Autor Wątek: Pomoc dla początkujących z VR  (Przeczytany 22772 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl_logos

• Gość
Pomoc dla początkujących z VR
« dnia: Listopada 11, 2019, 00:15:31 »
Mnie osobiście często zniechęca do VR fakt, że muszę przestawiać sporo parametrów w ustawieniach - nie jestem przechrztą i lubię latać na monitorze + TrackIR. Jest to czasochłonne i niewygodne. Może zadam lamerskie pytanie, czy dla np. BoXa lub DCSa istnieje jakieś narzędzie, coś ala launcher, które umożliwiałoby uruchamiania z wybraną konfiguracją, pod monitor, VR...?

Tako rzecze,
Zaratustra
« Ostatnia zmiana: Listopada 11, 2019, 09:42:26 wysłana przez YoYo »

Odp: Pomoc dla początkujących z VR
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 11, 2019, 02:46:03 »
Ja jak miałem jeszcze takie dylematy, używałem prostego skryptu bat w DCSie , który przed startem gry podmieniał plik Saved Games\DCS\Config\options.lua  z  przygotowanego Saved Games\DCS\Config\options.lua.VR lub nie VR.
Minus jest taki, że przy wprowadzaniu zmian trzeba pamiętać o aktualizacji pliku.
« Ostatnia zmiana: Listopada 11, 2019, 02:56:04 wysłana przez gcze »

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 11, 2019, 02:55:45 »
Mnie osobiście często zniechęca do VR fakt, że muszę przestawiać sporo parametrów w ustawieniach - nie jestem przechrztą i lubię latać na monitorze + RrackIR. Jest to czasochłonne i niewygodne. Może zadam lamerskie pytanie, czy dla np. BoXa lub DCSa istnieje jakieś narzędzie, coś ala launcher, które umożliwiałoby uruchamiania z wybraną konfiguracją, pod monitor, VR...?

Tako rzecze,
Zaratustra

Oczywiście, że jest - Launcher GUI by Skate Zilla (dla DCS). Działa super.
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 11, 2019, 08:36:04 »
Też używam .bat'a do podmiany plików konfiguracyjnych i przy okazji zmiany domyślnej karty dźwiękowej.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 11, 2019, 08:47:57 »
A ktos z Was uzywa ten program do monitoringu fpsVR?

Mozna tu bawic sie ustawieniami w locie.
Pytanko: obslugujemy myszka, a wywolujemy jakims skrotem?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 11, 2019, 09:19:38 »
U mnie to "w locie" nie działa jeśli chodzi o SS. Poza tym bardzo fajny. Nie za bardzo rozumiem po co wywołujesz? Jak jest włączony to widać to w VR, a jak chcesz coś zmienić to albo kontrolerem, albo myszką z paska.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 11, 2019, 09:41:40 »
U mnie to "w locie" nie działa jeśli chodzi o SS.

U to szkoda :(. Dobre byłoby do testów.

Nie za bardzo rozumiem po co wywołujesz?

Co by ukryć/pokazać bez ruszania kontrolerów? Tak się nie da?

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 11, 2019, 09:55:56 »
Może jest jakaś taka opcja, ale ja nie znam. SS w locie to działa chyba tylko dla aplikacji, które coś takiego obsługują. Są np. gry, które w swoim menu mają taką opcję.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 14, 2019, 15:33:23 »
Trafił ktoś może na jakieś rzetelne testy pamięci DDR4 pod kątem wydajności w VR. Interesuje mnie taktownie i CL. Czy w ogóle ma to jakiś zauważalny wpływ, tzn. więcej niż granica błędu statystycznego?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 14, 2019, 17:43:12 »
Nie trafiłem ale nie sądzę żeby to miało zauważalny wpływ tak szczerze ... (skoro na danym komp. działa VR).

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 14, 2019, 21:11:17 »
Trafił ktoś może na jakieś rzetelne testy pamięci DDR4 pod kątem wydajności w VR. Interesuje mnie taktownie i CL. Czy w ogóle ma to jakiś zauważalny wpływ, tzn. więcej niż granica błędu statystycznego?

Pod VR nie ma ale to nie ma znaczenia. VR czy nie musi liczyć tak samo. Był test pamięci na PPC i wnioski były takie, że taktowanie ma znaczenie do maksymalnego taktowania kontrolera. Czyli jak kontroler obsługuje 2666MHz to pakowanie tam 3200MHz mija się z celem. Podobnie walka o najniższe CL. Różnice były niewielkie w stosunku do korzyści.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 14, 2019, 21:20:31 »
Kosi, Qrdl nie ma co z kasa robic, wiec sobie wymyslil lepsze CL’ee ;D.
A moze juz musi pisac list do Mikolaja, tego nie wiem.

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 14, 2019, 21:53:03 »
Luz, się ma się gra ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 14, 2019, 22:50:06 »
Wcale nie, nic mnie nie swędzi  :evil:.

Natomiast tak mnie podniecił Redaktor swoim pieniem o HPV i dołączeniem się do mantry "nie już nigdy, przenigdy, never, erver, God me świadkiem, nie będę grał na monitorze!", że postanowiłem sobie odświeżyć temat. Owszem, widać postępy, soft, stery stały się jakby bardziej przyjazne i przynajmniej nie utrudniają w stopniu zniechęcającym, ale.... właśnie, dalej jest kupa. Przy obciążeniu karty - za fpsVR - na poziomie 50-70% (2080Ti) i procesora 45-55% (9900k) i pamięci ok 15-16GB z 32.. w DCSie jest lipa, tzn. ustawiam sobie w miarę ładny widok, żeby nie przypominało bańki kineskopowej w SECAM z przeplotem, i co widzę... 35-45 fpsów. Nikt mi nie wmówi, że tyle jest fajnie i płynnie, bo w innym temacie pałujecie się nad 144Hz czy 240Hz dla monitora, bo ponoć przy 60 fpsach to widać bidę, prawda Redaktorze? ;-). A tutaj mamy 30-40 i co, niby git? A karta i proc w zasadzie na 3 biegu z zapasem mocy. WTF? To pomyślałem, że może DDR4 rwą cyce?

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 14, 2019, 23:09:28 »
procesora 45-55% (9900k)
Z suchych liczb: 45 - 55% wątków * 16 = wykorzystanie 8 rdzeni bez (dobrego) korzystania z HT.
Strzelam.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11