Dobra, trochę więcej czasu na testy i ustawienia. Zainstalowałem P3Dv4.5 cały, z HT2.
Jest całkiem nieźle i VR ma tutaj sens jak najbardziej. Polatałem po Australii, pożarów nie zauważyłem

ale widoczki bardzo fajne, zwłaszcza z elementami fototekstur (FTX Australia v2). Ogólnie wrażenia pozytywne.
Klatki trzyma około 45 z reprojekcją, ustawienia mam na zasadzie miksu Hight/Medium/Dense. Przy pełnym zachmurzeniu jest gorzej (reprojekcja) ale nie ma dramatu.
1/ Ciężko mi było dojść czym się centruje widok - tutaj to "recalibrate origin", można dojść z paska menu lub ustawić sobie skrót na joyu.
2/ parę słów od strony LM na temat ustawień:
klik 1,
klik 2 i
klik 3.
3/ koniecznie należy ustawić sobie widok z pozycji pilota, tu
instrukcja dla Oculusa, ale tak samo mi działa na HP Reverb. Chodzi o to, że w P3D obraz jest jakiś taki wyciągnięty, że wszystko jest takie malutkie, nie jak w IL-2 czy DCS i IPD na to wiele nie pomaga. Po dodaniu tego wpisu jest o wiele lepiej ze skalą tego co przed nami, tweek obowiązkowy dla P3D i VR.
4/ Sim ma ciekawe ustawienia, między innymi Stereo i Single Pass. Ten drugi faktycznie wpływa na wydajność nieco i sim chodzi lepiej pod VR. Jak rozumiem obraz jest randerowany nie osobno (x2 więc i więcej zasobów) a na jeden ciąg i potem dzielony na dwa. Jak ktoś może to niech to wyjaśni lepiej

. Widzę, że użytkownicy DCS też to chcą ale im nie dają. Rzekomo klatek przybywa więcej o średnio +10. Z minusów single pass to jak się przełącza widoki to jest taki rozbłysk, bardziej denerwujący więc zostaję przy obrazie w trybie Stereo (na razie).

5/ Jak chcesz przenosić okna 2D na obrazie 3D > "shift + kliknięcie na oknie" i przenosisz w obrazie VR. Np. ATC.
6/ testowałem z reprojekcją, bez, z odświeżaniem 90 i 60 i co ciekawe przy 60 Hz to jest bardzo ok i nie widać bug'a w obrazie. Teraz używam 90Hz, ale może przejdę na 60Hz docelowo (wtedy sim trzyma okolice 60fps ze spadkiem do 50 i jest obraz bardziej płynny). Reprojekcja musi być włączona, bez tego obraz rwie bardziej i nie wygląda przyjemnie.
7/ działa PTA bez problemu (shader tweek), więc można pod siebie ustawić kolory itp. Ja dodatkowo zwiększyłem opcję LumaSharpen, czyli ostrość, więc wygląda to całkiem ok. Tu jak ktoś by chciał mój
Preset dla wersji 2.67 PTA.
8/ obecnie kursor muszki znika i HT2 dodał parę opcji więcej co się chwali, kursor mógłby być jednak jak kursor, a nie takie kółko, może ew ktoś wie jak je zmniejszyć? Tak to działa dość dobrze, klika się wszystko w kabinie, problemów nie zauważyłem, no i znika po chwili jak w DCS.