Autor Wątek: Flying Circus - Jaki zestaw VR wybrać?  (Przeczytany 7149 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Flying Circus - Jaki zestaw VR wybrać?
« dnia: Lipca 12, 2019, 09:39:49 »
Witam, to mój pierwszy post na tym forum. Jeśli poniższe pytania okażą się zadane nie w tym miejscu, to z góry przepraszam.

Zaraziłem się ostatnio ideą latania w FC w VR, ale - przyznam - jestem graczem starej daty (Red Baron!) i miałbym pytanie od czego w zasadzie zacząć.

Jakie okulary są w tej chwili najlepszą opcją, co się sprawdza? Czy coś polecacie?
Czy jest sens uruchamiać to na karcie GeForce GTX 1060?

W VR to pozycja obowiązkowa. Nic nie zrobiło na mnie tak dużego wrażenia w VR jak szmatoloty.
« Ostatnia zmiana: Lipca 12, 2019, 11:19:48 wysłana przez KosiMazaki »

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Flying Circus - Jaki zestaw VR wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 12, 2019, 09:58:18 »
Oculus Rift S to najbardziej bezproblemowa opcja, o ile masz typowy rozstaw oczu.

Z GTX 1060 szału nie będzie, ale powinno działać. Zakładam że to desktop?
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 12, 2019, 10:48:01 »
Tak, jak najbardziej PC.
Dzięki za namiary na oculusa.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 12, 2019, 10:55:57 »
Tylko nie pomyl z Rift CV1 ;)

« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 12, 2019, 11:51:45 »
Dzięki za wydzielenie wątku.

« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 12, 2019, 12:14:07 »
Oculus Rift S nie są aktualnie oficjalnie dostępne w Polsce, z tego co widzę. Nie licząc allegro, ale tam i tak pochodzą np. z amazona de lub uk, jak się domyślam.

Czy np. HTC Vive jest rozsądną alternatywą?

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 12, 2019, 12:19:06 »
Oculus Rift S nie są aktualnie oficjalnie dostępne w Polsce, z tego co widzę. Nie licząc allegro, ale tam i tak pochodzą np. z amazona de lub uk, jak się domyślam.

Mam Vive PRO i wszystko wygląda zachwycająco... ale mam trochę lepszą kartę niż Ty (2080Ti)...

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 12, 2019, 13:08:27 »

Jak nie jest jak jest:
https://www.morele.net/gogle-vr-oculus-rift-s-virtual-reality-headset-301-00178-01-4145397/
https://www.x-kom.pl/p/497001-gogle-vr-oculus-rift-s.html

Zresztą jeśli kupisz na amazon.de, czy amazon.pl, to i tak będzie wysłany z magazynów w Polsce.

Vive (bez Pro) jest kiepską alternatywą, nowego na pewno nie warto kupować. Vive Pro obecnie również jest mało opłacalne, wchodzą już na rynek lepsze headsety. Ale to i tak nie na Twoją kartę.

« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 12, 2019, 13:34:57 »
WTF? Przychodzi nowy użytkownik, pyta się o konkretny sprzęt, odpowiadam i Ty masz jakiś problem? Idź sobie pojęcz do działu o VR.
WTF?
Co Twój wpis wnosi sensownego oprócz chwalenia się Twoim 2080Ti i Vive Pro ...
To chyba nie ten poziom sprzętu?
Raz nowy Kolega nie napisał jakim budżetem dysponuje jaki ma IDP oraz konfigurację PC?
Dwa z moich doświadczeń wiem, że dzięki kilku radosnym operacjom związanym z IL2 zawartym w tym temacie https://forum.il2sturmovik.com/topic/34266-copypaste-settings-plus-zoom-for-best-spotting-and-id-odyssey-pimax5k-rift-s-rift/ BoX-y całkiem fajnie działają na wielu sprzętach
Zwyczajnie wyjaśnić i tyle boimho  BoX całkiem nieźle działa na CV-1 oraz GTX1080 i to wystarcza na początek VR ...
ps.
I tyle mojego jęczenia po za działem VR...

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 12, 2019, 13:46:06 »
WTF?
Co Twój wpis wnosi sensownego oprócz chwalenia się Twoim 2080Ti i Vive Pro ...
To chyba nie ten poziom sprzętu?
Raz nowy Kolega nie napisał jakim budżetem dysponuje jaki ma IDP oraz konfigurację PC?
Dwa z moich doświadczeń wiem, że dzięki kilku radosnym operacjom związanym z IL2 zawartym w tym temacie https://forum.il2sturmovik.com/topic/34266-copypaste-settings-plus-zoom-for-best-spotting-and-id-odyssey-pimax5k-rift-s-rift/ BoX-y całkiem fajnie działają na wielu sprzętach
Zwyczajnie wyjaśnić i tyle boimho  BoX całkiem nieźle działa na CV-1 oraz GTX1080 i to wystarcza na początek VR ...
ps.
I tyle mojego jęczenia po za działem VR...

Wierz mi, że się nie chwalę gratami, bo jakoś mnie to nie kręci, a i jakbym chciał to robić, to bym sobie zrobił sygnaturkę i każdy by widział przy każdym poście.
Odpowiedziałeś koledze rzeczowo powyżej i bardzo dobrze, chwała ci za to.

« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 12, 2019, 13:48:21 »
Ok. Mnie też trochę poniosło ;) Wybacz. W końcu mamy tu sobie pomagać.

« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 12, 2019, 14:25:42 »

« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 12, 2019, 14:40:27 »
W końcu mamy tu sobie pomagać.
Już lubię to forum!

Co do konfiguracji sprzętowej to mam i5-2500 3.3GHz, 8GB RAM, karta GeForce GTX 1060 6GB. Na ile się orientuję do RoF/FC powinno wystarczyć. Czy VR powoduje duży narzut na wydajność?

Czy Vive Pro oferuje (zauważalnie) lepsze doświadczenia? Bo jak zrozumiałem, jakbym to rozpatrywał to bym musiał wymienić kartę graficzną, a w praktyce pewnie płytę ze wszystkim?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 12, 2019, 15:14:18 »
Tak, narzut VR na wydajność jest dość duży. Generalnie spadek FPS względem monitora rzędu 30-50% nie jest niczym niezwykłym. Rift S pod tym kątem i tak ma najniższe wymagania.

Vive pro ma lepsze wbudowane słuchawki, możliwość regulacji rozstawu oczu i inny ekran, na którym pewne rzeczy będą wyglądać lepiej, a niektóre gorzej. Oraz bardziej niezawodny system śledzenia, którego raczej i tak nie docenisz grając w symulatory. Nic co by obecnie usprawiedliwiało 2-3x wyższą cenę.

« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 14, 2019, 13:10:18 »
Jeśli nie chcesz wymieniać całego pc to najsensowniej byłoby zapolować na używany oculus cv1, pewnie sporo ich się teraz pojawi w dobrych cenach. VR to ok 3 krotny narzut wymaganej mocy zestawu. Natomiast obraz odbierany jest inaczej i niższe ustawienia tak nie kłują w oczy jak na monitorze.

Wysłane z mojego SM-T819 przy użyciu Tapatalka