wazne-nowosci-przed-premiera-sequela.html co nie oznacza, że tytuł nie będzie wspierany, ale teraz mają się skupić na premierze v.2024. Obstawiam wrzesień.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #816 dnia: Maja 28, 2024, 14:47:23 »
No i dla nas żaden problem. I tak każdy z nas pewnie kupi 2024, a zapowiadali, że wszystkie dodatki będą działały z nową wersją.

« Odpowiedź #817 dnia: Maja 29, 2024, 06:53:01 »
Szkoda tylko, że nie doczekaliśmy się polskich miast w fotogrametrii.

« Odpowiedź #818 dnia: Maja 29, 2024, 11:27:38 »
No i dla nas żaden problem. I tak każdy z nas pewnie kupi 2024, a zapowiadali, że wszystkie dodatki będą działały z nową wersją.
Oczywiście, tym bardziej że chodzą plotki ze MS utrzyma serwery MSFS2020 do końca 2025 roku ...

« Odpowiedź #819 dnia: Maja 29, 2024, 12:13:27 »
Oświećcie mnie - czy to, że MS utrzyma serwery dla MSFS 2020 do końca 2025 roku oznacza, że wszyscy posiadacze MSFS 2020 po tej dacie stracą możliwość korzystania z tego sima?
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #820 dnia: Maja 29, 2024, 15:43:00 »
Oświećcie mnie - czy to, że MS utrzyma serwery dla MSFS 2020 do końca 2025 roku oznacza, że wszyscy posiadacze MSFS 2020 po tej dacie stracą możliwość korzystania z tego sima?

Nie.

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #821 dnia: Maja 30, 2024, 11:17:16 »
Już wyłączają? Ja nawet nie zdążyłem zaktualizować do najnowszej wersji, a co dopiero polatać. Teraz muszę odkładać na nową wersję FS2024... jak żyć? hyhy :509:
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #822 dnia: Maja 30, 2024, 12:05:12 »
Nie.

To jaki skutek będzie miało wyłączenie serwerów? Zakładając, że to prawda.

Offline bla

• *
« Odpowiedź #823 dnia: Maja 30, 2024, 18:16:58 »
To jaki skutek będzie miało wyłączenie serwerów? Zakładając, że to prawda.
Pewnie do czasu, aż będziesz miał FS na dysku, mniej więcej taki jakbyś teraz włączył FS bez sieci. Jakieś podstawowe dane terenu, które są lokalnie i brak innych funkcji sieciowych. Ciekawe ile w różnego rodzaju dotychczasowych aktualizacjach MS (typu city update), danych jest lokalnie, a ile dogrywanie jest z sieci i czy w efekcie będą one nadal sensownie używalne.

I podstawowe pytanie. Czy po tym "dniu x", da się zainstalować od zera FS2020 na czystym systemie. Instalacja wymaga dostępu do danych na serwerach MS.
"Zalety" rozwiązań chmurowych, w których zależy się od łaski dostawcy :(.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #824 dnia: Maja 31, 2024, 08:12:36 »
Nie ma co tez dywagowac co bedzie za 1,5-2 lata poniewaz nie znamy dokladnie planow, na pewno planowany jest duze uaktualnienie dla obecnej wersji 2020:

SU_16 is planned for early 2025

a taka latka moze sporo namieszac i calkowicie zmienic obecny wyglad MSFS w jaki sposob on dziala i wykorzystuje dane. Poza tym wszedzie co moge znalezc, podawane jest 10 lat supportu, wiec nie wiem skad ta data 2025:
https://stormbirds.blog/2023/06/15/clarifications-faqs-and-comments-on-msfs-2024/. No i kolejna sprawa, jestem pewien ze w 2025 malo kto bedzie latal w 2020, tylko znaczna wiekszosc przesiadzie sie na 2024 ktory byc moze bedzie lepiej zoptymalizowany (co obiecuja).

www.yoyosims.pl