Autor Wątek: Widok z kokpitu "odkręca się" samoczynnie do tyłu.  (Przeczytany 4894 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Widok z kokpitu "odkręca się" samoczynnie do tyłu.
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 15, 2019, 09:32:01 »
Wczoraj grałem online i wygląda na to, że wszystko wróciło do normy. Chciałbym wierzyć, że to wynik naprawienia spójności plików.

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 19, 2019, 08:26:00 »
Odgrzewam jeszcze temat. Coś jednak Track IR krzaczy się w Il2, ponieważ mam problem z wychylaniem głowy do góry - wcześniej dało się odchylić do tyłu i spojrzeć trochę w górę, teraz widok ograniczony jest do górnego rantu owiewki kabiny i przeskakuje w niekontrolowany sposób. Może być tak, że jakiś patch zmienił działanie Tracka?

Próbuję sobie poradzić w taki sposób, że zmieniam kąt mocowania Tracka na monitorze, ale nie daje to rezultatu.

Jadę na jakimś profilu do DCS, który dostałem od OPS-ów. Podzieliłby się ktoś profilem typowo do Il2?

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 19, 2019, 09:55:53 »
Zdaje się że ten profil to ode mnie. Ale ja nie mam żadnych problemów. Popróbuj, odinstaluj soft i stery Tracka, zainstaluj ponownie, itp. Masz track clio pro czy czapeczkę? Przy chłopie pro Track chyba musi być zamontowany po tej stronie gdzie masz clipa. Ale raczej tam masz chyba.

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 20, 2019, 14:46:39 »
"Przy chłopie pro"  :evil: Powinno być "Chłopie, przy pro".  :D

Mam czapeczkę. Do Tracka instaluje się jakiś soft? Z tego, co pamiętam, włączyłem i działał.

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 20, 2019, 17:34:59 »
Sorry, pisałem na telefonie i nie wyłapałem w porę :). Oczywiście że soft do TrackIra jest. Jakbyś inaczej profilu używał? Ja mam TrackIra 3 pro i używam soft 5.2.2 bo 5.4 u mnie powodował różne problemy, również podobne do twoich. A tak na marginesie, sprawdź czy masz czyste odblaski na klipie na czapce.

« Odpowiedź #20 dnia: Października 03, 2019, 09:43:15 »
Pociągnę jeszcze temat.

Twój profil Lipas jest zbyt "szybki" i "krótki", nie podchodzi mi - do tego przy przesuwaniu głowy obraz się zamazuje totalnie, jest to pewnie związane z szybkością przesuwu. Dostałem profil od gościa na FB i ten profil jest ok, ale...

Wydaje mi się, że profile się "decentrują" i nie trzymają ustawień. W przypadku spokojnego lotu i rozglądania się, także do góry - jest ok. W momencie kiedy wejdę do walki kołowej widzenie jakby jest ograniczone i przypadłość wraca. Wygląda to tak, że szukam głową samolotu wroga i jak mam go przed sobą widok crossfire nie jest idealnie z przodu, muszę go wycentrować Num5. Po kilkukrotnych takich zabiegach łącznie z rozglądaniem się zakres ruchu głową w grze jakby się ogranicza - nie jestem już w stanie popatrzyć w górę prawie za siebie, tylko obraz zatrzymuje się na rancie przedniej owiewki i nie idzie dalej. Po walce, podczas spokojnego lotu, wszystko wraca do normy.

Sprawdzę jeszcze, jaki soft mam zainstalowany.

« Odpowiedź #21 dnia: Października 03, 2019, 14:08:29 »
Co do rozmazywania się tekstur. Jest to niezależne czy zrobisz ruch szybko czy wolno, tylko bardziej losowo. Zauważyłem to w sumie parę dni temu. Co do problemów z widokiem. Może spróbuj na razie w profilu wyłączyć osie X, Y i Z, żebyś mógł się tylko i wyłącznie obracać lewo/prawo, i patrzeć góra/dół, bez żadnego "latania" całym ciałem po kabinie.

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #22 dnia: Października 03, 2019, 14:33:19 »
A nie macie przypadkiem włączonej opcji "cinematic"? Może stąd to rozmazywanie.

« Odpowiedź #23 dnia: Października 03, 2019, 14:38:27 »
Slider zapodał interesującą rzecz. Czyli po wyłączeniu osi XYZ moja głowa siedzi w jednym punkcie bez możliwości przesunięcia jej np. w prawo?

#Lipas
Sprawdzę, ale twój profil jest po prostu bardzo nerwowy. Zapodam tu profil tego gościa.

« Odpowiedź #24 dnia: Października 03, 2019, 14:49:52 »
Slider zapodał interesującą rzecz. Czyli po wyłączeniu osi XYZ moja głowa siedzi w jednym punkcie bez możliwości przesunięcia jej np. w prawo?

Dokładnie tak jak piszesz. Po wyłączeniu tych osi, będziesz mógł tylko obracać widok, a nie przesuwać go po całej kabinie. W ten sposób jak będziesz wracał widokiem do centrum, celownik zawsze powinien być widoczny.

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #25 dnia: Października 03, 2019, 14:53:05 »
Jedyna niedogodność to to, że może być problem z wyjrzeniem poza zagłówek aby sprawdzić szóstą.

« Odpowiedź #26 dnia: Października 03, 2019, 15:11:14 »
Można zostawić oś X odpowiedzialną za wychył w poziomie.

« Odpowiedź #27 dnia: Maja 06, 2020, 00:02:04 »
Podpinam pod ten temat. Problemy z TrackIR. Od ostatniego "putcha" mam takie coś. Wchodzę na serwer BoX, np. Wings Of Liberty. Lecę misję, widok z TrackIR jest ok. Po odpaleniu drugiej misji mam taki widok (wszystko zdecentrowane i przekręcone na bok):

Wina "putcha", niezidentyfikowany problem TrackIR czy może to być jakoś powiązane z joystickiem (Profiler).

« Odpowiedź #28 dnia: Maja 06, 2020, 00:46:38 »
A centrowanie widoku TIR nie pomaga?

« Odpowiedź #29 dnia: Maja 06, 2020, 10:30:28 »
Idź do folderu \data\LuaScripts\snapviews, znajdź plik .svc odpowiedzialny za tego bylejaka i go wywal. Niech gra utworzy sobie nowy, zobaczysz później czy problem się powtarza.