Autor Wątek: DCS w VR  (Przeczytany 34057 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: DCS w VR
« Odpowiedź #285 dnia: Marca 06, 2026, 21:48:38 »
Nie ma miedzy nami żadnego "sporu", bo wyraźnie napisałem, że nie podejmuję się oceny, który model lotu jest bardziej realistyczny. Napisałem tylko, że w BMS lata mi się łatwiej (subiektywna ocena). Konkretnie mowa o tankowaniu w powietrzu, które w DCS dopiero w VR stało się dla mnie tak komfortowe, jak wcześniej w BMS. Zresztą model lotu Vipera w DCS też zmieniał się kilkakrotnie w ostatnich latach.

Co do "amatorszczyzny" z pass through, to był przecież tylko żarcik. Lataj tak, jak Tobie pasuje. :)

Ale zgadzam się, że opanowywanie tych wszystkich programów i opcji, jest często zniechęcające. Na dobrą sprawę, z tego powodu moje gogle VR, przez ponad rok od zakupu, większość czasu spędziły w szafie. Chociaż jak już się to wszystko poustawia i ogarnie, to jest malina.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #286 dnia: Marca 07, 2026, 08:38:48 »
Napisałem tylko, że w BMS lata mi się łatwiej (subiektywna ocena). Konkretnie mowa o tankowaniu w powietrzu.

To się zgadza, znam osobę, która świetnie zna F-16 z BMS i lata tam od wielu lat, kiedyś poruszaliśmy temat tankowania i w BMS sam mówi, że to w sumie prościzna, a w DCS nie daje rady. Coś więc w tym musi być, chociaż w BMS nie tankowałem nigdy. W DCS jest to wyzwanie ale do ogarnięcia po jakiejś tam dłuższej/krótszej praktyce, natomiast w VR jest na pewno nieco łatwiej ale i przyjemniej pod względem widoków kolosa przed nami w przestrzeni 3D.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #287 dnia: Marca 07, 2026, 11:33:46 »
Ogólnie tankowanie w DCS jest zrobione dość po macoszemu. W DCS boom do tankowania nie ma żadnej fizyki, przenika przez samolot. Można tankować do góry nogami, byle by utrzymać pozycję za tankowcem.

W realu boom trochę stabilizuje samolot, Mower tłumaczył to kiedyś na swoim kanale. Może w BMS też jest to symulowane.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #288 dnia: Marca 07, 2026, 12:02:49 »
Nie ma miedzy nami żadnego "sporu"

Pełna zgoda, dlatego też zamieszczałem usmieszki :)
Z tym konfigurowaniem to rzeczywiście czasem jest problem i potrafi to skutecznie zniechęcić.
Dlatego też latam w VR głównie Falconem BMS, bo po pierwsze mam sentyment do tego programu, misje i kampanie są według mnie (podkreślam według mnie) lepsze niż w DCS-ie, mam wrażenie że zachowanie AI też jakby lepsze, choćby współpraca ze skrzydłowym i raczej nie ma przeciwników typu ufo jak w DCS-ie, no i wszystko mniej sprzęto żerne.
I wszystko to powoduje, że nadal nie zoptymalizowałem konfiguracji gogli pod DCS, acz pewnie kiedyś to zrobię.
A najważniejsze byśmy mieli frajdę z zabawy i pole do wymiany doświadczeń i spostrzeżeń i super że mamy wybór :)