Miałem wczoraj możliwość zabawy z Rift S u powyższego kolegi

.
1,5h, więc też niezbyt wiele ale już jakieś zdanie można sobie wyrobić. Ogólnie jestem pozytywnie nastawiony do nowego "0". Naprawdę różnic między Pimax 5k+, a Rift S w zakresie odbioru obrazu to trudno tutaj się doszukać, a Rift S przecież dużo tańszy. Jeśli ktoś myśli o Pimaxie to jak bym się mocno zastanowił. W Oculus nawet mam wrażenie, że kolorki były żywsze i bardziej kontrastowe. FOV oczywiście to inna bajka i tutaj wygrywa Pimax ale też za tym idą wymagania sprzętowe i przyzwyczajenie się do czkawki. Na rzecz też Rift S przemawiają - IL-2 BoX: stałe 80 klatek, brak smużenia od śmigła, celownik się nie rozjeżdża, podwójnych samolotów nie widać. W DCS było 40 klatek i co ciekawe dodam, że to jednak styka. Różnic między 45, a 40 faktycznie nie ma. W kabinie idzie wszystko odczytać nie gorzej niż w Pimax. Porównując do Oculus CV1 jest duża zmiana na plus. Mniej też problemowy sprzęt. Testowałem też w Prepar 3D i tutaj też całkiem dobrze to chodziło (40 fps). Owszem FOV jest mniejszy, ale idzie się przyzwyczaić, ale co ważne artefaktów tutaj nie doświadczysz (coś tam było w DCS ale to drobnostki, które pewnie softowo się z czasem rozwiąże). Bardzo dobrze czytelny HUD w DCS, tu też bez artefaktów. Co do śledzenia nie zauważyłem żadnych problemów, działa to jak z latarniami nawet w półmroku. Obrazu sprzęt nie gubił. Mocowanie na głowie jest stabilne, głośniczki do niczego, ale to już wszyscy wiedzą. Mam wrażenie, że sprzęt bardziej się grzał i jest za to w nim cieplej niż w Pimax 5k+. Jakoś Pimax był dla mnie bardzo wygodny. Wracając do IPD, mam jakieś 66-67, tu było ok dla mnie, soczewki są dużo większe. Z minusów jest obraz na brzegach, który sie rozmazuje (albo to kwestia soczewek), trzeba po prostu obracać głową, a nie źrenicami i o tym pamiętać. Pewnie to kwestia wprawy i przyzwyczajenia. Szczerze to w tej cenie (około 2k) to na teraz na pewno jest to sprzęcior wart tej ceny i wcale nie ustępuję temu co miałem na głowie (albo i jest lepiej: Vive, Oculus DK1, CV1, Pimax 5k+). Jakby był FOV na poziomie 130 to byłoby super w tej cenie i jak na tę chwilę. Oczywiście to dalej nie to, co bym chciał finalnie kiedyś ujrzeć, to dalej nie obraz "żyleta" jak na monitorze i wciąż bolączki całego segmentu VR w zakresie symulacji lotniczej, ale sądzę, że warto brać nowe "0" pod uwagę jak ktoś szukać czegoś w rozsądnej cenie i jest w stanie zaakceptować aktualny FOV, no i nie dysponuje PC prosto z NASA ;>. Teraz czekam by zobaczyć kiedyś tam Reverba :].