Autor Wątek: HP Reverb opinie, wrażenia  (Przeczytany 49647 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
Odp: HP Reverb opinie, wrażenia
« Odpowiedź #75 dnia: Czerwca 12, 2019, 15:52:36 »
Tutaj samsung dał ciała, WMR nie ma z tym nic wspólnego. Tylko niektóre modele Odyssey miały ten problem. Co do myszki to kursor przełączał się na ekran główny podczas ściągania gogli. Wystarczyło je odchylić żeby czujnik zbliżeniowy zarejestrował zdjęcie gogli przesunięcie kursora na okno dcs,  kliknięcie i po temacie. Ja nie zauważyłem żadnej różnicy w działaniu ASW i Motion Reprojection, przynajmniej ASW 1.0.
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #76 dnia: Czerwca 12, 2019, 16:14:20 »
Tutaj samsung dał ciała, WMR nie ma z tym nic wspólnego. Tylko niektóre modele Odyssey miały ten problem. Co do myszki to kursor przełączał się na ekran główny podczas ściągania gogli. Wystarczyło je odchylić żeby czujnik zbliżeniowy zarejestrował zdjęcie gogli przesunięcie kursora na okno dcs,  kliknięcie i po temacie. Ja nie zauważyłem żadnej różnicy w działaniu ASW i Motion Reprojection, przynajmniej ASW 1.0.
No nie wiem, za stery chyba jednak devsi WMRa odpowiadali i to z nimi był problem. Możliwe, że kłopot był w niestandardowej rozdzielczości Samsunga. Jeśli wina byłaby po stronie sprzętu to nie udałoby się tego naprawić, a w większości gier jednak wyeliminowano ten problem. Faktycznie, siedzę sobie w kokpicie i  co chwilę ściągam gogle, żeby cokolwiek przełączyć, albo na ślepo staram się trafić w ten skrót klawiaturowy. Zero problemu ;-) Żeby można go było chociaż zmienić, albo wyłączyć programowo. Niektórzy zaklejają czujnik zbliżeniowy, ale to słaby pomysł, bo można sobie oledy wypalić przez to. Cały czas pracują na sterami, teraz na pewno wydajność jest dużo lepsza. Gdy przesiadałem się z DK2 trzeba było grzebać w plikach konfiguracyjnych, żeby uzyskać sensowną jakość obrazu, teraz odpowiednie wartości są już tam wbite domyślnie. Niech walczą, im więcej konkurencji tym lepiej dla nas konsumentów :-)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #77 dnia: Czerwca 12, 2019, 16:19:44 »
Wystarczy w wyszukiwarkę wbić frazę "odyssey eyes misalignment"...

Ale co? W przypadku HP Reverb'a? Nie ma takich postów, co innego Samsung. Ewentulane Crash'e w przypadku HP Reverb i WMR spowodowane były updejtem W10. Po reinstalacji człowiek pisał, że jest ok, a drugi zobaczymy co dziś napisze. Jakoś na to o czym piszesz to nikt się skarżył. Bardziej ludzie się zastanawiają jak poprawnie ustawić % przy PD i to tyle. Zresztą co sprzęt to obczaj. Są tacy co się skarżą, że myszka im źle chodzi na każdym komputerze inaczej ;).

Przy Rifcie S za to też piszą, że coś się dzieje, jakieś byłyski białego ekranu czasem https://forum.il2sturmovik.com/topic/51472-rift-s-momentary-lens-flash/ , a i some1 o tym pisał. VR to wciąż zdaje się kwestia wyrzeczeń i gimnastyki użytkownika.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: Czerwca 12, 2019, 16:37:54 »
Ten "misalignment" dotyczył tylko Samsungów Odyssey i Odyssey Plus - całkiem możliwe, że to przez ich rozdzielczość, chociaż niektóre modele działały ok ;)
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #79 dnia: Czerwca 12, 2019, 18:02:54 »
Ten "misalignment" dotyczył tylko Samsungów Odyssey i Odyssey Plus - całkiem możliwe, że to przez ich rozdzielczość, chociaż niektóre modele działały ok ;)

Tak, w dodatku problem dotyczył tylko konkretnych aplikacji, nie występował wszędzie. Oczywiście pech chciał, że akurat DCS na to musiał zachorować, wcześniej miał z tym problem IŁ, Elite, . To że coś takiego się przytrafiło to normalna sprawa, choroba wieku dziecięcego. Irytujące było/jest to, że po ponad 2 latach nadal nie został on permanentnie wyeliminowany. Reverb też ma nietypową rozdzielczość, więc ja bym się jednak na jakiś czas wstrzymał, niech go inni przetestują ;-)

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: Czerwca 12, 2019, 18:11:19 »
Testują, testują... Tu krótki cytat z testów w DCS:

"IMO the Reverb is a game changer for DCS. I was just doing Case III carrier landings (night) in the F-18 and the difference between My Lenovo (1440 x 1440) and the Reverb is stunning. It's a lot more fun when everything is clear like the carrier deck, runway, and lights. Even the moon was pretty clear. The carrier deck has incredible detail now. "

Link: https://forums.eagle.ru/showpost.php?p=3946194&postcount=1527
F-16C Block50 driver...

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: Czerwca 13, 2019, 11:39:55 »
Bezpośrednie porównanie Rift S z Reverb:

https://forums.eagle.ru/showpost.php?p=3947691&postcount=11
F-16C Block50 driver...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #82 dnia: Czerwca 13, 2019, 11:45:11 »

Tak, ten efekt 3D o którym piszą to jakiś fake news ;D. Tu kolejny nie widzi żadnej różnicy: https://forum.il2sturmovik.com/topic/43948-reverb-new-offering-from-hp/page/9/?tab=comments#comment-784269 (ponoć też obniżenie do 60Hz jak ktoś dostrzegał taki problem to rozwiązało problem).
Temu akurat zrypał się kabel niestety: https://forum.il2sturmovik.com/topic/43948-reverb-new-offering-from-hp/page/8/?tab=comments#comment-783983 , trochę to nie za fajne.

www.yoyosims.pl

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: Czerwca 13, 2019, 11:51:50 »
Zawsze znajdzie się ktoś komu coś nagle nie pasuje ;)
F-16C Block50 driver...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #84 dnia: Czerwca 13, 2019, 11:56:30 »
Zawsze znajdzie się ktoś komu coś nagle nie pasuje ;)

Jemu pasuje, on jest zachwycony Reverbem, kwestia, że chyba przerywa mu kabel albo łącze. Powinien sprawdzić na innym PC wg. mnie jeszcze.

Ps. a w zasadzie nie wiem, wtyczki Reverba to Display Port i USB 3. Czy HDMI?

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #85 dnia: Czerwca 13, 2019, 12:01:43 »

A dosłownie kilka postów wyżej kto inny napisał, że jak dla niego różnica w czytelności nie jest duża i woli Rifta: https://forums.eagle.ru/showpost.php?p=3947236&postcount=3
I bądź tu mądry. YoYo, kup to wreszcie bo muszę przetestować :D
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: Czerwca 13, 2019, 12:02:22 »
DP i USB 3.0 Z tymi różnicami to może być tak, że ktoś z dobrym wzrokiem zobaczy mega różnice, a ślepawy prawie żadną :D Parametry różnią się mega - musi być zauważalna różnica.
F-16C Block50 driver...

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #87 dnia: Czerwca 13, 2019, 12:09:52 »
Wiesz, ale jak czytam że piksele w rifcie są 4-6 raza większe, to też pukam się w głowę.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #88 dnia: Czerwca 13, 2019, 12:15:55 »
No to brzmi dziwnie, ale takie mogą być jego odczucia.
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #89 dnia: Czerwca 13, 2019, 13:58:27 »
No to brzmi dziwnie, ale takie mogą być jego odczucia.

Coś w tym może być, WMR stosuje technikę, w której piksele na środku są bardziej "zagęszczone" od tych po bokach. Odpowiednio zniekształcany jest obraz i korygowany soczewkami. Czyli może sprawiać wrażenie, że piksele na środku są gęściej rozmieszczone niż wynika to ze specyfikacji. Minusem jest niestety problem z geometrią obrazu, wiele osób to odczuwa, w tym ja. W vive,oculusach wszystko jest proste, WMR podczas poruszania głową daje "dziwny" odbiór, ściany są wykrzywione, taki lekki efekt rybiego oka. W Samsungu O można to było zniwelować idealnym dopasowaniem gogli do twarzy i manipulowaniem gąbkami (ja włożyłem cieńsze i już mnie to nie boli)