Pimax8K w końcu wylądował na moim biurku.
Zamówiłem tylko gogle i jedną stację Vive Base Station 2.0. Nie mam kontrolerów VR.
IPDW porównaniu do HP Reverb, który miałem okazję mieć krótką chwilę, potwierdzam, że IPD w Pimax8KX można ustawić znacznie większe. Jestem zadowolony z zakupu. Po godzince prób udało mi się ustawić „sweet spot”.
RozdzielczośćNie wiem czy mogę na tą chwilę oceniać rozdzielczość Pimax8KX, bo mój PC wymaga zwyczajnie wymiany, abym w DCS’ie mógł ustawić to co miałem w HP Reverb. Ale na pierwszy rzut oka nie jest gorzej niż w HP Reverb. Tak jak już pisałem, gdyby nie limit IPD w HP Reverb to nie kupowałbym Pimax’a.
Moja platforma nie pozwala w obecnej chwili na inne oceny, bo zwyczajnie mam teraz pokaz slajdów. Aby jako tako poczuć imersję muszę zredukować pole widzenia, zjechać z rozdzielczością do "Upscale" i w DCS'ie zredukować ustawienia. Czekam na nowe płyty główne i procesory AMD (Zen3) no i oczywiście na RTX 3080Ti (już wyleczyłem się z 3090) – a może AMD RX6000? Chyba jeszcze chwila minie zanim rynek się uspokoi i będę miał czas na podjęcie decyzji na podstawie testów.
Szybkie spostrzeżenia z kilku dni testowania:1. Bez kontrolerów VR nie można na tą chwilę bawić się w VR Home albo nowy produkt PiMax’a PiTool Experience. Albo czegoś jeszcze nie wiem. Niby PiTool Experience obsługuje tryb VR Mouse ale chyba twórcy oprogramowania ustalili, że aby przełączyć się na VR Mouse to jednak kontroler VR jest potrzebny. Widziałem gdzieś w sieci, że ktoś zrobił sterowniki, które emulują kontrolery VR ze zwykłej myszki (lub dwóch myszek).
2. Trochę pomęczyłem się z ustawieniami mojej stacji bazowej Vive. Chyba z dwa dni straciłem na to, aby dojść do tego, że stacja musi być oddalona o min.1,5-2m od gogli, aby poprawnie działała. Co się namęczyłem… Dodatkowo, do tej pory nie udało mi się uruchomić połączenia Bluetooth ze stacją bazową. Bluetooth na płycie działa, bo inaczej stacja bazowa by się nie łączyła z PC ale nie mogę skonfigurować albo zainstalować sterowników Bluetooth do stacji roboczej. Może ktoś pomoże? Próbowałem różnych metod: wymuszanie w Win10 instalacji sterowników bez podpisu cyfrowego, usuwanie innych sterowników Bluetooth, re-instalacja SteamVR, re-instalacja całego Steam’a (na dysk C: )…