Autor Wątek: HP Reverb opinie, wrażenia  (Przeczytany 49905 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: HP Reverb opinie, wrażenia
« Odpowiedź #510 dnia: Grudnia 07, 2019, 13:05:25 »
Jakim cudem, na oledach źle odwzorowywał, może właśnie zbyt dobrze ;-)

Wysłane z mojego SM-T819 przy użyciu Tapatalka

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #511 dnia: Grudnia 07, 2019, 13:17:04 »
OLED oledowi nierówny. Ekrany w CV1 nie schodziły do zera, żeby uniknąć smużenia.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #512 dnia: Grudnia 07, 2019, 13:46:11 »
OLED oledowi nierówny. Ekrany w CV1 nie schodziły do zera, żeby uniknąć smużenia.
Faktycznie, doczytałem. W Samsungu mam całkowitą ciemność, ale faktycznie przy dużych kontrastach smużenie czerni jest widoczne. Fajnie wiedzieć, ze misje nocne dobrze się prezentują w Reverbie, tego się najbardziej obawiałem.

« Odpowiedź #513 dnia: Grudnia 09, 2019, 15:25:09 »
Macie w swoich Reverbach taką zapinkę usztywniającą złączę? Możecie podać S/N waszych gogli z Xkom?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #514 dnia: Grudnia 09, 2019, 16:59:11 »
Ja mam taką zapinkę, ale gogle z niemieckiego oddziału HP.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2019, 17:12:08 wysłana przez sokolus »
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

« Odpowiedź #515 dnia: Grudnia 09, 2019, 17:05:28 »
Dzięki Sokolus. Masz na pewno nową rewizję. Ja dostałem starą niestety. Brak zapinki i dużo niższy S/N.

Ale dalej jestem ciekaw co daje sklep z Polski.

Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #516 dnia: Grudnia 09, 2019, 17:51:55 »
Opis masz w recenzji, tak jest zapinka i nawet fotki zapinki :).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #517 dnia: Grudnia 09, 2019, 18:01:43 »
Ja również miałem zapinkę w zestawie. Ktoś już zaprojektował taki klips do wydruku 3D:

https://www.thingiverse.com/thing:3691612
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #518 dnia: Grudnia 09, 2019, 18:19:28 »
Ok, dzięki!

Win10 64bit

« Odpowiedź #519 dnia: Grudnia 09, 2019, 18:56:26 »
Przyszły Reverby i jest gorzej niż myślałem. Jestem kompletnie na ten moment rozbity.
Prawdopodobnie są to jakieś egzemplarze po zwrocie/serwisie, wszystko wskazuje, że to ta nieudana partia, bo są z maja. Mają jeszcze rok gwarancji, bo to wersja pro. W moim egzemplarzu wszystko wydaje się być w porządku, przynajmniej przez pierwszą godzinę użytkowania.
Niestety się dość wyraźnie grzeją, przód jest bardziej niż letni i niestety czuję to też na oczach mając je na głowie.
A jak jest u was po tej nowej rewizji? Przód jest ledwo ciepły, czy dość wyraźnie czuć, że się grzeje?

Pierwsze wrażenia:
Obraz jest po prostu fenomenalny, jest lepiej niż myślałem. Wszystko klarowne, cele widać z daleka, zero rzucającej się w oczy pikselozy. Moim zdaniem to wygląda nawet lepiej niż na monitorze fullHD.
Namierzanie celów jest bez porównania lepsze, bardzo wyraźnie się odcinają na tle nieba, ziemi, bo nie widać pikselozy. Dla mnie to wręcz gigantyczna różnica, pierwszy raz w końcu zauważam samoloty, do tej pory czy to z trackirem, czy w VR moja spostrzegawczość bardzo kulała, tutaj natychmiast wyraźnie odcinają się od tła. W moim odczuciu to prawdziwa przepaść.
To zdecydowanie kolejna generacja, odczuwalny przeskok jest znaacznie większy między Reverb, a Samsungiem O, niż między Vive a Samsungiem O.
Jeśli masz IPD 63-65, pod symulatory absolutnie polecam, pomimo minusów miażdżą system, tutaj po prostu nie ma porównania do innych modeli.
Gogle to chłam, ale ten obraz wynagradza wszystko, praktycznie przestałem używać zooma.

Ok, dobrze już było to teraz schodzimy trochę na ziemię ;-)
- Brak regulacji IPD to po prostu buractwo i nie ma opcji, aby ktoś o nie defaultowym IPD tych gogli czuł się w nich komfortowo.
Jest gorzej niż w Samsungu, gdy przestawię go na IPD 63 (mam 67) cały czas ma się wrażenie lekko wykręconych gałek ocznych, sweet spot jest bliski zeru.
FOV jest beznadziejny, nie ma opcji aby był on podobny do Samsunga O, nawet gdy biorę pod uwagę, że tracę ok 10 stopni przez brak regulacji. Zarówno poziomy jak pionowy FOV jest najmniejszy jaki widziałem w jakichkolwiek goglach, ale jeśli ktoś ma IPD 64 pewnie jest w miarę ok i strawnie.
Utylizacja ekranów jest bardzo dobra, są one policzone totalnie na styk, ja peryferyjnie widzę ich brzegi, gdybym miał IPD 64 (sprawdzałem, przesuwając ekrany) akurat idealnie wypełniają ten FOV fabryczny. To 114 stopni to nie wiem jak policzyli, ledwie się kokpit myśliwca w nim mieści.
Aberracja chromatyczna i zniekształcenia są niewielkie.. jeśli ktoś ma IPD 64, dodatkowo mały FOV to maskuje.
Komfort beznadziejny, mocno napierają na twarz, a gęba jak w piekarniku, dość mocno się grzeją, dłuższe sesje raczej będą problematyczne, a latem odpadają.
Słuchawki, ujdą w tłoku, choć ciężko je prawidłowo ustawić na głowie.
Przewód, naprawdę marny dowcip, trzeba było kabel od trójfazówki zamontować :) Chociaż nie wiadomo, czy nie byłby wygodniejszy, prawdziwy dramat. Pomyśleć, że narzekałem na stary przewód w Vive. On przy nim to szczyt elastyczności i komfortu.
Beznadziejne, ultra niewygodne kontrolery i to pomijając, że to WMR. Samsungowe (też WMR ) to zupełnie inna klasa, bez porównania lepsze i wygodniejsze.
- Czerń, wiadomo, marna ale nie jest to nic strasznego, tak samo kolory. W porównaniu do Samsunga wszystko jest sprane i wyblakłe, dodatkowo jest podbity sztucznie kontrast, aby to spranie nie rzucało się tak w oczy.
Jak ktoś nie latał długo na OLEDach to pewnie nie zwróci na to uwagi. W każdym razie brak czerni nie razi mnie tak bardzo jak się tego obawiałem, ale psuje immersję.
W misjach nocnych latając w Samsungu oczy musiały przyzwyczajać się do ciemności co mocno dodawało realizmu i klimatu. Tutaj, jak na monitorze, jak się nie wie co się traci to nie będzie przeszkadzało.

No i lipa sam nie wiem teraz, czy je zwracać, czy sobie latać na nich wykręcając oczy z fatalnym FOV i dramatycznym sweet spotem. Może lepiej byłoby jakbym w ogóle ich nie oglądał :-)

A i jeszcze kamery mają mniejszą czułość od Samungowych, łatwiej gubią tracking i USB jest baardzo wybredne, musiałem powachlować wtyczkami, żeby łaskawie załapały.

To takie pierwsze wrażenia po godzinie zabawy.

Jeśli ktoś ma przeciętny IPD to pomimo ich wad, polecam. Różnica jest ogromna w stosunku do poprzednich generacji. 
Jeśli ktoś nie bawi się symulatorami, to najprawdopodobniej najgorsze obecnie gogle na rynku, ale ten obraz po prostu wbija w ziemię.

Wydajnościowo jest lepiej niż w Samsungu, nie potrzeba tak dużego SS jak w nim, aby obraz był strawny. Natywna rozdzielczość jest wystarczająca.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2019, 19:05:09 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #520 dnia: Grudnia 09, 2019, 19:06:38 »
Hehe widzę, że pierwszy kontakt z Reverbem masz podobny do mojego ;). Daj sobie czasu a będzie dobrze. Jak już opadnie kurz i pierwsze emocje to nawet je polubisz. Fakt z kablem będzie walka, ciśnienie na nos trzeba jakoś przeboleć (dosłownie), ale jakość obrazu wynagrodzi cierpienia. Aż nawet zakupiłem wczoraj Project Cars 2 i cieszę michę śmigając autami po torach. W Ił-2 multi wreszcie mam komfort psychiczny, że lecę zaatakować wroga a nie przyjacielski samolot ;)
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #521 dnia: Grudnia 09, 2019, 19:22:05 »
Przyszły Reverby i jest ....

A te z Allegro? X-kom miał drugą rewizję, temperatura także poniżej "letniej".
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #522 dnia: Grudnia 09, 2019, 19:25:52 »
Tak allegrowe. Pro są o tyle fajne, że faceplate składa się z 2 części i można dość łatwo pseudo skórę wymienić na coś od VRcover. Boję się jednak tego grzania, ponoć ekrany padały z przegrzania.
Jeśli zdecyduję się zostać przy Reverbach, to pewnie i tak poczekam na te z x-kom.
Czy u was to grzanie się nie jest odczuwalne i wewnątrz gogli tego nie czuć?

Hehe widzę, że pierwszy kontakt z Reverbem masz podobny do mojego ;). Daj sobie czasu a będzie dobrze. Jak już opadnie kurz i pierwsze emocje to nawet je polubisz. Fakt z kablem będzie walka, ciśnienie na nos trzeba jakoś przeboleć (dosłownie), ale jakość obrazu wynagrodzi cierpienia. Aż nawet zakupiłem wczoraj Project Cars 2 i cieszę michę śmigając autami po torach. W Ił-2 multi wreszcie mam komfort psychiczny, że lecę zaatakować wroga a nie przyjacielski samolot ;)

Niestety u mnie dochodzi jeszcze IPD naprawdę na styk, muszę się dobrze nagimnastykować aby w obu soczewkach był ostry obraz, widzę też  masakryczne "god rays" na kontrastowych napisach. To nawet nie jest "god rays", napisy są zwyczajnie podwójne.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2019, 19:31:59 wysłana przez gcze »

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #523 dnia: Grudnia 09, 2019, 19:29:44 »
Oni coś zmienili z systemem chłodzenia w Rev.2 - moje się troszkę grzeją ale to na pewno nie "gęba w piekarniku". Z zewnątrz są letnie - w środku w ogóle nie czuć, że coś się grzeje. Najcieplejszy punkt to chyba oczka kamer.

Ja po zobaczeniu jakości obrazu nie mogłem się cofnąć wstecz. Dużo łatwiej jest oddać FOV i sweetspot. Poza tym nie ma tragedii - jak bym przeczytał taki opis przed kupnem to bym się załamał. Ja mam zupełnie inne odczucia, a miałem zarówno Odyssey Plus jak i Pimaxa 5K+. Co do wygody to dla mnie jest super - kabel już umocowałem sobie przy fotelu, jedna trytka na goglach co by klips nie smerał po szyi i jest gitara. Na twarzy leżą super - nawet mam je dość luźno i w ogóle mnie nie męczą. Widać można je albo kochać albo nienawidzić :D
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #524 dnia: Grudnia 09, 2019, 19:36:49 »
Oni coś zmienili z systemem chłodzenia w Rev.2 - moje się troszkę grzeją ale to na pewno nie "gęba w piekarniku". Z zewnątrz są letnie - w środku w ogóle nie czuć, że coś się grzeje. Najcieplejszy punkt to chyba oczka kamer.
Te moje też nie są jakieś gorące, ot coś między letnie, a lekko ciepłe. Wewnątrz możliwe, że odczuwam grzanie przez pseudo skórę i bardzo ścisłe dopasowanie. Czuję się w nich jak w goglach do nurkowania, zero wentylacji.
Szkoda, że nie mam jakiegoś konkretnego porównania, może to egzemplarz po serwisie i coś już w nim poprawili. Nie sądzę aby cała ta majowa partia gogli wylądowała w śmietniku.  Ekrany nie mrugają, nie zaobserwowałem też innych problemów.
Problemy z USB już się chyba wyjaśniły, nie odpiąłem Samsungów ;-)