Autor Wątek: Fake Friday  (Przeczytany 2924 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Fake Friday
« dnia: Listopada 29, 2019, 09:29:04 »
Polecam w ramach rozrywki:

https://fakefriday.org/

z ciekawości sprawdziłem kilka produktów np. z nie dla idiotów i w czerwcu np. 999zł teraz 1149zł, a niby przecena z 1299zł ;D.
Ale też nie mówię, np. w M.Exp. było całkiem ok. Przed zakupem warto sprawdzić, czy nie lepiej poczekać :).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
Odp: Fake Friday
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 29, 2019, 09:56:49 »
Redaktorze, nie dość, że jest to dość wątpliwe święto komercji, bo przeca nazwa wywodzi się od zadeptujących się tłumów i ofiar śmiertelnych wyprzedaży (tak, tak, to policja nadała przymiotnik "czarny"), ale jak wiadomo kapitalista sprzeda sznurek, na którym go powieszą, to owe "wyprzedaże" są pozbywaniem się zalegających przed świętami gratów i staroci. Nie dajcie się nabrać. Ja tam w ten dzień nic nie kupuję, bo mam opory przed celebracją dnia mającego swoją nazwę od czyjejś śmierci, ale z drugiej strony to takie amerykańskie :-).

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 29, 2019, 10:10:35 »
Świetna strona, dzięki Yoyo.

Nazwa Black Friday nie pochodzi od żadnej śmierci w wyniku tratowania się. Owszem, w jednej z wersji etymologii tego wyrażenia to policja jest autorem frazy Black Friday, ale chodziło o tłumy ludzi przed sklepami oraz zdążających na mecz w Filadelfii w latach pięćdziesiątych co skutkowało tym, że policjanci masę roboty i przedłużone zmiany. Tratowanie się przy wyprzedażach to dość świeże zjawisko.

A machanie trupami to też powszechny międzynarodowy obyczaj.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 29, 2019, 10:28:14 »
Mianem czarnego dnia określa się dzień, który pamiętany jest z ofiar. W tzw. czarne piątki po święcie dziękczynienia zginęło w USA łącznie 11 osób i to z powodu wyprzedaży. Oczywiście można próbować zmieniać konotację na jakieś tam wzmożone zakupy czy patrole policji etc., ale to typowy zabieg dewaluacji języka. Tak jak teraz wszystko jest "mega", tak i staje się każda przecena "wyprzedażą", "mega wyprzedażą" czy wręcz "czarnym [wstawić właściwe]". Nie dajmy się zwariować.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 29, 2019, 10:35:47 »
Ta strona zrobiona jest przez polaka i mniej więcej od tygodnia o niej trąbią na portalach.

https://www.wykop.pl/link/5229883/tu-sprawdzisz-czy-cena-rtv-agd-w-trakcie-blackfriday-faktycznie-jest-obnizona/

Natomiast kto ma coś kupić to kupi. Czasami można coś ustrzelić w lepszej cenie ale grunt to nie dać się zwariować i kupować coś na siłę (bo tanio). Najlepsze strzały to i tak trzeba szukać za granicą np. na Amazonie albo u Chińczyka. Sporo promek jest też na gry lub programy.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 29, 2019, 13:47:18 »
Ja kupiłem w końcu telewizor. :)

I nie. Nie wydaje mi się, żebym dał się w ogóle zwariować. Model miałem wybrany i na okazję czekałem już od września śledząc ceny. Przecena była teraz na -1500 zł w stosunku do ceny w większości sieciówek (-500 zł w stosunku do cen, które pojawiały się już ostatnio w mniejszych sklepach internetowych). Nie zauważyłem, żeby ktoś podbijał tą cenę przed wyprzedażą. Bezsprzecznie była to historycznie najniższa cena. Kupiłem bo potrzebuję, a nie dlatego że jest wyprzedaż. Choć kupiłem właśnie teraz, dlatego że jest wyprzedaż, na którą czekałem od kilku miesięcy. Jestem zadowolony. :)

Odnośnie niektórych wcześniejszych wypowiedzi - ja proponuję za bardzo nie lamentować jakie to niby jest wielkie szaleństwo. O ile w USA ludzie rzeczywiście potrafią koczować pod sklepami, to w Polsce o takich zjawiskach nie słyszałem, jest po prostu bardziej nachalny i irytujący marketing niż zwykle - to raz. Dwa: tzw. Black Friday, to żadne święto, więc nie wiem co tu jest do "celebrowania". Po prostu okres, gdy są wyprzedaże i można ustrzelić okazję. Kupuję jak jest coś potrzebuję i akurat jest w promocyjnej cenie. Nie dorabiam do tego ideologi celebrowania czegokolwiek. A po trzecie - ofiary nie są "ofiarami wyprzedaży", bo to nie wyprzedaże spowodowały ich śmierć (najczęściej ludzka głupota).

Poza tym jak komuś kapitalizm nie odpowiada, to jest jeszcze kilka miejsc na Ziemi, gdzie może budować socjalizm z ludzką twarzą. Co kto lubi. :D

Zresztą, tak jak napisał sunrise, ofiary związane z Black Friday to zjawisko, które występuje dopiero w tym stuleciu (tyle wikipedia - może wcześniej były jakieś pojedyncze, nienagłośnione przypadki). Więc nazwa nie pochodzi od ofiar śmiertelnych i przestańmy może naginać fakty pod własny światopogląd. M'kay? :) 

PS. A w ryja w Polsce w sklepie można dostać w każdy dzień. Wystarczy przypomnieć bitwy o Crocsy czy karpie w Lidlu.

Ostatnio koleżanka z pracy opowiadała, jak jej znajomej w Aldi przed kasą ktoś wyrwał ostatnią sztukę towaru, który kupowała (z tych akcji tematycznych, co asortyment jest ograniczony). Facet z babką po prostu podeszli, wyrwali jej to z rąk, zapłacili przy kasie i wyszli. Rozumiem, że be jest sklep?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 29, 2019, 14:31:01 »
Świetna strona, dzięki Yoyo.

Nazwa Black Friday nie pochodzi od żadnej śmierci w wyniku tratowania się. Owszem, w jednej z wersji etymologii tego wyrażenia to policja jest autorem frazy Black Friday, ale chodziło o tłumy ludzi przed sklepami oraz zdążających na mecz w Filadelfii w latach pięćdziesiątych co skutkowało tym, że policjanci masę roboty i przedłużone zmiany. Tratowanie się przy wyprzedażach to dość świeże zjawisko.

A machanie trupami to też powszechny międzynarodowy obyczaj.

https://superbiz.se.pl/wiadomosci/dlaczego-black-friday-jest-czarny-skad-wziela-sie-nazwa-czarny-piatek-aa-jKqx-LFYB-t9sZ.html

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 29, 2019, 15:30:55 »
Przecena była teraz na -1500 zł w stosunku do ceny w większości sieciówek (-500 zł w stosunku do cen, które pojawiały się już ostatnio w mniejszych sklepach internetowych).

Sprzedałeś się za 1500 pln, reszta to racjonalizacja  :evil:. Jednak nie przejmuj się, inni sprzedają się za frajer broniąc tego typu świąt jak niepodległości  :evil: :evil:.

« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 29, 2019, 15:46:33 »
Może i się sprzedałem, ale sprzedałem się Z GODNOŚCIĄ! :118:

Odnośnie Black Friday, dla osób władających językiem angielskim, nieoceniony Bill Burr:

https://www.youtube.com/watch?v=1ZXYGxrNWbo

Za każdym razem gdy to oglądam, mam z tego ubaw.

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 30, 2019, 16:05:47 »
Miliarderzy w balonach zrzucający gratostwo? Niezły pomysł. ;D
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 23, 2021, 09:31:49 »
PS. W przyszłym roku zmieni się prawo w sprawie fake'owych obniżek cen:
https://www.money.pl/gospodarka/koniec-black-friday-w-obecnej-formie-szykuja-sie-zmiany-w-prawie-6707518789229344a.html .
Chociaż znając naszych, to na pewno coś wykombinują ;).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 23, 2021, 13:09:37 »
Wiedząc, że w Polsce januszostwo wciąż żyje i ma się dobrze wyznaję zasadę, że to co mam kupić to kupię bez względu na frajdery. Jak jest zwykła promka to biorę i tyle.
Tego "święta" nie uznaję, może gdybym żył w innym kraju to inaczej bym podchodził, ale w polskich realiach black friday to pole minowe tak samo jak kupowanie samochodu.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 25, 2022, 16:52:58 »
Widzę, że stronka ruszyła ponownie. Nie dajcie się nabierać ;>, na te nasze, rodzime, niektóre "promocje".

https://fakefriday.org/?2022=

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 25, 2022, 17:37:50 »
Historie ceny ma zarówno Ceneo (dla zalogowanych) jak i Skąpiec. Więc w sumie ta strona to nic odkrywczego. Jak zawsze, warto zachować zdrowy rozsądek.

Mi udało się kupić tablet w bardzo okazyjnej cenie. Jestem zadowolony. :D

A telewizor, który kupiłem w 2019 na Black Friday właśnie (post wyżej), ze względu na pandemię to był deal życia. ;)

Natomiast śmieszne jest to, że baraży wyraźnie nie wystarcza sam piątek. Więc mamy Black Week, a nawet Black Weeks. :roll:

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 25, 2022, 20:47:24 »
Grunt to nie łykać wszystkiego jak pelikan i da się coś upolować.