Autor Wątek: Pimax 8KX  (Przeczytany 9317 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
Odp: Pimax 8KX
« Odpowiedź #75 dnia: Lutego 19, 2020, 22:15:34 »
Oj tam - jest już blisko ;)
F-16C Block50 driver...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #76 dnia: Kwietnia 30, 2020, 23:49:12 »
Napiszcie coś Pimaxie, można by sobie poprawić humor.  ;D
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #77 dnia: Maja 18, 2020, 14:07:59 »
Napiszcie coś Pimaxie, można by sobie poprawić humor.  ;D

I co, cisza? Coś oni w ogóle rozdali z tych szumnie zapowiadanych KX'ów już?

www.yoyosims.pl

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: Maja 18, 2020, 19:13:06 »
Coś tam piszą:
https://community.openmr.ai/t/weekly-update-may-14th-2020/27869?fbclid=IwAR0LXN7uwls_6rzqdg_gLll3AzXSEzTzhMacPpyNHakcIq4wmmkdxhBp80Y

24 maja planują rozpocząć produkcję krótkiej serii pilotowej. No zobaczymy...

Ja zamówiłem 8KX na https://www.hitech.com.pl/. O dziwo 8KX zniknęły z tej strony po jakimś czasie. Ale zadzwoniłem i zamówienie jest potwierdzone, pewnie ze względu na ciągle przesuwające się daty sklep usunął produkt.

Z jednej strony kasę na 8KX i nową kartę 3080 Ti (mam nadzieję, że do końca roku tak karta powinna się pojawić) już prawie mam odłożoną, ale też nie wiem co zrobię jak HP wypuści nową wersję Reverb'a, z regulacją IPD. 8KX ma potencjał rozwojowy, plany modułów śledzenia gałki oka i rąk, ale ich nieprzewidywalność i odległe horyzonty czasowe skutecznie zniechęcają.

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: Czerwca 30, 2020, 15:49:53 »
Najnowsze wiadomości z dnia wczorajszego:
https://www.youtube.com/watch?v=eD38JaCjWwM

Wysłali już (tak, to nie jest dobre słowo) pierwsze sztuki PiMax8KX oraz kilka dodatkowych informacji, całkiem ciekawych: Hands Tracking, Eye Tracking.

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #80 dnia: Czerwca 30, 2020, 16:57:29 »
Najnowsze wiadomości z dnia wczorajszego:
https://www.youtube.com/watch?v=eD38JaCjWwM

Wysłali już (tak, to nie jest dobre słowo) pierwsze sztuki PiMax8KX oraz kilka dodatkowych informacji, całkiem ciekawych: Hands Tracking, Eye Tracking.

Ciężko się skupić na tym video, powiedzcie temu Kevinowi by zmienił dentystę, bo mu wstawił nową szczękę równo pod linijkę, chyba jakaś wersja pre order z Chin od Pimaxa może ;>.
Zrobię drugie podejście wieczorem ;D.

www.yoyosims.pl

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: Października 09, 2020, 12:42:50 »
Pimax8K w końcu wylądował na moim biurku.  :evil:
Zamówiłem tylko gogle i jedną stację Vive Base Station 2.0. Nie mam kontrolerów VR.

IPD
W porównaniu do HP Reverb, który miałem okazję mieć krótką chwilę, potwierdzam, że IPD w Pimax8KX można ustawić znacznie większe. Jestem zadowolony z zakupu. Po godzince prób udało mi się ustawić „sweet spot”.

Rozdzielczość
Nie wiem czy mogę na tą chwilę oceniać rozdzielczość Pimax8KX, bo mój PC wymaga zwyczajnie wymiany, abym w DCS’ie mógł ustawić to co miałem w HP Reverb. Ale na pierwszy rzut oka nie jest gorzej niż w HP Reverb. Tak jak już pisałem, gdyby nie limit IPD w HP Reverb to nie kupowałbym Pimax’a.

Moja platforma nie pozwala w obecnej chwili na inne oceny, bo zwyczajnie mam teraz pokaz slajdów. Aby jako tako poczuć imersję muszę zredukować pole widzenia, zjechać z rozdzielczością do "Upscale" i w DCS'ie zredukować ustawienia. Czekam na nowe płyty główne i procesory AMD (Zen3) no i oczywiście na RTX 3080Ti (już wyleczyłem się z 3090) – a może AMD RX6000? Chyba jeszcze chwila minie zanim rynek się uspokoi i będę miał czas na podjęcie decyzji na podstawie testów.

Szybkie spostrzeżenia z kilku dni testowania:
1. Bez kontrolerów VR nie można na tą chwilę bawić się w VR Home albo nowy produkt PiMax’a PiTool Experience. Albo czegoś jeszcze nie wiem. Niby PiTool Experience obsługuje tryb VR Mouse ale chyba twórcy oprogramowania ustalili, że aby przełączyć się na VR Mouse to jednak kontroler VR jest potrzebny. Widziałem gdzieś w sieci, że ktoś zrobił sterowniki, które emulują kontrolery VR ze zwykłej myszki (lub dwóch myszek).

2. Trochę pomęczyłem się z ustawieniami mojej stacji bazowej Vive. Chyba z dwa dni straciłem na to, aby dojść do tego, że stacja musi być oddalona o min.1,5-2m od gogli, aby poprawnie działała. Co się namęczyłem… Dodatkowo, do tej pory nie udało mi się uruchomić połączenia Bluetooth ze stacją bazową. Bluetooth na płycie działa, bo inaczej stacja bazowa by się nie łączyła z PC ale nie mogę skonfigurować albo zainstalować sterowników Bluetooth do stacji roboczej. Może ktoś pomoże? Próbowałem różnych metod: wymuszanie w Win10 instalacji sterowników bez podpisu cyfrowego, usuwanie innych sterowników Bluetooth, re-instalacja SteamVR, re-instalacja całego Steam’a (na dysk C: )…

« Odpowiedź #82 dnia: Października 09, 2020, 13:41:23 »
Dzięki za słówko o nowym sprzęcie. Rozdzielczość musi być zbliżona do HP, bo to w sumie to samo wertykalnie. Różne matryce pewnie nie zrobią tu nie wiadomo jakiej różnicy. Co innego fov. Tu może być sporo na plus. Jestem ciekaw ile klatek wyciągniesz w Iłku. W DCS to nawet z nowym sprzętem będzie cienko, to pewne...

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

« Ostatnia zmiana: Października 09, 2020, 13:55:38 wysłana przez KosiMazaki »
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #83 dnia: Marca 01, 2022, 15:17:21 »
W ramach nekromancji wątku...

Kto ma Pimaxa 8kX? Czy (dalej) jesteście zadowoleni? Waszym zdaniem warto to teraz kupować (temat sprzętu VR znam dobrze, pytam o Wasze opinie)?

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: Marca 02, 2022, 22:22:32 »
Ja nadal mam. Jestem zadowolony, choć te gogle wymagają dobrego sprzętu. Z kartą 3090 i nowym CPU AMD gogle mogą pracować z 90Hz, ale nawet ze zredukowanym FOV są lekki przycięcia. Ja latam z reprojekcją i mam stabilne 45Hz, bardzo sporadycznie spada do 30Hz ale przeskoki są niezauważalne. Latam tylko offline… niestety. Pewnie gogle HP Reverb 2 dadzą podobny obraz, cena zapewne też lepsza, nie wiem jak z płynnością i odświeżaniem.

Jeszcze na plus Pimax’a, to modułowość, np. Hand tracking, itd…
Mam ten hand tracking, działa ale jakoś na razie mnie nie zachwyca w DCS-ie.
Nie gram w inne gry VR.

Teraz Pimax zapowiada nowy model Pimax12k i niby mogę oddać stare gogle z dobrą rekompensatą. Ale raczej nie skorzystam bo nie wyobrażam sobie teraz ceny zakupu nowej karty graficznej, która to pociągnie.

Nie miałem (odpukać) żadnych problemów technicznych. Nowe wersje oprogramowania i firmware były dostarczane dosyć dynamicznie. Ale było jakieś grono użytkowników, które miała problemy. Ale statystycznie to chyba norma. Fora wsparcia działają dosyć sprawnie.