Autor Wątek: Star Wars Jedi: Fallen Order  (Przeczytany 2843 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Star Wars Jedi: Fallen Order
« dnia: Października 29, 2019, 20:29:34 »
Być może szykuje się wreszcie jakiś porządny tytuł w świecie SW z single player.
Jest z dziś Lunch Trailler: https://youtu.be/xIl2z5wwjdA .
Co prawda oglądałem wcześniejsze gameplaye i mnie nie zachwyciły ale kto wie co z tego finalnie będzie.
Premiera 15 listopada, trzeba czekać na pierwsze recenzje graczy.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Star Wars Jedi: Fallen Order
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 15, 2019, 22:00:20 »
Recenzja: https://www.gry-online.pl/S020.asp?ID=13649 ale wolałbym usłyszeć od Was jak ktoś ma. Po ocenie widzę, że achy i ochy.
Oglądałem trailery i mi się nie podobało, jak jakaś gra zręcznościowa, bez głębszej fabuły, a może się mylę?
Osobiście czekam na coś w rodzaju RPG w świecie SW ale ten tytuł nie wiem jak wypada pod tym względem.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 16, 2019, 00:51:50 »
Po jednej godzinie, więc raczej pierwsze wrażenie...
RPG to to nie będzie. Raczej coś w stylu "platformówki 3D" (w stylu Tomb Ridera) z "dark souls style". Będzie sporo backtrackingu jeżeli się będzie chciało dobić do 100%.
Nie jest to typowy hack&slash, bo zwykłe napieprzanie LPM skutkuje obrażeniami a w konsekwencji zgonem. Trzeba dostosować styl rozgrywki do przeciwnika.
In plus zauważyłem, że:
+ nie ma natarczywego samouczka, podpowiedzi pojawiają się dopiero gdy nowa funkcjonalność (czy może klawisz odpowiedzialny za nią) nie jest oczywista na pierwszy rzut oka.
+ Wydajnościowo też jest bardzo dobrze. Ustawienia na maksa i sporadycznie schodzi u mnie w 1440p poniżej 58-59 FPS. Ciekawe, że utrzymuje właśnie takie FPS a nie 60 Hz... W każdym razie najniżej co widziałem, to chwilowe 40 kilka FPS jak wczytywał sobie coś w tle a najwyżej koło 100 coś. Monitor mam G-Sync, 144 Hz i taki limit ustawiony w menu gry.
Pod względem grafiki, to może i rzeczywiście nie jest high-end, ale akurat to nie jest u mnie najważniejszym elementem składowym. W każdym razie od monitora nie odrzuca. ;)
+ Nie wyrzuca do Windowsa, nie było bugu technicznego jak na razie ;)
+ Star Wars, miecz świetlny, Moc.

In minus:
- ustawienie sterowania powinno mieć jeszcze jedną kolumnę przypisania. Obecnie są dwie - kontroler i klawiatura+mysz. Chciałem przypisać unik i do klawiatury i przycisku myszki. Nie da się, mogę albo na klawiaturze albo na myszce.
Nie próbowałem grać na kontrolerze, ponoć jest wygodniej.
- animacja biegu postaci nie do końca odpowiada szybkości przesuwania się świata pod nią.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 16, 2019, 15:16:02 »
Dzięki, może kiedyś się skuszę, np. po premierze nowego odcinaka w kinie, zresztą ten serial który teraz wszedł The Mandalorian zbiera dobre opinie. Mi to się marzy tytuł w stylu W3/Skyrim np. ale w świecie z SW, coś w otwartym świecie, typowy sandbox z główną fabułą ale i wątkami pobocznymi i z elementami RPG, gdzie można być dobrą ale i złą :evil: stroną. Tutaj, hmmm, jakoś wieje platformówką, taka Lara Croft w SW ;D ale zabawa nie mówię, może być fajna, Tomb Raidera raz na parę lat czas lubię.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 16, 2019, 15:48:03 »
Obejrzałem dwa pierwsze odcinki Mandaloriana i jak dla mnie średnio. Główny bohater sprawia dla mnie wrażenie podróby, taki przebieraniec ze zbroją. Aby nie opowiadać treści to jedynym przyjemnym/uroczym/zaskakującym elementem jest nazwijmy to współbohater ;)
Też mi się marzy coś w stylu Knights of the Old Republic z poprawioną grafiką :)

« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 28, 2023, 18:53:41 »
Dziś premierę miał sequel - Jedi: Fallen Order. Parafrazując znane powiedzenie: gra wspaniała, tylko optymalizacja na PC do d***. Podobno RTX 4090 nie daje rady. :evil: ;)

Na Steam na razie zmiażdżona w recenzjach:

https://store.steampowered.com/app/1774580/STAR_WARS_Jedi_Survivor/

Mam nadzieję, że ją szybko połatają. Wstyd.

BTW, z okazji premiery wyszedł sympatyczny trailer z Markiem Hamillem:

https://www.youtube.com/watch?v=5_Dlf4Q1AZg

« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 28, 2023, 22:24:40 »
Nie zauważyłem, że wyszły bzdury. Jak słusznie kolega RzEmYk zwrócił uwagę, premierę miał oczywiście Star Wars Jedi: Survivor,, czyli sequel do Star Wars Jedi: Fallen Order. :angel:

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 28, 2023, 22:53:55 »
Co za czasy. 2 dni temy widziałem post twórców (Twitter), którzy już wtedy informowali, że .... żeby się nie obawiać, bo gra będzie łatana i będzie to wsparcie liczone tygodniami :032:. Mi jakoś część 1 tak średnio przypadła więc tym razem nie idę w te ślady ale czekam na tę grę z Gollumem. 8)

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 29, 2023, 11:39:30 »
Ja się napaliłem. Bardzo mi część pierwsza podpasowała. Aczkolwiek po pierwszych reakcjach poczekam, niech najpierw połatają i wtedy kupię.
Po co mam się irytować :) 

« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 29, 2023, 12:32:49 »
Mi poprzednia odsłona też bardzo się podobała. Ukończona na 100%. Jedna z lepszych gier z uniwersum Star Wars imho. To, że była w formie soulslike, to dla mnie tylko bonus, bo jestem fanem gatunku.

Natomiast sytuacja z wypuszczaniem produktów w tak tragicznym stanie, która przecież ma miejsce co chwila, jest naprawdę chora. Nie dość, że ludzie płacą pełną cenę na premierę, to dostają szajs, który wymaga łatek. Już przejęło się, że warto odczekać zawsze kilka miesięcy - nie dość, że gra połatana będzie, to jeszcze kupi się z jakimś rabatem. Tak z ciekawości sprawdziłem, Fallen Order kupiłem jakieś 5 miesięcy po premierze za 155 PLN (na Steam). Zobaczaymy jak będzie tutaj.

BTW, na Steam jest wyprzedaż gier SW (do 05 maja):

https://store.steampowered.com/sale/starwarsday2023

Kupiłem sobie Squadrons. Chyba już mam na innych platformach, ale co tam...

« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 29, 2023, 15:13:30 »
Dlatego też się nie spieszę, poczekam, a i cena, pewnie tak jak piszesz spadnie :)
A poza tym trzeba chyba zacząć uczyć firmy, że produkt nie skończony/wadliwy, nawet pomimo ładnego opakowania nie znajdzie nabywcy.
Dla mnie najlepszymi grami z uniwersum były te niby symki, czyli seria X wing, oraz Knights of the Old Republic, obie części. Jakby ktoś poprawił w nich grafikę (zaktualizował) to kupiłbym i przeszedł z przyjemnością jeszcze raz. Bo to można powiedzieć RPG-i doskonałe :)

« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 29, 2023, 15:35:52 »
Dla mnie najlepszymi grami z uniwersum były te niby symki, czyli seria X wing, oraz Knights of the Old Republic, obie części. Jakby ktoś poprawił w nich grafikę (zaktualizował) to kupiłbym i przeszedł z przyjemnością jeszcze raz. Bo to można powiedzieć RPG-i doskonałe :)

W przygotowaniu jest KOTOR Remake. Tylko rodzi się w strasznych bólach i premiera to kwestia raczej paru lat.

https://cdaction.pl/newsy/star-wars-knights-of-the-old-republic-remake-potrzebuje-calkowitej-przebudowy
https://www.eurogamer.pl/kolejnie-doniesienia-o-star-wars-kotor-remake-opracowuje-podobno-nowe-studio

Poza tym warto odnotować, że w 2023 roku kończy się 10-letnia umowa, która zapewniała Electronic Arts wyłączność na tworzenie gier w uniwersum Star Wars. :banana:

« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 29, 2023, 19:29:27 »
Ja także poczekam na promocję i kupię żeby pograć dla fabuły. Na razie mam w co grać.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 29, 2023, 19:35:51 »
W przygotowaniu jest KOTOR Remake. Tylko rodzi się w strasznych bólach i premiera to kwestia raczej paru lat.

Poza tym warto odnotować, że w 2023 roku kończy się 10-letnia umowa, która zapewniała Electronic Arts wyłączność na tworzenie gier w uniwersum Star Wars. :banana:

Ooo, i to są dwie doskonałe wiadomości. Chętnie poczekam na KOTOR, aczkolwiek fakt, że nie robi tego Bioware wzbudza nieco niepokój.
A że EA straci wyłącznośc to super, bo mam wrażenie, że doskonale zmarnowała ten czas, blokując potencjalne fajne pomysły.

« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 29, 2023, 20:03:14 »
Chętnie poczekam na KOTOR, aczkolwiek fakt, że nie robi tego Bioware wzbudza nieco niepokój.

To, że akurat BioWare tego nie robi, to dobry prognostyk. Rozumiem, że masz zakodowany sentyment do tej marki, ale dziś to tylko nazwa. Nic więcej. Sprawdź sobie kiedy oni ostatnio jakąś wartą uwagi grę stworzyli. Ich ostatnie "dzieła" to Anthem i Mass Effect Andromeda. ;D

Ludzie, którzy pracowali wtedy w BioWare i odpowiadali za kształt takich gier jak KOTOR, już tam nie pracują. Pomijając już to, że BioWare to przecież EA.

Jeśli już, to za SW mógłby zabrać się znowu Obsidian. Jeszcze trzymają poziom i nie rozmieni swojej marki na drobne, tak jak BW.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 29, 2023, 20:08:52 wysłana przez Jascha »