Moment, moment, to Sea Power od MicroProse to jest coś na bazie Cold Waters? Czy tylko porównujesz produkty?
Byłoby zabawne bo, jak czytam na Wiki: It is a "spiritual successor" to the 1988 submarine simulation video game Red Storm Rising by MicroProse. 
To prawie ta sama firma, która wydała Cold Waters, Panowie się rozdzieli część pracowała nad tą, a część nad wydaną chyba rok czy ponad temu strategią dotyczącą walk morskich na Pacyfiku w czasie II WŚ.
Przede wszystkim zaczęło się od pomysłu emerytowanego komandora US Navy Larego Bonda, z którym to komandorem spiknął się Tom Clancy, czego wynikiem ich wspólnej pracy była książka sygnowana nazwiskiem tego ostatniego (acz w przedmowie wspominał Larego Bonda) "Czerwony Sztorm".
Gorąco zachęcam do przeczytania, wizja III WŚ bez użycia broni atomowej w realiach lat 80-tych, niesamowite opisy potyczek atomowych okrętów podwodnych i konwojowania przez Atlantyk, oraz funkcjonowania grup lotniskowcowych i ataku na nie. Zresztą początek tej recenzji z linku powyżej to wypisz wymaluj rozdział z tej książki, czyli będzie dobrze
Później wspomniany wczesniej komandor Bond wydał grę pod tytułem bodajże Czerwony Sztorm, a czy sygnowało to Microprose (to pierwotne), szczerze nie pamiętam. Więc tak, to dobre wzorce i ja osobiście czekałem na tę grę od lat. Dziś, jutro nie mam czasu, ale na wekend sobie kupię i ściągnę i w tym przypadku nie przeszkadza mi (i to powiedziałem ja

) wczesny dostęp
Doczytałem tę recenzję prawie do końca (z linku powyżej), recenzent chyba młody człowiek i nie pamięta tak zamierzchłych czasów

, Jane`s Fleet Command to zupełnie inna para kaloszy i nie ten poziom. Z tego co firma zdradzała na etapie tworzenia gry, to mam wrażenie, że wzorcem ku któremu dążyli był komandor Bond i jego pomysł, ale to takie moje odczucie i oby się spełniło
Jednak namieszałem, ach te latka

To był Harpoon - gra komandora Bonda, a nie Czerwony Sztorm, pomyliłem z tytułem książki