Autor Wątek: Patch 3.201 - wrażenia i opinie  (Przeczytany 8436 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
Odp: Patch 3.201 - wrażenia i opinie
« Odpowiedź #90 dnia: Października 16, 2019, 16:55:04 »
Sądzę, że to raczej nie kwestia widoczności ale oświetlenia całości.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #91 dnia: Października 16, 2019, 17:09:23 »
Tylko jedno mnie męczy - czy nie można zmniejszyć trochę skalowania (wielkości) kontaktów na odległości ?
Przecież to w naturalny sposób rozwiązałby problem. Oświetlenie obiektów przed łątką było ok.
Mam wrażenie, że przedobrzyli sprawę i teraz nie za bardzo wiedzą jak to odkręcić. Stąd te wszystkie tryby "expert"  i"alternate" ;-)

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #92 dnia: Października 18, 2019, 08:53:17 »
No i stało się.
Nigdy nie sądziłem, ze to powiem, ale cóż...
Wolę latać na K4 niż na D9 ;-)

Ramm.
« Ostatnia zmiana: Października 18, 2019, 10:35:19 wysłana przez KosiMazaki »

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #93 dnia: Października 18, 2019, 12:03:55 »
A wczoraj na Berlodze wpakował się we mnie od tyłu Mustang. Ja w K4 się rozpadłem na kawałki, a on sobie poleciał dalej jak gdyby nic się nie stało. Takie buty :).

« Odpowiedź #94 dnia: Października 18, 2019, 12:47:08 »
Niestety to nie działa za każdym razem ;) wczoraj wpadłem Konikiem w Fokę na KOTA i... obie się rozpadły :D

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #95 dnia: Października 18, 2019, 12:49:34 »
Panowie rozpatrujecie jakiś jednorazowy babol w kontekście trwałych zmian. Nie ma sensu.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: Października 18, 2019, 13:18:18 »
Panowie rozpatrujecie jakiś jednorazowy babol w kontekście trwałych zmian. Nie ma sensu.

Dokładnie. Zawsze mnie to nurtowało jak jakaś przypadkowa jednokrotna albo nawet kilkukrotna akcja w sytuacji gdy tyle zmiennych trzeba rozpatrzyć sprawia, że ludzie wyciągają daleko idące wnioski. A to samolot X jest pancerny, a to amunicja Y za słaba, itd. od 20 prawie lat.

« Odpowiedź #97 dnia: Października 28, 2019, 12:32:08 »
Latanie teraz czymkolwiek po ciemnej stronie mocy jest sadomasochistyczne ze względu na "zaciemnienie". Tylko po prostej, bo każdy skręt to "ciemność widzę". Po prostej i tylko tylko lekko się wznosząc, bo szybkie wyprowadzenie z nurka daje ten sam efekt. Każdy, ale to KAŻDY aliancki samolot (nawet ten teoretycznie mniej zwrotny niż foka czy mietek) po dwóch manewrach unikowych jest w pozycji do ataku. Ciekaw jestem bardzo jak będą się zachowywały parchy i bylejaki w ciasnych skrętach na dużej prędkości...

Nie do końca się z tym zgodzę, aczkolwiek... P-51, P-38 i P-47 mają G-suit. Tempest i Spity nie mają. Latając Tempestem czy Spitem łapię blackout bardzo często i proste ciągnięcie drąga tak jak przed patchem nie sprawdza się, o wiele lepiej z przeciążeniami radzą sobie K-4 i D-9. O ile na serwerach typu Expert element zaskoczenia gra rolę i generalnie sprawdza się przewaga wysokości jako klucz do wygranej (choć jak piszesz trudniej teraz wypatrzyć wroga na tle ziemi, dlatego latam bardzo nisko i szybko - i wybieram cele lepiej widoczne na tle nieba), więc teoretycznie nie ma dogfightów prowadzonych w "laboratoryjnych" warunkach, jakie są na gangbangowych serwerach typu Normal, gdzie kierowca Spita czy Tempesta za wsze wie, gdzie jest walczący o życie pilot K-4 czy D-9).

Generalnie K-4 gwarantuje lepszą i szybszą separację z niebezpiecznej strefy niż D-9, bo jest trochę szybszy od Mustka i Tempesta do 6500 m. Do tego ma nieco lepsze od D-9 wznoszenie, co nie jest bez znaczenia. D-9 ma za to lepsze uzbrojenie i lepiej radzi sobie ze sterowaniem przy dużych prędkościach (K-4 to jest prawdziwa nieskręcająca krowa przy prędkościach 600+), jednak próbując z kumplem zaimplementowanie jakiejś taktyki ucieczki Dora przed Tempestem czy Mustangiem  (oba na naszej szóstej) byłem bezradny. Z kolei Mustang dzięki G-suit spokojnie ucieknie Dorze, o K-4 nawet nie wspomnę. P-38 i P-47 z dużym trymem i dużym wychyleniem klap są zwrotniejsze od K-4 czy D-9. K-4 ma szansę z Tempestem czy Mustangiem jedynie w stałym ciasnym i wolnym skręcie przy małej prędkości na pełnych klapach, ale do takiej sytuacji trzeba jeszcze doprowadzić.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #98 dnia: Października 28, 2019, 21:49:58 »
O ile na serwerach typu Expert ...

Wszystkie moje rozważania dotyczą tylko i wyłącznie serwerów typu  "full real". Po prostu nie widzę sensu latać w innych warunkach ;-)
Ale nie nazwałbym ich "Expert" - bo takimi nie są. Wejdzie tam nowy gość, weźmie spita czy konika i ubije starego wyjadacza tak samo sprawnie jak ktoś kto gra od wielu miesięcy :-P

Latając Tempestem czy Spitem łapię blackout bardzo często i proste ciągnięcie drąga tak jak przed patchem nie sprawdza się, o wiele lepiej z przeciążeniami radzą sobie K-4 i D-9.

Spit dziwnie się zachowywał zawsze, ja nie mogę tym latać, bo jego "czułość" (szczególnie na ruchy sterem wysokości) jest dla mnie zbyt wysoka. Ma po prostu większą zwrotność w płaszczyźnie poziomej i przez to wydaje się łapać blakouty częściej. Ale żaden spit z którym ostatnio walczyłem, nie miał problemów aby mnie wymanewrować.

Generalnie K-4 gwarantuje lepszą i szybszą separację z niebezpiecznej strefy niż D-9, bo jest trochę szybszy od Mustka i Tempesta do 6500 m. Do tego ma nieco lepsze od D-9 wznoszenie, co nie jest bez znaczenia. D-9 ma za to lepsze uzbrojenie i lepiej radzi sobie ze sterowaniem przy dużych prędkościach (K-4 to jest prawdziwa nieskręcająca krowa przy prędkościach 600+), jednak próbując z kumplem zaimplementowanie jakiejś taktyki ucieczki Dora przed Tempestem czy Mustangiem  (oba na naszej szóstej) byłem bezradny. Z kolei Mustang dzięki G-suit spokojnie ucieknie Dorze, o K-4 nawet nie wspomnę. P-38 i P-47 z dużym trymem i dużym wychyleniem klap są zwrotniejsze od K-4 czy D-9. K-4 ma szansę z Tempestem czy Mustangiem jedynie w stałym ciasnym i wolnym skręcie przy małej prędkości na pełnych klapach, ale do takiej sytuacji trzeba jeszcze doprowadzić.

Nie wiem o czym mówisz z tą "lepsza i szybszą separacją z niebezpiecznej strefy".
Nie ma czegoś takiego w walce jaką preferują rycerze jasnej strony szmocy. Jak już wejdziesz w walkę na warunkach spita, konika, tempesta czy P-38 to nigdy i na niczym nie będziesz miał na tyle więcej mocy i prędkości aby wyjść z walki na swoich warunkach i przeżyć. Niezależnie czy to będzie K4 czy D9 - nie uciekniesz po tym jak wykonasz pierwszy skręt. Teraz to tylko latanie po prostej i w górę. Tu jest jakaś szansa, że konik czy reszta alianckiego złomu wykona unik na tyle energochłonny, że nie będzie miał mocy aby pójść z Tobą w górę. Chociaż Tempest przy długich ustawieniach zbieżności potrafi sieknąć z 400 m jak stoi na ogonie i jest po zawodach ;-)
D9 ma więcej uzbrojenia (chodzi o zapas amunicji) - ale z jego skutecznością jest różnie (standardowy problem z amunicją do MG151/20 w wszystkich niemieckich samolotach). Za to K4 ma 30mm i to robi różnicę - tutaj jedno trafienie z reguły oznacza kila. Szczególnie przy walce z P-38 - odstrzelenie steru wysokości łączącego belki kończy zabawę dla kierowcy Lightinga. Ale są wyjątki - czyli P-51 :-D
Co do zwrotności - ostatnio byłem taki pewny siebie, że wdałem się nisko w kołówkę z P-38 na K4. Po 1.5 kółka musiałem się wyprostować, żeby nabrać trochę prędkości i było po zabawie. Seria z 1x20 + 4x0,50 to nie jest coś co mietek może zignorować :D Na D9 zabawa trwa trochę dłużej (szczególnie na klapach) ale też nie jest to jakiś straszny wyczyn.
Ogólnie jak już doprowadzisz do tego, że się nisko kręcisz na czymkolwiek niemieckim, to znaczy, że coś zrobiłeś źle i pewnie za 30sek będziesz po prostu kolejnym kilem na liście jakiegoś gościa ;-)
Niesterowność K4 przy dużych prędkościach przestała być dla mnie problemem właśnie w związku z "ciemność widzę". Po co skręcać, skoro i tak tylko czarny ekran będę widział ?
Teraz po prostu atakuję po prostej  i po ataku odchodzę w górę i w dół. Jak gość wykona unik- mój pech, jak nie- to mam z reguły kila. Trochę mnie jeszcze czasami ponosi (jak z tym P-38) ale już coraz rzadziej :-D

Ramm.     

« Odpowiedź #99 dnia: Października 29, 2019, 13:22:43 »
Jak już kiedyś pisałem, latam dużo na jednym serwerze Normal - EU Official. Znam tam wielu fajnych ludzi, mamy ze sobą kontakt, no i latam z moim kumplem Hawxem prawie codziennie, połączony przez Skype. Na serwerach Expert latam na Wing Of Liberty ze względu na ikonkę samolotu na mapie. Od czasu do czasu Combat Box i Finnish Virtual War (te dwa full nawigacja). Na tych serwerach Expert to tak jak w życiu, albo ty zaskakujesz kogoś, albo ciebie zaskakują. Latam głównie Bf 109F-4 na WoL i powiem, że jest to super maszynka, czasami Fw 190A-3 czy A-5, ale Mesiek daje mi większą pewność siebie w walce, choć zawsze bardziej lubiłem widok kabiny do tyłu w Foce. W walkę kołową, czyli w coś, w czym jestem na pewno gorszy latając z definicji solo (na Expert latam sam) w zetknięciu z latającymi w parach kierowcach Jaków, ŁaGGówi czy Spitów - staram się nie wdawać, a jak już jestem związany w bliższy kontakt, staram się z niego odseparować jak najszybciej.

Na serwerze Normal lubię latać z jednego powodu: jest to dla mnie poligon doświadczalny zachowań samolotów w pojedynkach konkretnych modeli. Dlatego też, pomimo tego, co napisał Rammjager, uważam, że K-4 jest najlepszą opcją w szybkim odseparowaniu się z niebezpiecznej strefy. Oczywiście nie mam na myśli ucieczki przed szarżującym na mnie z kilometra Spitem czy Tempestem będąc w pozycji niskiej walki kołowej z Mustangiem. Po prostu staram się latać szybko i prosto, ucząc się przy okazji cierpliwości. Tak sobie myślę, że nie ma co narzekać, bo samoloty w BoX są moim zdaniem dobrze odwzorowane, tzn. Tempest był lepszy od Dory w konkretnych sytuacjach, Spit również, natomiast K-4 czy D-9 mają przewagę we wznoszeniu i przy locie H2H odpowiednio ustawiając K-4 czy D-9 zawsze możemy wyjść wyżej od Tempesta czy Mustanga po nawrocie poprzedzonym długim wznoszeniem. Mam nagraną walkę na F-4 przeciwko kolesiowi na Tempeście (całkiem dobry pilot), gdzie praktycznie od mojego wejścia do ataku (byłem wyżej na początku) nie był w stanie podjąć skutecznej walki nie uciekając ode mnie, tylko starając się mnie zestrzelić. W końcu, po 8 minutach lotu, wysiadł z auta.

Niektóre aspekty są do poprawienia, np. mogliby dodać z 30-50 kph P-47, zlikwidować tzw. flap bias w Mustku i P-47. Należy jednak się zgodzić, że F-4, G-2, G-6 ustępują prawie w każdym aspekcie osiągów Spitowi IX, Mustangowi i Tempestowi. Tak było w rzeczywistości i tak jest w grze. Niemcy mają trudniej, ale mają też Me 262 nie od parady.
« Ostatnia zmiana: Października 31, 2019, 18:27:36 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #100 dnia: Stycznia 24, 2020, 00:01:47 »
Koledzy, czy muszę ładować wszystkie patche po kolei, czy można tylko ostatniego na steamie? (Dopiero zacząłem zabawę - gdyż stary Win 7 i karta nie ciągły w ogóle).
« Ostatnia zmiana: Stycznia 24, 2020, 07:43:28 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #101 dnia: Stycznia 24, 2020, 06:47:26 »
Steam aktualizuje wszystko do najnowszej wersji, chyba że masz wyłączone automatyczne aktualizacje, wtedy trzeba czasem samemu zajrzeć czy coś nowego się nie pojawiło. Załącz pobieranie a Steam zrobi resztę, dociągnie co trzeba i będzie śmigać.

« Odpowiedź #102 dnia: Stycznia 25, 2020, 22:48:53 »
Dzięki