Hej, dość dokładnie potestowałem (myślę, że łącznie z 12h) ten wymuszony OpenXR dla DCS wraz OpenXR Toolkit (koniecznie warto). VR HP Reverb G2, więc w zasadzie natywne gogle dla WMR. Ogólnie powiem tak – jak teoretycznie – ktoś lata na defaultowym DCS w VR bez jakiś modowanych szaderów VR (z OpenXR i tak będzie lepiej) i upiększeń to na pewno warto, a przynajmniej warto spróbować. OpenXR daje coś, co jest teoretycznie zarezerwowane dla MSFS – szerokie spektrum działania reprojekcji, co oznacza, że obraz będzie dużo płynniejszy nawet przy 30 klatkach (jeśli FPS nam spadną z 45). W zasadzie porównując do działania MSFS z OpenXR jest dużo lepiej na korzyść DCS oczywiście, nawet dziwię się, że nie jest to zaadoptowane do DCS przez zespół ED. Oczywiście jest prościej (nie trzeba odpalać SteamVR), wszystko też ustawiamy z pozycji już gry (chociaż czasem wymaga to restartu DCS by zobaczyć efekt). Zyskujemy boosta w postaci działania (FPS) jak i płynność rozgrywki (przy włączonym Motion Reprojection). OpenXR dużo lepiej sobie z tym radzi niż SteamVR i różnica jest dość spora. Można latać bez rozszerzenia OpenXR Toolkit ale jednak polecam ponieważ mamy dzięki temu wiele rzeczy konfigurowalnych (już z poziomu będąc w VR). Pod względem płynności i radzenia sobie w trudnym wydajnościowo terenie (np. testowałem na nowej mapce South Atlantic – te same obszary miejskie, które mają FPSowy problem - i w SteamVR MR=on jest widoczny stutter, OpenXR z MR=on obniża FPS do kolejnego progu ale wrażenie jest dalej płynnego lotu co się mega chwali) bije SteamVR na głowę. Co ciekawe wciąż przy nawet 3150 pxt (upscalling, 100%, czyli jakby 6K) obraz potrafi być dalej płynny (!), chociaż FPS nam blokują się z 45 na 30. Naprawdę przesiadkę oceniam pozytywnie. OpenXR Toolkit daje możliwość z kolei skalowania, post procesów, zarządzaniem menu, mip biasami (tekstury). Najciekawiej wygląda zabawa skalowaniem (FSR, niekoniecznie NIS), a także post procesy (kolorki, saturacja itp.). Jest też (w przypadku skalowania, można dać nawet 100%, też działa, a obraz będzie lepszy) opcja ostrości. Z testów dość dobrze wypada podbicie rozdzielczości znacznie powyżej natywnej rozdzielczości gogli, np. na 4K per eye, a potem obniżenie FSR na 3K dla przykładu (miałem wrażenie, że wtedy jest bardziej wyraźny obraz niż dać od razu wszystko na 3K per eye) ale to już każdy musi sobie posprawdzać indywidualne. Ogólnie całości wrażenie pozytywne i w sumie nie dziwie się, że ludzie są zadowoleni z przesiadki. Należy też dodać, że mamy też opcję skalowania rozdzielczości pod względem swojego sweet spotu w goglach (Foveated Rendering - FR), więc mamy też dodatkowe narzędzie do optymalizacji działania (można włączyć, wyłączyć, skorzystać z gotowych presetów lub ustawić sobie wszystko ręcznie, zawsze parę FPS na plus). No dobra, a z minusów? Reprojekcja działa ciut gorzej niż w SteamVR, zresztą o tym piszą (ale tylko na szybko obracających się obiektach, np. śmigła), że to jest w ciąż na warsztacie. W SteamVR lepiej to wygląda. Dla mnie największym minusem jest brak współpracy z ReShadeVR. OpenXR Toolkit ma co prawda opcję ostrości i post procesów ale w ograniczonym zakresie, Reshade VR z VRtoolkit (CAS) daje więcej możliwości bez porównania, praktycznie do bólu oczu

. Tu tego nie ma. Osobiście mi zależy na opcji sharpness, która w SteamVR działa jednak dużo lepiej, co daje wrażenie mocnego podbicia obrazu, przy MSAA=x2 w DCS co z kolei przekłada się na wrażenie latania w 6-8K w DCS, a z OpenXR już tak nie jest i obraz nawet na 100% ostrości przy FSR wygląda oczywiście lepiej niż defaultowy DCS w VR ale nie tak dobrze jak z ReshadeVR. Oba softy niestety na te chwilę nie współpracują ze sobą (założę temat na Forum Reshade czy mogą coś z tym zrobić). Ponieważ osobiście nie mam większych problemów ze SteamVR i klatkami w DCS, zostaję przy tym + ReshadeVR ale tak jak piszę, jeśli ktoś ma wydajnościowy problem (i ma G2 najlepiej) albo lata na defaultowym DCS w VR i do tego jest przyzwyczajony to na pewno warto. Jakość działania i płynności jest widoczna. Link do tematu na DCS (jak zainstalować):
https://forum.dcs.world/topic/295123-update-155-final-openxr-guide-for-wmr-headsets/.