Po jednej godzinie, więc raczej pierwsze wrażenie...
RPG to to nie będzie. Raczej coś w stylu "platformówki 3D" (w stylu Tomb Ridera) z "dark souls style". Będzie sporo backtrackingu jeżeli się będzie chciało dobić do 100%.
Nie jest to typowy hack&slash, bo zwykłe napieprzanie LPM skutkuje obrażeniami a w konsekwencji zgonem. Trzeba dostosować styl rozgrywki do przeciwnika.
In plus zauważyłem, że:
+ nie ma natarczywego samouczka, podpowiedzi pojawiają się dopiero gdy nowa funkcjonalność (czy może klawisz odpowiedzialny za nią) nie jest oczywista na pierwszy rzut oka.
+ Wydajnościowo też jest bardzo dobrze. Ustawienia na maksa i sporadycznie schodzi u mnie w 1440p poniżej 58-59 FPS. Ciekawe, że utrzymuje właśnie takie FPS a nie 60 Hz... W każdym razie najniżej co widziałem, to chwilowe 40 kilka FPS jak wczytywał sobie coś w tle a najwyżej koło 100 coś. Monitor mam G-Sync, 144 Hz i taki limit ustawiony w menu gry.
Pod względem grafiki, to może i rzeczywiście nie jest high-end, ale akurat to nie jest u mnie najważniejszym elementem składowym. W każdym razie od monitora nie odrzuca.

+ Nie wyrzuca do Windowsa, nie było bugu technicznego jak na razie

+ Star Wars, miecz świetlny, Moc.
In minus:
- ustawienie sterowania powinno mieć jeszcze jedną kolumnę przypisania. Obecnie są dwie - kontroler i klawiatura+mysz. Chciałem przypisać unik i do klawiatury i przycisku myszki. Nie da się, mogę albo na klawiaturze albo na myszce.
Nie próbowałem grać na kontrolerze, ponoć jest wygodniej.
- animacja biegu postaci nie do końca odpowiada szybkości przesuwania się świata pod nią.