No dobra, przetestowałem w końcu ten DLSS 4.5 w DCS.

Preset M. Generalnie spoko, ale to nie jest tak, że jest idealnie. Faktycznie w 2D wygląda to całkiem przyzwoicie, ale na pewno, każdy kto twierdzi, że jest to jakiś Święty Gral, to raczej nie wie o czym mówi, albo nie zwraca na wszystko uwagi na takim samym poziomie (w przypadku VR). Na pewno jest lepiej niż było, tu bez dwóch zdań w stosunku do poprzednich DLSS. Nie jest jednak tak, że ten nowy redukuje ghosting całkowicie (w 2D jest to na pewno mniej zauważalne ze względu na wielkość ekranu). W VR ulega on redukcji i to całkiem sporej, jakby to powiedzieć ze 100% schodzi nam do 10-15% co jest naprawdę niezłym wynikiem ale ghosting dalej istnieje. Za obiektem szybko poruszającym się jest bardzo delikatna smużka, ale jednak jest. Jest ona nieco bardziej widoczna na dalszych obiektach (np. lecących 10 mil od nas). Generalnie - jest to krok do przodu ale tak jak piszę, to jest tylko znaczna, ale jednak redukcja. Wydajnościowo za to ciężko mi powiedzieć czy układ: Quality 4.5 + preset M daje coś więcej w wydajności. Obserwując czasy renederowania, to są one takie same jak przy MSAA x2 więc w wydajności nie widzę tutaj za specjalnie korzyści (nie testowałem presetu K). W trybie Performance i M jest podobnie jeśli chodzi o czasy. Może ciut lepiej po przecinku (np. 10,1 ms vs 9,8) ale generalnie nie jest to jakaś duża, zauważalna zmiana. Zdaje się ten Preset M na tyle obciąża PC, że samych zmian tutaj nie widać w wydajności pomimo zmiany formy skalowania. Finalnie po około 2h testowania w różnych scenariuszach stwierdzam, że jednak dalej wolę MSAA x2, przynajmniej w DCS, bo np. jak testowałem DLSS 4,5 + Preset M i Quality w MSFS to tutaj akurat taki układ bardzo pasuje (no ale tu mamy inny stayl latania). Więc dla mnie do DCS - nie, ale dla MSFS - obowiązkowo (VR oczywiście).
Z ciekawostek, zauważyłem (generalnie na PC z VR nie korzystałem z NVidia App), że apka wypływa na wydajność w DCS - zresztą specjalnie jej nigdy nie instalowałem właśnie z tego powodu. Może nie chodzi o same FPS ale pewien micro stutter. Coś jakby mieliło w trakcie. Apkę finalnie wywaliłem, zostałem znów przy sterach, micro stutter zniknął (czyli dalej coś na rzeczy). Kolejna sprawa tryb Turbo w OpenXR Toolkit, który u mnie na nowych sterach NVidia zaczął w DCS się gryźć (chociaż przed instalacją z niego korzystałem z zadowoleniem - zawsze nieco lepsze czasy). Objawem były lekkie przycięcia przy szybkich obrotach głowy z prawa na lewo na tej samej osi X oraz wychodziło to w teście patrzenia się na drzewa na niskim pułapie (90 stopni do kierunku lotu, 300 metrów). Po wyłączeniu Turbo jest ok i znów płynnie bez zacięć. Coś chyba musieli zmienić, albo w sterownikach albo w DCS. W MSFS czy IL-2 Turbo dalej działa bez problemu. Ps. ktoś też pisał, że na nowych sterach NVidia IL-2 VR jest niegrywalny - to u mnie wszystko ok.
Generalnie, dużo szumu, progres jest, nie powiem na plus, ale niekoniecznie to jakieś super rozwiązanie dla VR-owców (dla tych co szukają płynności i ostrości). Coś za coś, a skutek taki sobie. Na pewno też na plus, że w połaczeniu DLAA wygładzanie, shimmering, zwłaszcza chmury są bardzo ok, więc ew. jak ktos szuka bardziej rozmytego obrazu ale za to z równymi krawędziami to może być to dobry wybór.