Gcze używasz jeszcze Indexa czy oddałeś? Ostatnio gdzieś czytałem, że w nowym steamvr można ustawić brightness na 85-90% i tym samym znacząco zmniejszyć efekt glare.
Sam czekam cały czas na dostępność gogli w sklepie Steama.
Finalnie minimalnie plusy przeważyły i zostały, ale to ze względu na zabawę w "room scale". Tutaj mają jednak sporo zalet, choćby to, że nie parują szkła i można je mocno zacisnąć na głowie i nie powoduje to dyskomfortu. Nie lubię jak mi świat łapie laga, bo gogle lecą bezwładnością przy gwałtownych ruchach.
Przeprosiłem się też z nimi częściowo w DCSie. Poprawa klarowności jest odczuwalna w F-14 i nim wolę latać na Indexach. Niestety to działa tylko przy dużym SS i to jest bolesne, bo obraz ma bez porównania gorszą rozdzielczość niż w Reverb, a wymagania sprzętowe są wtedy znacznie większe.
Bawiłem się jasnością, ale finalnie i tak zostałem na 100%, ta jasność jednak wydaje się optymalna, czasami można ją zmniejszyć, przy dużych kontrastach i ciemnych lokacjach. To faktycznie zmniejsza glare i brak czerni nie rzuca się wtedy tak mocno w oczy.
Tym bardziej, że w dzisiejszej aktualizacji podnieśli brightness dla Indexa do wartości 160.
To jest bardzo zła wiadomość dla kogoś, kto chciałby w przyszłości kupić używki

Moim zdaniem całkowicie bez sensu jest takie podbijanie jasności, nie wiem kto tak lubi sobie spawać oczy.
OLED z tego nie będzie, to tylko kombinowanie na siłę. Regulacja jasności w StemVR jest od momentu jak je kupiłem, tylko podbijają maksymalną wartość.
Jak nic nowego w tym roku nie pojawi się na horyzoncie, to pozostanie mi pewnie zbieranie ma Pimax 8kx, Index i tak pewnie zostanie, ze względu na komfort.
Te gogle mają sporo wad ale i sporo zalet. Wszystko zależy od tego co jest dla kogo istotne.
duże pole klarownego widzenia - za to bardzo mały sweet spot
bardziej ostry obraz od innych podobnych rozdzielczości - niestety przez to dużo bardziej rzucający się w oczy shimmering
trochę większy FOV od konkurencji - ale masakryczny glare
mniejszy SDE prze LCD i dyfuzor - niestety brak czerni i sprawne kolowy w porównaniu do OLED
świetny dźwięk, komfort braku ucisku na uszy - kosztem tego, że słychać je z zewnątrz i nie izolują od otoczenia tak jak AKG Samsungowe (to kłopot jak komputer nie jest zbyt cichy)
Świetna jakość wykonania, spasowania - rekordowo ciężkie
Tak to wygląda, nie jest tak, że coś jest za darmo