Autor Wątek: Windows 10 sam rozłącza urządzenia podpięte do USB.  (Przeczytany 4936 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Windows 10 sam rozłącza urządzenia podpięte do USB.
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 14, 2019, 15:21:54 »
Ja mym jeszcze sprawdził myszkę, może zwiera przewód.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 14, 2019, 15:46:06 »
Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. USB szarpie prąd z linii +5V, a zasilanie proca czy grafy z linii +12V. Druga sprawa na zasilaczu masz podane maksymalne obciążenie linii +5V i nie sądzę abyś swoimi gratami dobijał do tego pułapu, bo wtedy by zadziałało zabezpieczenie przeciążeniowe w zasilaczu i by się wyłączył. Owszem można by podpiąć miernik do molexa/płyty/portu USB i monitorować co tam dzieje się na drucie. Na mój gust to trzeba odkręcić kompa, postawić świeży system od zera (nawet do testów na innej partycji/dysku lub pobawić się w kopię zapasową), upewnić się czy w UEFI nie ma jakiś cudacznych opcji oszczędzania energii, a dalej w samym windowsie wyłączyć owe dla USB w zarządzaniu energią lub nawet w sterownikach. Rozumiem, że reinstall to nic przyjemnego i czasochłonne jak diabli, ale inaczej ciężko Ci będzie wyeliminować chochlika (softowego czy sprzętowego). Pomyśl też ile czasu straciłeś już na nierówną walkę, a ile zająłby Ci formacik.

USB 3.0 potrafi maksymalnie wyciągnąć 4,5W na port, USB 2.0 już tylko 2,5W. Dla porównania, moja klawiatura podświetlana wciąga 1,75W. Myszka pewnie jeszcze mniej.

Ogólnie sam sobie możesz policzyć ile twoje urządzenia pobierają wattów (V*A=W). Inna opcja to odpinaj kolejno urządzenia i monitoruj sprawę. Może znajdziesz to najbardziej upierdliwe.

Można też pobawić się Snappym i pozmieniać sterowniki. Niewykluczone, że masz jakiś stary zainstalowany, albo któryś update windy coś namieszał. Tylko z tym ostrożnie ;).

https://sdi-tool.org/download/

Patent Yoyka to też jakieś rozwiązanie. Są tam tańsze huby u tego sprzedawcy, ale teraz uwzięli się na przesyłki z Ali, więc mogą CI dowalić podatek. Poza tym okres przedświąteczny to żniwa dla celników. Warto wziąć to pod uwagę. No chyba, że magazyn w EU mają ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 14, 2019, 16:42:45 »
Panowie, wybaczcie, jestem nieco zniesmaczony. Takie tuzy VR, co to headsety zmieniają jak skarpetki, a tutaj płyty główne, które pewnie dodaje się do płatków śniadaniowych  :evil:.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 14, 2019, 17:55:02 »
Panowie, wybaczcie, jestem nieco zniesmaczony. Takie tuzy VR, co to headsety zmieniają jak skarpetki, a tutaj płyty główne, które pewnie dodaje się do płatków śniadaniowych  :evil:.

Mam zajęte dokładnie 21 x USB. Powodzenia z płytą zatem życzę bez wsparcia, każdą na rynku ;D.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 14, 2019, 18:05:16 »
Mam zajęte dokładnie 21 x USB. Powodzenia z płytą zatem życzę bez wsparcia, każdą na rynku ;D.

Redaktorze, ja wiem jaką Wy macie płytę, zresztą taką jak ja i nie o tym pisałem  :P. Natomiast jeśli ktoś cuduje w VR i potem ma jakieś problemy, a tutaj nagle się okazuje, że idzie to wszystko z płyty paździerzowej, to mnie nie dziwi. Myślę, że połowa problemów z VR u niektórych, to wina cienkich gratów.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 14, 2019, 18:29:40 »
Znów spapugowałeś???

;D
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 14, 2019, 18:50:25 »
Znów spapugowałeś???

Po prostu do znudzenia wszędzie się chwalicie i trąbicie jakie macie graty, więc wpadło mi w oko, kiedy przeglądałem Wasze magnum opus o symulatorach :-):evil:

« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 14, 2019, 18:58:46 »
Ja mym jeszcze sprawdził myszkę, może zwiera przewód.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Dzięki też dobry pomysł, ale jest bezprzewodowa. Klawiatura ma przewód, ale jest nowa i raczej jej nie robi, choć mogę ją podmienić.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 15, 2019, 20:02:13 »
No ale płyta jest całkiem spoko, żaden tam paździerz :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"