Autor Wątek: Pomoc dla początkujących z VR  (Przeczytany 22771 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Pomoc dla początkujących z VR
« Odpowiedź #150 dnia: Czerwca 11, 2024, 08:20:47 »
1/ Tak obsługuje, ale ja nie przekierowuję środowiska OpenXR w SteamVR, w ogóle tego nie włączam. Jeśli chodzi o DCS, uruchamiam standalone MT i tyle, nie uruchamiam do tego Steam, to samo IL-2.
2/ W bibliotece nic nie klikaj (jeśli chodzi o DCS czy IL-2), nie zawsze i nie wszystko działa, pomija też wpisy np. przy skrótach. Tylko to co masz na pulpicie w PC.
3/ Tak. Podstawa ustawień ale lepszy jest OTT.
4/ Nie uruchamiam SteamVR. Nawet wczoraj grałem w te demo o Piratach i ikonka SteamVR nie była obecna.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #151 dnia: Czerwca 11, 2024, 09:12:10 »
A jak w il2 uruchamiasz w Open XR, jeśli on domyślnie SteamVR odpala?

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #152 dnia: Czerwca 11, 2024, 11:26:13 »
A jak w il2 uruchamiasz w Open XR, jeśli on domyślnie SteamVR odpala?

Środowiskiem wykonawczym które lubię i rozumiem ;) jest OpenXR, też dlatego, że część ustawień mam w OpenXR Toolkit, w przypadku SteamVR można korzystać tylko z Reshade, który nie daje aż tylu benefitów (jak chociażby Turbo mode). Co do iłka, on działa tak, samo, albo i nawet lepiej z OXR, tu korzystam od dawien dawna z Open Composite. Jest na oficjalnym forum iłkowym też jak to sobie ustawić, np. ten znaleziony, ale są i inne porady: https://forum.il2sturmovik.com/topic/79847-step-by-step-instructions-for-openxr-and-necksafer-for-wmr-sets/#comment-1205099.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #153 dnia: Czerwca 11, 2024, 17:52:45 »
Ok jasne. Nie wspomniałeś oststnio o Open Composite zdaje się. Stąd zgłupiałem czy sam OpenXR wystarczy.

Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #154 dnia: Czerwca 11, 2024, 18:56:17 »
4/ Nie uruchamiam SteamVR. Nawet wczoraj grałem w te demo o Piratach i ikonka SteamVR nie była obecna.

Czyli po prostu korzystasz z Meta Link, dajesz widok Desktop i ręcznie z tego odpalasz gry, tak?

Co do iłka, on działa tak, samo, albo i nawet lepiej z OXR, tu korzystam od dawien dawna z Open Composite.

W sensie OXR bez SteamVR działa lepiej niż OXR przez StreamVR?

Gdzie w ogóle można sprawdzić czy mam uruchomione  OpenVR, OpenXR czy... no właśnie, co jest jeszcze? Oculus to też jest "środowisko wykonawcze"?

« Odpowiedź #155 dnia: Czerwca 11, 2024, 19:00:40 »
Ja tego dokładnie nie kumam jak nazwać, ale mam zainstowane OpenXr w Windzie, potem instalujesz Open composite, potem w opcjach Oculusa ustawiasz openXR i leci chyba bez Steam VR. Dodatkowo możesz open XR Toolkit zainstalować. A jak potrzebujesz odpalić przez Steam VR bo tytuł inaczej nie chce to w Open Composite zmieniasz jednym kliknięciem.

Win10 64bit

« Odpowiedź #156 dnia: Czerwca 23, 2024, 13:29:32 »
Zainstalowałem Oculus Tray Tools. Jak to się teraz ma do ustawień w ODT? Ustawienie OTT mają pierwszeństwo? Trzeba ten program mieć zawsze uruchomiony?

Jeśli chodzi o ograniczenie FOV - jaka ustawiacie wartość, dzięki której można zyskać kilka fps, a nie wpływa to na ograniczenie widoku w Meta Quest 3?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #157 dnia: Czerwca 23, 2024, 13:48:33 »
OTT zawsze dziala w tle, nic nie uruchamiasz ale go tez nie zamykasz. Tak ma pierwszenstwo bo on nadpisuje dane. Ja mam FOV na 0.85.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #158 dnia: Czerwca 24, 2024, 00:16:08 »
Ok, już kumam. Widzę, że po wprowadzeniu zmian w OTT, pojawiają się one widoczne w ODT. Ale dopiero po ponownych uruchomieniu tego drugiego.

Tylko zakładka "Quest Link" w OTT wg mnie nie działa. Jak wprowadzę zmiany w bitrate w OTT, nie są widoczne w ODT. Nie jestem w stanie ich zapisać w OTT ("Error setting registry values").

Ogólnie szkoda, że ta aplikacja nie jest wspierana, bo ostatnia wersja ma już przeszło 2 lata.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #159 dnia: Czerwca 24, 2024, 08:26:26 »
Zakładki Quest Link wymagają restartu usługi, inaczej nie będą widoczne w ODT, ponadto wartość musi być z obsługiwanego zakresu.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #160 dnia: Czerwca 24, 2024, 10:55:12 »
No właśnie po restarcie usługi nadal wartości podane w ODT w sekcji "Quest Link" czyli np. bitrate, nie odzwierciedlają tego co mam w OTT.

Druga sprawa, aby ustawienie FOV z OTT działało, trzeba za każdym razem po uruchomieniu kliknąć w OTT na "Save".

Nie mam na razie jakiegoś wielkiego zdania o tej aplikacji... I tak muszę wszystko weryfikować w ODT by mieć pewność czy się ustawiło.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #161 dnia: Czerwca 24, 2024, 13:46:10 »
A masz ustawione OTT jako administrator tak jak jest opisane w manual do niego? Jak nie to nie będzie nadpisywał innego programu (zresztą to złota zasada dla wielu programów współdziałających). Program u mnie działa na zasadzie Fire and Forget. Kiedyś wszystko ustawiłem, nic nie dotykam, działa na stówę, ale fakt, szkoda, że już nie jest wspierany, obawiam się, że kiedyś może wyjść jakaś aktualizacja sterowników Oculus, która będzie działać na innej zasadzie i wszystko w łeb tu wźmie.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #162 dnia: Czerwca 24, 2024, 15:02:16 »
Uruchamiam jako administrator. Na razie ręcznie, nie korzystam z autostartu.

Jak odpalę najpierw ODT, to mam ustawiony domyślny supersampling i FOV. Uruchomię OTT, to jego ustawienie supersampling wskakuje (trzeba uruchomić na nowo ODT by zaczytał dane), ale FOV już nie. To dzieje się dopiero po wciśnięciu "Save" przy FOV w OTT.

Nawet w dokumentacji jest, że coś z tym ustawieniem jest nie tak (nie działa w profilach):

"NOTE: This currently does NOT work with the Quest as Link needs to be restarted, making it a bit useless in Profiles. For the Quest I recommend instead using the FoV Multiplier setting on the Game Settings tab. As that is applied when OTT starts it should work fine for the Quest as OTT should be started before anything else."

Tylko, u mnie FOV się nie wczytuje od samego uruchomienia OTT, jak jest napisane wyżej. A u Ciebie na pewno tak? Sprawdzałeś w ODT? Bo tylko to co tam jest widoczne, jest pewne, moim zdaniem.

Generalnie wolałbym korzystać z plików wsadowych z profilami i komendami OculusDebugToolCLI. Ale jeszcze wszystkich nie ogarnąłem. Tu przykład:

https://gist.github.com/cubehouse/dd919b48fb32be276e7674efb74ccccc

Znam komendy na ASW i FOV, ale nie na bitrate.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #163 dnia: Czerwca 24, 2024, 15:37:27 »
Ale co to znaczy "uruchamiam"? OTT działa zawsze w tle przy uruchomieniu komputera. Nic nie odpalam, Zasejwowane opcje nadpisują ODT, profile działają jak najbardziej ale pod profil nie ma ustawień dot. Quest Link, ponieważ to są ustawienia globalne (o to tu chodzi), zmiana niektórych parametrów wymaga ew. restartu usługi Oculusa. Pamiętaj, że profil się aktywuje jak grasz w VR dopiero, więc sprawdzasz podczas grania. Można dodać nawet plik dźwiękowy by wiedzieć, że profil jak i jego dane się zaczytały poprawnie, więc FOV np. sprawdzasz podczas grania czy nadpisał, a nie na 2D, jak nawet gogle nie są uruchomione.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #164 dnia: Czerwca 24, 2024, 16:24:10 »
Uruchamiam ręcznie - znaczy dwukrotnie klikam na skrót OTT na pulpicie, prowadzący do programu i powodujący jego uruchomienie. Nie korzystam z opcji autostartu.

Jeśli z założenia ograniczenie FOV ma być niewidoczne w goglach, to skąd ta pewność, że ta opcja jest faktycznie aktywna? To, że zagra dżingiel nic nie znaczy. Przecież autor programu w dokumentacji sam napisał, że modyfikator FOV nie działa automatycznie dla profili.

Pełen cytat:

FOV Multiplier: Sets the FOV of the headset. Setting this to a value higher than 1.0 will only
affect the Mirror view that is shown on your regular display. Useful when streaming gameplay
and you need to make sure that the Mirror view matches what you actually see in the headset. 
However, setting this to a value lower than 1, like 0.8 for example, will actually cause a lower
FOV in the headset. This will increase FPS as less pixels are being drawn, at the expense of a
lower FOV in the headset. NOTE: This currently does NOT work with the Quest as Link needs
to be restarted, making it a bit useless in Profiles. For the Quest I recommend instead using
the FoV Multiplier setting on the Game Settings tab. As that is applied when OTT starts it
should work fine for the Quest as OTT should be started before anything else
.

A możesz napisać co masz w ODT, jak sprawdzisz po uruchomieniu systemu? FOV masz taki jak w ustawiony ogólny w zakładce "Game Settings" w OTT? Czy FOV ustawiasz tylko w profilach?

EDIT: A, dobra teraz rozumiem, o co Tobie chodzi z tym 2D. :) Faktycznie w OTT przy FOV Multiplayer po najechaniu kursorem jest komunikat, że to dotyczy tylko 2D. Co jest trochę dziwne, bo jednak kliknięcie "Save" powoduje, że to ustawienie jest widoczne w ODT. Plus jest niezgodne z przytoczonym wyżej cytatem z instrukcji. Już nie ogarniam... :o
« Ostatnia zmiana: Czerwca 24, 2024, 16:40:21 wysłana przez Jascha »