Autor Wątek: Chłodzenie do i9 9900K  (Przeczytany 3162 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
Chłodzenie do i9 9900K
« dnia: Grudnia 29, 2019, 13:56:53 »
Witam.
Po zmianie procesora na i9 9900K, zacząłem się zastanawiać nad zmianą chłodzenia. Obecnie mam Fortisa 3, który doskonale się sprawdzał na poprzednim procku, i7 4790K, oskalpowanym i podkręconym do 4600 MHz. Przy max. odciążeniu (renderowanie) temperatury nie przekraczały 65 st. Obecnie przy i9 na kilku rdzeniach dochodzą do 86.
Zdawałem sobie sprawę, że nie będzie różowo, ale zastanawiam się, czy ta temperatura jest do zaakceptowania czy jednak szukać innego chłodzenia.
Myślę o chłodzeniu wodnym, wybór jest spory, ale nie znalazłem żadnego testu chłodzeń na tym właśnie procesorze, a jedynie ogólne opinie, że lepsze jest to, a tamto.
Zastanawiają mnie najnowsze chłodzenia Silentium PC, ale czy podołają?
Kilku kolegów z forum ma takie procesory i raczej dobre chłodzenia, ale nie wiem, czy je testowali pod max. obciążeniem. Testowanie na podstawie gier jest raczej mało miarodajne.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 29, 2019, 14:19:10 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Chłodzenie do i9 9900K
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 29, 2019, 14:18:09 »
Temperatura jest do zaakceptowania, bo do 100C jeszcze brakuje kilku stopni. Renderowanie też podgrzeje proca lepiej niż granie w DCS-a. Do tego dochodzi temperatura otoczenia i OC. Zadbaj o wentylowanie budy w środku. Zrób porządki w kablach. Wszystko po to aby jak najwięcej chłodnego powietrza dostało się do obudowy. Do tego dobra pasta termo w niewielkiej ilości. Zdarza się, że może być to kwestia docisku chłodzenia CPU albo krzywej czapki. Czapkę masz lutowaną, więc problem gluta w poprzednich generacjach procków odpada. Poza tym tam masz osiem jajek, więc też cudów się nie spodziewaj.

Fortis 3 to dość solidne chłodzenie, więc powinno ogarniać. Jeśli zdecydujesz się na wymianę chłodzenia to np. Macho Rev. B (tu może być problem z dostępnością) lub Raijintek Tisis ogarnie. Jeszcze jest Grandis 2 w okolicach dwóch stówek. To są w takiej rozsądnej cenie, bo potem masz Noctue, Dark Rock Pro i wszystkie te zestawy pseudo-wodne AiO.

Z tymi chłodzeniami wodnymi to na dwoje babka wróżyła. Potrafią być głośne (wszak wentylatory muszą swoje dmuchać w chłodnicę), pompy buczeć, zatykać się glutem, korodować, chłodnice zatykać kurzem. Do tego dochodzi np. wysoka temperatura VRM-ów w okolicach procka, które pozbawione zostają jakiegokolwiek ruchu powietrza. Z plusów to odpada Ci kolizja z pamięciami i są dość proste do zamontowania. Osobiście uważam, że jak zabawa w chłodzenie wodą to tylko z osobnych klocków, zwłaszcza do takiego proca. Trochę tego przerobiłem w życiu i z racji obsługi oraz wydajności wróciłem do powietrza. Co kto lubi...
« Ostatnia zmiana: Grudnia 29, 2019, 14:31:29 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 29, 2019, 15:37:20 »
Witam.
Po zmianie procesora na i9 9900K, zacząłem się zastanawiać nad zmianą chłodzenia.....

Mam ten sam proc, z tym chłodzeniem Silentium PC 280 RGB Navis i polecam bez dwóch zdań (mam duży margines nawet pod podkręcanie jeszcze), a przy okazji wspieramy polskie i dobre :) https://www.silentiumpc.com/pl/product/navis-rgb-280/ . Cena też nie jest jakaś kosmiczna za to, że nas zrujnuje. Co do głośności - prawie sprzętu nie słychać.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 29, 2019, 15:47:38 »
Żadne to polskie i w dodatku RGB. Nie każdy lubi jak mu komp świeci i ma miejsce żeby to w budzie zamontować ;).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Online =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 29, 2019, 15:48:39 »
Też się nad tym Navisem zastanawiam, ale czy robiłeś test pod max. obciążeniem (wszystkie rdzenie i wątki)?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 29, 2019, 16:40:54 »
Też się nad tym Navisem zastanawiam, ale czy robiłeś test pod max. obciążeniem (wszystkie rdzenie i wątki)?

Robiłem na pewno na Futuremarkach wszystkich, dawał radę, teraz Ci nie powiem ile jest stopni, jak będę przy PC sprawdzę pod obciążeniami.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 29, 2019, 17:25:44 »
Mazak pod jednym względem ma rację - przewiewna buda daje drugie tyle co dobre chłodzenie (jednak dobre nie oznacza 3 kilogramów i pół metra wysokości :-). Natomiast polemizowałbym czy mała głowica z pompką na procesorze - gdzie nic nie wieje - to źle czy dobrze. Ja mam nad gniazdem i pamięciami wentyla 14 mm w obudowie (RGB  :evil: ), który dmucha zimnym powietrzem (tylny wyciąga) i mobo utrzymuje temperatury w granicach 40C.
Odnośnie chłodzenia cieczą... to też sporo się zmieniło i zmienia, to już nie czasy pionierskie, kiedy pr0 była pompka od CO i rurki PCV, a wody dostarczały jeszcze komety :-).
Druga sprawa Lipciu, jak już sobie kupiłeś ferrari to nie rób wioski kupując stalowe felgi za 49 pln/sztuka :-). Zamiast podlinkowanego szrotu kup coś normalnego, np. Corsaira, to w dodatku jak podłączysz na płycie do gniazda USB, będziesz mógł sobie kręcić wentylatorami w trybie QUIET/BALANCED/EXTREME a być może i ZERO.

Online =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 29, 2019, 18:21:58 »
No nie sądzisz chyba, że redaktor pakuje do budy szroty ;). Silentium PC robi całkiem dobre podzespoły. Mnie najbardziej ciekawi, czy wymieniając chłodzenie spadek będzie na poziomie 10 st. Wątpię w to bardzo. Zacząłem od lepszego ułożenia kabli w mojej nie za dużej obudowie. Zobaczymy. Pewnie najpierw właśnie wymienię obudowę.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 29, 2019, 18:35:55 »
No nie sądzisz chyba, że redaktor pakuje do budy szroty ;). Silentium PC robi całkiem dobre podzespoły. Mnie najbardziej ciekawi, czy wymieniając chłodzenie spadek będzie na poziomie 10 st. Wątpię w to bardzo. Zacząłem od lepszego ułożenia kabli w mojej nie za dużej obudowie. Zobaczymy. Pewnie najpierw właśnie wymienię obudowę.

Ja myślę, że to nie chodzi o to, żeby spadło, bo proc będzie i tak miał w spoczynku 37-40C i nie licz, że zjedziesz do 27-37 :-). Chodzi o to, żeby nie urosło powyżej 90C i o to, żeby nie wyło jak potępione. Jak chcesz sprawdzić swoje graty w obecnym układzie, to może zacznij od Furmarka https://geeks3d.com/furmark/ , który ma wbudowany test grzania proca, lepszy niż popierdułkowate renderowanie. Uważaj, bo łatwo zaliczyć BSODa.

Online =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 29, 2019, 18:42:39 »
Ja w spoczynku mam 28-32 st.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 29, 2019, 19:12:56 »
To grzania proca tylko Lynx lub też prostsza wersja Intel Burn Test. To potrafiło dać czadu. Furmark to bardziej do GPU.

Co do AiO to zdania są dziś podzielone. Owszem czasy pionierskie minęły, ale porządne zestawy chłodzenia cieczą kosztują krocie. Tak jak solidne chłodzenie powietrzem. Dobry zestaw WC przyjmie na klatę wszystko. Ma sporą pojemność cieplną i poradzi sobie z katowaniem kompa przez długie godziny. Da się też dość łatwo zmodyfikować i rozbudować. AiO ze swoimi ledami może szybko udławić się tym nadmiarem ciepełka bijącym z obciążanego CPU. Jakoś węży bywa w nich bardzo różna, tak samo jak nie zawsze da się dobrać do tego co jest w środku. Płyn chłodzący lubi się degradować i pojawia się glut, na miedzi pojawia się korozja elektrolityczna. O tym m.in. ostatnio przekonał się Enermax. Pompy lubią padać (m.in. Corsair), a zdarzały się problemy z rozszczelnieniem elementów. To są problemy znane nie od dziś wszystkim użytkownikom chłodzeń cieczą ale mając zestaw poskładany z osobnych klocków można takie rzeczy wyłapać odpowiednio wcześniej, albo nie mieszać amelinium z miedzią w jednym układzie. Nie ma walki z odpowietrzaniem (choć przy AiO dopóki się nie wymienia cieczy to nie trzeba walczyć). Problem pojawia się przy większych układach.

Dlatego ja osobiście nie "czuję" tej lepszości AiO nad porządnym coolerem. Mój Silver Arrow Extreme przeżył już swoje. Od i7 920 po i5 9600 i bez problemu by sobie poradził z 9900K. Fakt trzeba go wpasować na socket ale jak już wlezie jest bezobsługowy. Reszta to kwestia warunków w budzie, ale od tego nie uciekniesz nawet przy AiO. Jak się cooler zakurzy to dmuchniesz powietrzem i luz, a z finami w chłodnicy bywa różnie.

Żeby nie było:
https://youtu.be/gVTxnPwtfJw?t=372
https://youtu.be/nttKqzQiZEo?t=389

Warto o tym pamiętać. AiO jako zamiennik zwykłego coolera - OK, ale jako wydajniejszy - eee... niekoniecznie, dobre WC poskładane z solidnych części - jak najbardziej lepsze, ale też bardziej upierdliwe.

EDIT>>
Z ciekawości puściłem u siebie Furmarka dla proca:
i5 9600K bez OC, wszystkie jajka na 4,3Ghz, 100% obciążenia CPU, wentyle w budzie na minimum skręcone (2x 140mm przód i 1x 140mm tył), jedyne co to oba na CPU przyśpieszyły z poniżej 600 obr./min. na 1100 obr./min. i temperatura maksymalna na dwóch jajkach wskoczyła na chwilę na 66C. Reszta 64C i 63C. Temperatura otoczenia 23C. Z budy słychać lekki szum. Temperatury mierzone za pomocą HWMonitor 1.41.

Fakt, mój proc to nie 9900K po OC, a godzinka testu to tak na rozgrzanie, ale jak widać chłodzenie powietrzem radzi sobie dobrze, a i jeszcze wentylatory CPU nie osiągnęły 2500 obr./min. Mógłbym jeszcze rozkręcić te wentyle co są w budzie, to mogłoby też zbić temperatury o kilka stopni.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 29, 2019, 19:38:46 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 29, 2019, 19:29:33 »
Jeśli nie ma w domu małych dzieci, psów, kotów a poczucie estetyki na to pozwoli - najprościej otworzyć budę. Ale to chyba wie już każdy  8).
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Online =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 29, 2019, 19:58:53 »
Zrobiłem porządek z kablami (powywalałem ile się dało na tył bo buda wąska), poustawiałem wiatraki w Biosie. Podczas renderowania temperatury niższe o ok. 5 st. Więc na początek wymienię obudowę na większą i lepiej wentylowaną. No i może pastę na procku, bo ta ACCURA HEAT ABSORBER 9.2X jakoś mi nie leży. Raczej wrócę do Grizzly Kryonaut.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 29, 2019, 21:51:32 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 29, 2019, 20:09:42 »
Skoro zszedłeś do 81 stopni, to nic nie musisz robić. W miarę możliwości obudowy założyć jakiś wiatrak dmuchający do środka i powinno styknąć i latem.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 29, 2019, 20:26:25 »
U mnie na i9 9900K z Raijintekiem Tisis nigdy nie miałem więcej niż 80 stopni, buda to Silentium PC Gladius z 6 wiatrakami, 2 z tyłu, 2 z przodu wciągające i 2 u góry wyciągające powietrze i raczej ich nie puszczam na maxa, a w budzie chodzi jeszcze RTX 2080. Z poprzednim kompem miałem trudniej z chłodzeniem bo bardzo grzał się zasilacz Tagan.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM