Jankes miałeś oba na nosie, ale z niektórymi stwierdzeniami ciężko mi się zgodzić, bo brzmią nielogicznie. Gdyby wszystko mi w tym grało dawno już bym też na tym latał.
Po pierwsze jak sprawdzając 6 na Pimax obraz mógł być bardziej rozmyty niż w Reverb. Ten drugi ma dużo mniejszy sweet spot i dużo mniejszy FoV. Jeśli w Pimax przeszkadzały Ci rozmycia na brzegach to nie wiem jak bardzo musisz się wychylić w Reverb aby ich nie mieć. Coś jak na filmach z egzorcyzmami

Po drugie z tym SDE. Zgadzam się, że jest widoczny w Pimax, ale ciężko nim tłumaczyć, że nie widziałeś kontaktu. To tak jak z monitorami FullHD i 4k. Im mniejsza plamka tym gorzej. Tu jeszcze dochodzą małe panele. Zdaję sobie sprawę, że mamy też technikę skalowania zależną od tytułu, ale na dziś SDE w takim tytule jak DCS czy Ił2 chyba nie przeszkadza w spottingu. Większy pixel to większa kropka. Fizyki nie oszukasz. Nie da się podświetlić pół pixela. Co innego rozpoznanie co to leci... tutaj pełna zgoda Reverb musi górować.
Po trzecie reprojekcja - nie wiem jaka jest w Reverb. Zgadzam się, że w Pimax nie jest idealna do tego stopnia, że ja z niej nie korzystam, ale... żadna reprojekcja nie jest w stanie dorównać pełnemu odświeżaniu klatek. Przy pimaxowym 64Hz nie ma żadnych artefaktów, ghostingu a DCS i Ił jest w stanie to uciągnąć na 64fps przy zaawansowanych gratach w kompie. Tym bardziej Twoich.
Z tego co pisałeś to Iłka nie latasz. Może nie znasz specyfiki walki na serwerach tam. Z Reverbem gwarantuję długo byś nie pożył. Widok ostrych drzew i obiektów szybko zbliżających się w 4k raczej nie wynagrodził by Ci tego. Pewnie latasz na ulubionym F-16 w DCS i tam się zgodzę, że przy AWACS i radarze jesteś w stanie nie dać się zaskoczyć z takim fov jak masz.
Znalazłem też ciekawe porównanie Reverb do Indexa na forum Iłka:
https://forum.il2sturmovik.com/topic/53603-valve-index-vs-hp-reverb-through-the-lens-pictures/?tab=comments#comment-815845 Bardzo wnikliwy bym rzekł. Ostatecznie zostawił sobie do Iłka Indexa, potwierdzając jednak świetną rozdzielczość Reverba w centrum.