Autor Wątek: Thrustmaster F/A-18C Grip HOTAS  (Przeczytany 3334 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline castor

• *
  • Lonewolf
Thrustmaster F/A-18C Grip HOTAS
« dnia: Czerwca 07, 2019, 15:37:11 »
Thrustmaster F / A-18C Grip HOTAS - od 15 lipca w sprzedaży.
https://www.amazon.com/dp/B07H1Z3L67
https://www.youtube.com/watch?v=gDMIODVTwNw
« Ostatnia zmiana: Czerwca 07, 2019, 15:46:20 wysłana przez castor »

i5 12600K
27LG GL850-B
RTX 4080 Phantom GS
VR HP Reverb G2
TH Warthog
Lecimy z konkretami – rzekł dowódca skrzydła, patrząc na Mavericki

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Thrustmaster F/A-18C Grip HOTAS
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 07, 2019, 19:51:24 »
A jakie ładne żłobienia pod paluszkami:

Warto obejrzeć ten filmik. Podzielam zdanie o ergonomii.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 10, 2019, 09:20:54 »
Jabbers recenzuje nowego kija od F-18:

Thrustmaster - F/A-18C Hornet HOTAS Add On Grip - Review
https://youtu.be/EQJVn5NOSYQ
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 10, 2019, 21:08:34 »
Fajna sprawa, ale u nas cena pewnie w okolicach tysiaka  :|

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 10, 2019, 21:36:43 »
Fajna sprawa, ale u nas cena pewnie w okolicach tysiaka  :|

Właśnie nie wiem czy taka fajna, Rękojeść jest totalnie nieergonomiczna w stosunku do tej od A-10.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 10, 2019, 22:26:24 »
Niestety jest to wada gripów, które są replikami 1 do 1. Chyba lepiej by było by stworzyć coś bardziej ergonomicznego i tylko przypominającego oryginał. A te 1 do 1 to dla takich, których jara posiadanie takiej dokładnej  kopi. Fakt, że ten grip od Warthoga jest bardzo ergonomiczny.

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 10, 2019, 23:04:50 »
Pozwolę sobie wtrącić do dyskusji.
Skoro 1:1 jest nieergonomiczne, to czy oryginał także? Oglądałem filmik na YT z "narzekaniem". Czy w takim razie, w realnym lotnictwie projektują całość nieergonomicznie?
Skąd ta różnica?
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 10, 2019, 23:24:03 »
Skoro 1:1 jest nieergonomiczne, to czy oryginał także? Oglądałem filmik na YT z "narzekaniem". Czy w takim razie, w realnym lotnictwie projektują całość nieergonomicznie?
Skąd ta różnica?

Przede wszystkim stąd, że pilot wojskowy w tym przypadku siedzi w rękawicach (a przynajmniej powinien). Zazwyczaj to "zwiększa" nam wielkość dłoni, dlatego łatwiej coś sięgnąć. Na gołych dłoniach widać, jak ma problem z dojściem do przycisków z tyłu. Zauważ, że brak też podstawki pod brzeg dłoni. W realu pilot może siedzieć tutaj w takiej pozycji, że to mu może nie przeszkadzać (nisko wyciągnięta dłoń). Ja osobiście opieram dłoń na podstawce. W A-10C ona jest, tutaj jej nie ma. Miałem kiedyś joystick bez podstawki, różnica w zmęczeniu dłoni jest kolosalna.

Oczywiście, najfajniej byłoby samemu przetestować tę łapkę. Parę rzeczy jest fajne (np. pokrętło), ale bardziej przemawia do mnie pod wzgl. wygody wciąż wajcha od A-10C.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 10, 2019, 23:35:19 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 11, 2019, 17:36:32 »
Skąd ta różnica?
Jak tak słyszę takie rzeczy to myślę, że gdyby ci ludzie mieli w jakiś cudowny sposób możliwość polatać prawdziwymi samolotami, zaczeli by narzekać na FM  ;D
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 11, 2019, 21:02:54 »
Dokładnie  ;D  Ja się nie zastanawiam nad ergonomią, chce mieć 1:1 - wtedy mam największą przyjemność z latania, bo zawsze o jakiś krok bliżej realizmu. Poza tym w/g mnie rozwiązania USAF są naprawdę przemyślane i bardzo ergonomiczne.
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 14, 2019, 00:38:20 »
Jak tak słyszę takie rzeczy to myślę, że gdyby ci ludzie mieli w jakiś cudowny sposób możliwość polatać prawdziwymi samolotami, zaczeli by narzekać na FM  ;D
Niedawno miałem okazję wystartować i lądować jako pasażer najnowszym nabytkiem LOT. Rzeczywiście, nie trzepało samolotem jak w X plane podczas turbulencji i samolot leciał jak po szynie. Powinni coś w FM poprawić. ;)

Wracając do tematu. Podoba mi się, że powstaje wierna kopia, ale to dobre dla "pitbuilderów". Jak wspomniał Jankes wszystko jest dobrze przemyślane i zaprojektowanie, ale w prawdziwym samolocie. Siedząc przed biurkiem na zwykłym fotelu ten HOTAS może sprawiać dziwne wrażenie. Jestem przekonany, że w prawdziwym kokpicie będzie idealnie pasował do pozycji pilota.
Na 1:1 nie wystarczy wierna replika :).  Na ergonomię potrzeba wiele więcej... 

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 14, 2019, 10:16:15 »
Żeby to jeszcze było 1:1.

Ciągle się zastanawiam nad zakupem przy okazji jakiegoś black friday, ale ta głupia wciskana kołyska obok RECCE mnie konkretnie zniechęca.

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 14, 2019, 11:13:47 »
W świniaku akurat popsuli ergonomię w tym co nie jest zgodne z oryginałem. Dziwiłem się jakim cudem dłoń bez rękawiczki ledwie mi się mieści w tym gripie, okazało się, że TM dodał coś od siebie. W oryginale nie ma tej dodatkowej wajchy i przycisk NWS nie wystaje na pół centymetra z uchwytu. Wajcha akurat się przydaje, szkoda tylko, że nie jest analogowa, tylko zwykły przycisk. Przycisk NWS mogliby jednak zrobić lepiej tak jak w prawdziwym A-10.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 14, 2019, 11:34:32 »
Bez przesady, tak to właśnie wygląda w F-16:

A-10 faktycznie nie ma dźwigni NWS, ale to można zdemontować. A kształt przycisków czasem różni się w zależności od serii.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 14, 2019, 11:36:31 »
Arcydzieło 😍😍😍
F-16C Block50 driver...