Autor Wątek: 1917  (Przeczytany 2441 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
1917
« dnia: Sierpnia 03, 2019, 19:20:47 »
https://www.youtube.com/watch?v=UcmZN0Mbl04

Mam wrażenie że fabuła jest trochę wydumana ale może coś z tego będzie.
"Throw a nickel on the grass, save a fighter pilot's ass"

Odp: 1917
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 03, 2019, 20:19:19 »
Niezła obsada, dzięki za cynk, w ogóle nie byłem świadomy, że taki film powstaje.

« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 27, 2019, 14:32:19 »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 27, 2019, 14:35:56 »
Dodam, że premiera 24 stycznia 2020. Zapowiada się fajnie, a jest duża nisza w tym okresie wśród filmów.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 27, 2019, 18:38:28 »
Ano posucha. Chyba nic fajnego od czasu,"Zaginionego batalionu" nie powstało. A to film chyba już film dziesięcioletni. Obejrzę na pewno.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 13, 2020, 16:11:39 »
10 nominacji do Oscara 2020 dla "1917", w tym za najlepszy film, scenariusz i reżyserię.
"Throw a nickel on the grass, save a fighter pilot's ass"

« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 13, 2020, 16:22:03 »
Co tam "hamerykańskie" Oscary. ;)
Ten film już dostał dwa Złote Globy 2020 czyli za najlepszy film dramatyczny, a Sam Mendes za reżyserię.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2020, 17:03:32 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 26, 2020, 21:42:34 »
Lekkie rozczarowanie. Konwencja filmu - cały film pozorowany na kręcony jako jedno nieprzerwane ujęcie (pomimo tego, że w 2/3 filmu jest jasne cięcie ale mniejsza o ten szczegół) dużo bardziej pasuje do kameralnego filmu jak np. Birdman a nie do wojennej epopei. Dwójka bohaterów ma za zadanie przedrzeć się przez linie wroga, żeby dostarczyć rozkaz do dowódcy, by ten nie wpadł w pułapkę. I co z tego, skoro geografia filmu nie ma większego sensu. Wszystko jest koło siebie - wejście do okopu, kilka kroków, bunkier dowódcy, kilka kroków, linia frontu, kilka kroków, za linią frontu, kilka kroków, miasteczko, itd. Cięcia w filmie pomogłyby pokazać zmianę miejsca akcji i nadać dużo bardziej rzeczywistą skalę wydarzeń.
Tak więc - film technicznie robiący duże wrażenie, ale przez przyjętą konwencję nieco drażniący.

« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 28, 2020, 11:12:59 »
Mnie ta konwencja nie drażniła. Przeciwnie, uważam że dzięki temu film stał się bardziej... poetycki? Muzyka i gra obrazem mistrzowska. Scenografia powala; wcale nie odniosłem wrażenia że wszystko jest koło siebie. Akcja filmu nie toczy się na przestrzeni kilkuset kilometrów, w realiach wojny pozycyjnej każde kilkaset jardów miało kolosalne znaczenie. Natomiast ostatnie sceny ukazują jak bardzo scenarzyści musieli machać  łopatami aby odtworzyć setki metrów okopów. Szacunek :D
Porównania do "Szeregowca Ryana", których sporo w sieci, nie mają większego sensu. Historia nie jest opowiedziana aż tak łopatologicznie. To bardziej Nolan i "Dunkierka" niż Spielberg.
Generalnie polecam. Być może obejrzę jeszcze raz w lepszym kinie, z lepszym dźwiękiem.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 30, 2020, 23:21:38 »
Byłem, dla mnie obraz też ok, było trochę filmów w podobnej konwencji, błędnik mi nie szaleje więc spoko ale... tak szczerze film mi się nie podobał. Oczekiwałem czegoś więcej, wiele sytuacji dla mnie tutaj wręcz nielogicznych pod względem racjonalnego myślenia. Nie wiem, może nastawiałem się na więcej po prostu wszystkiego i jakiejś epopei.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 09, 2020, 22:47:53 »
Generalnie polecam. Być może obejrzę jeszcze raz w lepszym kinie, z lepszym dźwiękiem.

Polecam obejrzeć w IMAX-ie, tylko trzeba siąść jak najwyżej, bo niestety siedząc w połowie sali po 10 minutach błędnik zaczął głupieć, jak to YoYo stwierdził i musieliśmy zwiać na koniec sali (na szczęście we wtorek, w  południe kino prawie puste) ;).

Bardzo naturalistyczne sceny, aż do przesady, więc dla normalnego zjadacza chleba film jest przerażający i ważny bo pokazuje bezsens i dramat wojny, a że przypadkiem kule czasem latają nie w tym kierunku to tylko nieistotne szczegóły.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 30, 2020, 00:17:38 »
Maniera "Dunkierki" się szerzy niebezpiecznie. Film zyskał na poetyckości? A co poetyckiego jest w wojnie?
Nie jest to zły film, ale właśnie ta próba nadania mu "czegoś" więcej obniżyła jego jakość. Szkoda. Było jeszcze kilka głupich zdarzeń w tym filmie ale już sobie daruję.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #12 dnia: Marca 30, 2020, 16:22:55 »
A co poetyckiego jest w wojnie?

W wojnie nic. W filmach wojennych zdarza się wiele. Jeśli cenimy sobie ultra realizm to polecam filmy dokumentalne albo kroniki. I to najlepiej bez zbędnych komentarzy.

« Odpowiedź #13 dnia: Marca 30, 2020, 16:49:37 »
Trochę offtopu:
Jeśli ktoś szuka realizmu to proponuję dokumentalny film pt. "They Shall Not Grow Old" Petera Jacksona (tak tego od ekranizacji książek Tolkiena, King Konga itp. ;) ).
https://www.filmweb.pl/reviews/recenzja-filmu-I+m%C5%82odzi+pozostan%C4%85-23043
https://www.imdb.com/title/tt7905466/
Rewelacyjne wykorzystanie starych fotografii, dziś dostępnej technologii oraz wplecenie tego w opowieść z perspektywy pojedynczych żołnierzy I w.ś. robi imho bardzo duże wrażenie.
« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2020, 19:09:30 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #14 dnia: Marca 30, 2020, 18:54:58 »
Trochę offtopu:
Jeśli ktoś szuka realizmu to proponuję dokumentalny film pt. "They Shall Not Grow Old" Petera Jacksona (tak tego od ekranizacji książek Tolkiena, King Konga itp. ;) ).
https://www.filmweb.pl/reviews/recenzja-filmu-I+m%C5%82odzi+pozostan%C4%85-23043
https://www.imdb.com/title/tt7905466/
Rewelacyjne wykorzystanie starych fotografii, dziś dostępnej technologii oraz wplecenie tego w opowieść z perspektywy pojedynczych żołnierzy I w.ś. robi imho bardzo duże wrażenie.

O tak, w sedno. Ten film również gorąco polecam. Oglądałem w kinie i mocno się wzruszyłem. Świetny.
« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2020, 19:09:37 wysłana przez KosiMazaki »